E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalara ilişkin resesyon beklentileri her geçen gün güç kazanıyor. Bu süreçte Wall Street’in ünlü isimleri yatırımcılara bu döngü içerisinde nasıl yatırım yapmaları gerektiği konusunda tavsiyeler veriyor.
Yatırım bankası Morgan Stanley resesyonu birincil senaryo olarak görmediklerini açıkladı. Ancak bankanın analistleri piyasalara ilişkin kötü yönlü beklentileri arasında bir resesyon gerçekleşme olasılığının önemli ölçüde arttığını da belirtiyor.
Bankanın mayıs ayı raporunda, “Şu anda ekonomiyi vuran ve önümüzdeki 12 ay içinde bir noktada bizi resesyona sürükleyebilecek çok sayıda şok olduğunu söylemeye gerek yok” ifadelerine yer verildi. Morgan Stanley analistleri Rusya-Ukrayna savaşının petrol fiyatlarını yükseltme ihtimalini, doların aşırı derecede güçlenmesini ve şirketler üzerindeki yıkıcı maliyet baskılarını risk faktörleri olarak sıraladı.
Nisan ayında piyasaları %30 ihtimalle resesyonun beklediği öngörüsünde bulunan ünlü yatırımcı Ed Yardeni geçtiğimiz hafta bu oranı %40’a yükseldi. Citi CEO’su Jane Fraser ise Avrupa’nın bir resesyona doğru gittiği konusunda ikna olduğunu açıkladı.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Ukrayna’daki savaş enerji fiyatlarının yükselmesinden gıda fiyat enflasyonuna kadar birçok alanda ekonomik hayatı etkiliyor. Dünyanın dört bir yanında enflasyon çok yıllı zirvelere ulaşmış durumda.
Borsa yatırımcıları ise yıl başından bu yana sert düşüşlerle baş etmeye çalışıyor. 2022’nin başından bu yana Nasdaq Endeksi %23 oranında, S&P 500 Endeksi %13 oranında düşüş gösterdi.
CNBC’nin haberinde borsa uzmanları söz konusu ortamda perakende yatırımcılar için uygulanabilecek üç stratejiye dikkat çekti.
1. Üç sektörden hisse alımı yapın
Borsalarda volatilite uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor. Morgan Stanley’nin 16 Mayıs tarihinde paylaştığı raporda ise portföy koruması için şu üç sektördeki yatırımlar öne çıkarılıyor: sağlık, altyapı/kamu hizmetleri ve gayrimenkul.
Dev yatırım bankasının raporunda, “Enerji hariç, en iyi performans gösteren sektörlerin tümü yatırım yelpazesinin savunma ucundan gelmiştir. Savunmacı yatırımların mutlak bir şekilde harika bir performansa sahip olacağına inanmıyoruz. Ancak daha düşük bilançoların ve fiyat kazanç katlarının ekonomik döngüyle ilişkili hisseleri daha sert vuracağını öngördüğümüz göz önünde bulundurulursa bu sektörlerin performansı göreceli olarak koruma sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Savunma hisseleri, genel piyasaların durumundan bağımsız olarak istikrarlı temettü ve bilanço sağlar. Döngüsel hisselerse ekonomik döngüdeki değişikliklerden etkilenebilecek hisse senetleridir.
Morgan Stanley dikkat çektiği sektörlerse şöyle:
Sağlık sektörü: Morgan Stanley'e göre, sektör, diğer savunma sektörlerinin aksine, piyasaların geneline oranla indirimli olarak işlem görüyor. Banka, ilaç ve biyo-teknoloji alanında büyük sermayeli hisse senetlerini tercih ediyor. Zira yatırım bankasına göre söz konusu hisseler cazip bir fiyata işlem görüyor ve nispeten cazip temettü verimleri sunuyor.
Gayrimenkul: Morgan Stanley verilerine göre geçtiğimiz yıl %42 oranında getiri sağlayan sektör ABD borsalarının genelinden %16 daha iyi performans gösterdi. Bankalar gayrimenkul alanını bilanço sabitliği ve temettü gelirleri nedeniyle tercih ediyor.
Morgan Stanley’den yapılan açıklamada, “Gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki (GYO sabit nakit akışı önümüzdeki yıl piyasalardaki düşüşlere karşı savunmacı bir pozisyon sağlayacaktır. Ayrıca GYO’lar kira sözleşmeleri, kira artışları ve mülk değerlemeleri yoluyla yüksek enflasyonist ortamın diğer sektörlere göre nispeten daha iyi atlatmasını sağlayarak yerleşik enflasyona karşı korunma sunuyor” denildi.
Kamu hizmetleri sektörü: Sektörde hisse değerlerinin yükselmesine karşın Morgan Stanley bu alan için iyimserliğini koruyor. Yatırım bankasının raporunda, “Neredeyse tüm sektörler enerji maliyetlerindeki artışlarla mücadele ederken kamu hizmetleri sektöründeki belirli fiyatlandırma yapısı bu yüksek maliyetli ortamda göreceli bir koruma sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
2. Sabırlı olun
Wells Fargo Yatırım Enstitüsü, herhangi bir yatırım fırsatı için nakit dağıtımında bir resesyon sürecinin "ekstra sabır gerektirdiğini" belirtiyor.
Yatırım bankasının Kıdemli Küresel Borsa Stratejisti Sameer Samana yatırımcılar yeniden yatırım hızlarını "yavaşlatmalı" diyor. Borsa uzmanı ayı piyasalarının bir yıl civarında sürebileceğine ve bazen de %30’luk düşüşlere neden olabileceğine dikkat çekti.
Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Kıdemli Küresel Borsa Stratejisti Scott Wren, Samana’nın açıklamasına ek olarak, “Uzun vadeli yatırımcılar genellikle bu tür zamanlar için çeşitlendirme yaparlar. Önümüzdeki yıl (veya daha uzun bir süre için) nakdin yatırımlara dağıtılması konusunda artımlı bir plan öneriyoruz. Sermayenin korunabilmesi içinse kalite ve savunmayı vurgulamaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Wren altı ila 18 aylık planı olan kısa vadeli yatırımcılarınsa ek nakit bulundurarak avantaj sağlayabileceğini ve gelecek aylarda borsalara girmek için fırsat kovalayabileceğini belirtti.
3. Yatırım sınıfı tahvil satın alın
Stratejistler kaliteli tahvillerin satın alınmasını ve yüksek getirili tahvillerden uzak durulmasını tavsiye ediyor. Morgan Stanley raporunda, “Piyasalar daha derinlere düştükçe çürük tahviller yerine daha seçici olmayı tercih ediyor. Daha şahin tutumlu bir FED’e geçişin gerçekleştiği Kasım 2021’den bu yana kalitenin çürük tahviller karşısında sürekli olarak üstün performans gösterdiğini gördük” açıklamasına yer veriliyor.
Yatırımcıların FED umutları suya düştü
Yellen'dan enflasyon özeleştirisi: Tümüyle anlayamadım ve yanıldım !
Ünlü borsa uzmanından karamsar tahmin
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:02)