E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyonun cüzdanlardaki 3 büyük etkisi---

Resesyonun cüzdanlardaki 3 büyük etkisi

Resesyonun cüzdanlardaki 3 büyük etkisi
29 Temmuz 2022 - 13:31 borsaningundemi.com

ABD ekonomisinin iki çeyrek üst üste küçülmesi resesyon tartışmalarının körüklenmesine sebep oldu. Uzmanlara göre bir resesyonun hane halklarını etkileyen 3 kritik etkisi bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’teki en büyük tartışma konusu ABD’nin resesyona girip girmediği. ABD Ulusal Ekonomi Araştırmaları Bürosu resesyonu, “ekonomik aktivitede birkaç aydan fazla süren ve ekonominin tamamına yayılan önemli bir düşüş” olarak tanımlıyor. Ekonominin genel durumunu ölçen gayrisafi yurtiçi hasıla raporu ise bu yıl ikinci kez üst üste daralma gösterdi.

Bununla birlikte hem ABD Başkanı Joe Biden hem de ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, güçlü işgücü piyasasına ve artan ücretlere işaret ederek henüz bir resesyon ortamının oluşmadığını belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre, Bankrate.com’un Kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrick ise konuyla ilgili yorumlarında, “Bir soru cevaplandı. Ancak daha büyük bir soru hala cevapsızlığını koruyor. Ekonominin iki çeyrek üst üste daraldığını biliyoruz. İş piyasasının devam eden gücü göz önüne alındığında bir resesyonun başlayıp başlamadığı tam olarak belli değil” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’li yetkili makamlar resmi ağızdan resesyon açıklaması yapmasa da ekonominin toparlanmadan çok uzak olduğu aşikar. Yükselen faiz oranları ve enflasyon önümüzdeki sürece ilişkin tehlike sinyalleri göndermeye devam ediyor.

Ekonominin resesyonda olup olmadığına bakılmaksızın tüketiciler aşırı yükselen fiyatlarla mücadele etmeyi sürdürüyor. Amerikalıların yaklaşık yarısı ise daha fazla borca batıyor. Bu tablo önceki ekonomik gerilemelerden farklı görünse bazı piyasa kuralları değişmiyor. CNBC haberinde resesyonun cüzdanlara olan 3 farklı etkisine dikkat çekildi:

İş bulmak zorlaşabilir

Son ekonomik göstergeler, 2021'de zirveye ulaşan işgücü piyasasının yavaşlamaya başlayabileceğini gösteriyor. İşe alımlar halihazırda bir miktar yavaşlarken, ekonominin nereye gittiği konusunda belirsizlik artıyor.

ABD’de işsizlik oranı pandemi öncesi en düşük seviyenin hemen üzerinde kalmayı sürdürüyor. Buna karşın Hamrick, “Powell, tarihsel olarak yüksek enflasyona karşı mücadelenin ortasında bu yüksek faiz oranı ortamında iş piyasasının muhtemelen zayıflayacağı konusunda bizi uyarıyor gibi görünüyor” dedi.

Çarşamba günü FED 75 baz puanlık yeni bir büyük faiz artırımını açıkladı. 40 yılın zirvesindeki enflasyonu kontrol edebilmek için yapılan bu faiz artışı ABD’de iş piyasasını zayıflatabilir.

Yatırımlar bocalayabilir

FED'in agresif faiz artışlarıyla ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği korkusu, piyasaların haftalarca üst üste düşmesine neden oldu.

New York merkezli servet yönetimi şirketi Bona Fide Wealth’in Başkanı ve Yeminli Mali Danışmanı Douglas Boneparth, “Tüm varlık sınıfları son birkaç yılda likidite artışı sayesinde yüksek getiri sağlamıştı. Şimdiyse piyasaların karşı karşıya kaldığı ters rüzgarlar destekleyici kuyruk rüzgarlarından daha fazla” ifadelerine yer verdi.

Piyasalarda kriz zamanlarında, bazı danışmanlar, kısa vadeli sabit getirili varlıklara bağlı kalır. Diğerleri ise yüksek temettü ödeyen hisse senetlerine geçişi önerir. Bununla birlikte, Boneparth müşterilerine piyasalardaki fırsatları aramalarını tavsiye ediyor:

“İyi yatırımcıların sadece piyasalar yukarı yönde olduğunda değil, düşüşe geçtiğinde de satın alma konusunda yetkin olmaları gerekir. Son resesyon sırasında gelecekte olabileceklere yönelik bilgisi olan herkes borsalardaki düşük fiyatların bazılarını kullanırdı.”

Konut fiyatları enflasyonu düşecek

Konut fiyatları henüz tam olarak düşmüş değil. Ancak geçtiğimiz yılda olduğu kadar hızlı bir şekilde yükselmiyor. LendingTree'nin Kıdemli Ekonomisti Jacob Channel'a göre, bir resesyonun gerçekleşmesi konut piyasasının bir bütün olarak yavaşlamasına neden olacak.

Kredi maliyetlerinin yükselmesi ev almak isteyen birçok kişinin kararını değiştirebilir. Kredi almanın zorlaşması veya mortgage sözleşmeleri için daha yüksek bir faiz oranı ödemek zorunda kalmak konut piyasasına olan talebi düşürecektir. Channel konuyla ilgili açıklamasında, “Sonuç olarak, tüm bunlar, bir resesyon sonucunda mortgage sözleşmesine girmesinin ve ev satın almasının zorlaşacağı anlamına gelir” dedi.

Ancak ekonomist bunun 2007-2008 benzeri bir krize sebep olacağını düşünmüyor. Channel, konut piyasasının 2000'lerin başında olduğundan çok daha iyi bir yerde olduğunu söyledi. Fiyatlar dalgalansa bile, Channel "rotanızı sürdürdüğünüz ve ödemelerinizi yapmaya devam ettiğiniz sürece, muhtemelen iyi konumda olacaksınız" öngörüsünde bulunuyor.

Resesyon FED’in suçu olacak

 

Fed beklentileri risk iştahını destekliyor

 

Resesyon sonrası piyasalarda yön neresi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)