E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirisi dün 2 yıllık tahvil getirisinin altına düşerek resesyon sinyali verdi ve küresel finansal piyasaların darmadağın olmasına neden oldu. Yatırımcıların ABD ve küresel büyümenin yavaşlayacağını öngörmeleriyle ABD Hazine getiri eğrisinin diğer bölümleri, aylardır tersine döndü. Peki Hazine tahvil getiri eğrisinin tersine dönmesi ve tüm bunlar ne anlama geliyor?
HAZİNE GETİRİ EĞRİSİ NEDİR?
Getiri eğrisi, 1 aylık tahvillerden 30 yıllık tahvillere kadar değişen ve federal hükümet tarafından satılan tüm vadeli Hazine borçlanmalarına ilişkin getiri grafiği. Normal şartlarda, tahvil yatırımcıları daha uzun vadelerde tahvil alma riskini üstlendiklerinden daha fazla kaybın telafi edilmesini bekledikleri için getiri eğrisi yukarı yönlü olur.
GETİRİ EĞRİSİNİN TERSİNE DÖNMESİ NEDİR?
Nadir durumlarda, getiri eğrisinin bir kısmı veya tamamı yukarı yönlü olmaktan çıkar. Bu, daha kısa vadeli getiriler, daha uzun tarihli olanlardan yüksek olduğunda gerçekleşir ve getiri eğrisinin tersine dönmesi olarak nitelendirilir. Çeşitli ekonomik veya piyasa yorumcuları verim eğrisinin farklı kısımlarına odaklanabilirken, getiri eğrisinin herhangi bir şekilde tersine dönmesi aynı hikayeyi anlatıyor: Gelecekte zayıf büyüme beklentisi. ABD'nin iki yıllık ile 10 yıllık hazine tahvil getirileri arasındaki eğri 2007'den bu yana ilk kez tersine döndü.
GETİRİ EĞRİSİNİN TERSİNE DÖNMESİ NEDEN ÖNEMLİ?
Getiri eğrisinin tersine dönmesi, yaklaşan bir resesyonun klasik bir işareti. ABD getiri eğrisi son 50 yılda her resesyondan önce tersine döndü. O zamanlarda sadece bir kez yanlış bir sinyal verdi. Kısa vadeli getiriler daha uzun vadeli getirilerin üzerine çıktığında, kısa vadeli borçlanma maliyetlerinin uzun vadeli borçlanma maliyetlerinden daha pahalı olduğuna işaret ediyor. Bu şartlar altında, şirketler genellikle faaliyetlerini finanse etmenin daha pahalı olduğunu görürler ve yöneticiler yatırımları azaltma eğiliminde olurlar. Tüketici borçlanma maliyetleri de artar ve ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları yavaşlar. Ekonomi sonunda daralır ve işsizlik artar.
İKİ YILLIK, 10 YILLIK GETİRİ EĞRİSİ NEDEN ÖNEMLİ?
En kısa vadeli hazine tahvili olan iki yıllık hazine tahvil getirisi, faiz hareketlerine karşı oldukça duyarlı. ABD'nin iki yıllık ile 10 yıllık hazine tahvil getirisi arasındaki getiri farkı, piyasa katılımcıları tarafından yakından izleniyor. Bu resesyonun muhtemelen bir ila iki yıl sonra olabileceği konusunda güçlü bir gösterge oldu.
GETİRİ EĞRİSİ NEDEN HİÇ TERSİNE DÖNMEDİ?
Daha kısa vadeli menkul kıymetler, Fed gibi bir merkez bankası tarafından belirlenen faiz politikasına karşı oldukça hassas. Uzun vadeli menkul kıymetler, yatırımcıların gelecek enflasyon beklentilerinden daha fazla etkileniyor, çünkü tahvil sahipleri enflasyondan memnun olmuyor. Fed faizleri yükselttiğini zaman bu kısa vadeli tahvil getirilerini yukarı çeker. Fed'in Mart ayında üç yıllık sıkılaştırma döngüsünü sona erdirmesinin ardından iki yıllık 10 yıllık getiri eğrisi dik hale geldi. Fed geçen ay yaptığı toplantıda 2008'den bu yana ilk kez faizleri düşürdü. Zayıf küresel büyümenin ABD ekonomisine yayılabileceği ve ABD-Çin ticaret savaşının işletme güvenini baskıladığına dair endişelerin artmasıyla getiri eğrisi Temmuz'da yatay hale gelmeye başladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tsunami geldiği zaman geri dönüşü olmadığı o zaman anlaşılır.
abd kendi üretimi hep pahalıdır. sadece teknolojide ilerde.. fekat şirketleri (general motors da dahil olmak üzere) Çin'de üretim yapıyor. bu da trump ı kısır döngüye sokuyor. trump kafayı üşütüp manipulasyon yapmak istiyor fakat ticaretin tabiatı gereği hep ters köşe oluyor. sonunda o da teslim olacak yoksa gelecek seçimlerde kaybetme ihtimali çok. sebebi: çiftçi aşırı borçlu 2. borsaları ya dip yapıyor ya da zirve...bu da güven hissini yok ediyor. 3. Çine hiç bir zaman diş geçiremiyor ve akabinde rezil rüsvay oluyor. daha neler..
sen bide kendi ülkene bak şapşal...
ABD ithalat ülkesi olursa, çin gelişimini bol bol ihracat ile gerçekleştirecektir. Çin abd parası karşısında devalüasyon yaparak, dünyada rekabet gücü oluşturuyor kendisinine. örnek: %100 yerli çin malları üretebiliyor. madenden alıp işleyip, yazılımına kadar dahil. telefonlar, tabletler, oyunlar, pc ler, otomobiller, yazımlar, inşaat malzeme makınaları, vb. vb. bu durumda abd üretimi kendinde yapmak istesede, dışarıdan almak cazip oldu. ABD firmaları bunun için çin vb ucuz ülkelere gitmek istesede fabrika açmak için ABD hayır olmaz teknolojı çaldırmayın diyor... ABD askeri olarakda etkisiz şuan...O bakımdan ABD fed üzerinden rekabet gücünü kazanmak, dünya devletlerindeki hakimiyetini çin vb ülkelere kaptırmamak için değer düşürüyor. çünkü ABD üde üretim yaparak satmak istiyor. Çin ucuz kaliteli..abd aynı malı pahalı veriyor..bunun savaşı testleri bunlar...
Borsada iyi dip olustu artik bankalar araci kurumlar ve sirket sahipleri mal toplayacak devamli olumsuz haber pompaliyorlar yeterince mal toplasinlar her yer gulluk gulistanlik olur
Millet doları bozsun diye her yolu deniyorlar.. Satmirim ula satmiriiiimm..
Resesyon yok fed faizi indirecek
Trump reis Fed faizi indirsin diye piyasalari geriyor. Uyanik adam
bana hiç inandırıcı gelmedi.bu tür haberler milleti galyana getirip mallarını sattırmak için bilinçli çıkartılmaktadır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:06)