E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon olasılığı ikiye katlandı---

Resesyon olasılığı ikiye katlandı

Resesyon olasılığı ikiye katlandı
12 Ekim 2024 - 21:27 borsaningundemi.com

Son verilerin ve jeopolitik gerginliklerin ABD’de resesyon olasılığını artırdığı düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, ABD’de enflasyon ve jeopolitik endişelerin artmasıyla resesyon olasılığının yüzde 20'den yüzde 40'a yükseldiği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, son iki yılı boğa piyasasında geçiren borsalar için resesyon olasılığının yükselmesi büyük bir tehlike olarak görülüyor.

Enflasyon ve jeopolitik endişeler

Insider’dan Christine Ji’nin haberine göre, Martin Currie’de portföy yöneticisi Zehrid Osmani, enflasyon ve jeopolitik endişelerin artmasıyla resesyon olasılığının yüzde 20'den yüzde 40'a yükseldiğini ifade ediyor.

Eylül ayındaki çarpıcı istihdam raporunun ardından, ABD ekonomisine olan piyasa güveni arttı. Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jan Hatzius, düşük işsizlik ve güçlü GSYİH büyümesini gerekçe göstererek resesyon olasılığını yüzde 20'den yüzde 15'e düşürdü. Ancak herkes Goldman Sachs ve piyasa konsensüsüyle aynı fikirde değil.

Martin Currie'nin portföy yöneticisi olan Zehrid Osmani, resesyon olasılığının aslında yükseldiğini ifade ediyor. Currie, ekonomik bir gerileme olasılığının artık yüzde 20-25 seviyesinden yüzde 35-40'a çıktığını ifade ediyor.

Resesyon, Osmani'nin temel senaryosu olmasa da, en büyük endişeleri kalıcı enflasyon ve artan jeopolitik gerginlikler olarak görüyor ve “Öncelikle, enflasyon henüz tam olarak soğumadı ve bu da Fed'in faiz indirimlerinin takvimini sekteye uğratabilir” diyor.

Gerçekten de, son TÜFE raporu enflasyon savaşının kesin olarak kazanılmadığını, fiyatların Eylül ayına kadar geçen 12 ayda ekonomistlerin tahmin ettiği yüzde 2,3'ün biraz üzerinde, yüzde 2,4 oranında arttığını gösteriyor.

Ücret enflasyonu

Osmani özellikle belirli bir alana dikkat ediyor: ‘Ücret enflasyonu’. Osmani, “Enflasyonun büyük çoğunluğu orta vadede ücret enflasyonundan kaynaklanıyor ve ücret enflasyonuna bakarsanız, bir miktar yüksek kalmaya devam ediyor” şeklinde konuşuyor.

Enflasyonun sadece ABD ile sınırlı olmadığını ve küresel ekonomi için de sonuçları olan bir sorun olduğunu ifade eden Osmani, “Avrupa ve ABD'de yüzde 4 ila yüzde 5 arasında bir enflasyon görüyorsunuz, İngiltere'de ise yüzde 6'ya yakın” diyor.

Osmani, “Jeopolitik çatışma da yüksek enflasyona katkıda bulunuyor. Rusya-Ukrayna savaşı, küresel tedarik zincirlerini karmaşıklaştırdı ve gıda ve enerji fiyatlarını etkiledi. İsrail-Hamas arasındaki gerginliğin tırmanması, deniz taşımacılığı maliyetlerinin artmasına yol açtı” şeklinde konuşuyor.

Teknoloji odaklı gerilim

“Teknoloji, özellikle yapay zeka da jeopolitik gerginlikleri körüklüyor” diyen Osmani, yapay zekanın kurumsal rekabette giderek daha kritik hale geleceğine ve bunun da artan teknolojik çatışmaya yol açacağına inanıyor ve yapay zekanın gelecek on yılda trilyon dolarlık bir endüstri haline gelmesiyle birlikte riskler yükseleceğine inandığını ekliyor.

ABD-Çin gerginliği, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'ye ev sahipliği yapan Tayvan nedeniyle tırmanıyor. Tayvan, dünyanın son teknoloji yarı iletken ihtiyacının yüzde 90'ından fazlasını üretiyor ve bu da onu yapay zeka yarışında önde kalmak isteyen herhangi bir ülke veya şirket için önemli bir ilgi alanı haline getiriyor.

Osmani'ye göre, bu ortamda, bu jeopolitik gerginliklerin neden olduğu artan belirsizliğin, piyasalara şok dalgaları göndermeye devam edeceğini ve yakın gelecekte piyasanın oynak kalacağını öngörüyor.

Üretim göstergeleri soğuk

Son olarak, özellikle üretim göstergeleri olmak üzere öncü göstergelerin yetersiz olduğunu söyleyen Osmani, “ABD'deki üretim istikrarlı bir düşüşte. Sektör Eylül ayında üst üste altıncı ayda daraldı ve ISM imalat endeksi 47,2’lik bir değere ulaştı. 50'nin altındaki bir değer imalat faaliyetlerinde gerileme olduğunu gösteriyor” diyor ve İmalat ISM'sinin neredeyse son iki yıldır 50'de veya altında seyretmesiyle durgunluk riskinin arttığını belirtiyor.

Nereye yatırım yapılmalı

Osmani'ye göre yatırımcıların resesyon olasılığı karşısında paniğe kapılmaması gerekiyor. Osmani, “Durgunluk yaşanırsa bunun sığ ve kısa ömürlü olacağını düşünüyoruz. Özel sektörün, hem şirketlerin hem de hanelerin bilançolarına bakarsanız, çok sağlam seyrediyor” diye ekliyor.

Osmani'ye göre, ekonomik belirsizlik dönemiyle başa çıkmak için en iyi donanıma sahip şirketler, dayanıklı kazanç büyümesi, sağlam bilançolar ve enerji geçişi, yaşlanan nüfus ve yapay zeka alanlarında uzun vadeli yapısal büyüme temalarına odaklanan şirketler oluyor.

Osmani, bu alanlarda belirgin değişimler yaşandığını belirtiyor ve şunları söylüyor: “Dünya nüfusunun yüzde 16'sından fazlasının 2050 yılına kadar 65 yaş üzerine ulaşmasıyla yaşlanan nüfus daha sağlam sağlık altyapısına olan talebi artıracaktır. Yapay zeka devrimine güç veren yarı iletkenler, teknoloji ilerledikçe kritik olmaya devam edecektir. Sektörün şu ana kadar artan yapay zeka talebini başarıyla paraya dönüştürdüğü görülüyor.”

Osmani, piyasanın alternatif enerji ve elektrikli araçlar gibi enerji dönüşümünü yönlendiren bazı bölümlerinde de potansiyel görüyor.

Enflasyon endişeleri yerini resesyon korkusuna bıraktıEnflasyon endişeleri yerini resesyon korkusuna bıraktı

 

Resesyon 2025’e ertelendiResesyon 2025’e ertelendi

 

Citi: İş gücü piyasası resesyon sinyali veriyorCiti: İş gücü piyasası resesyon sinyali veriyor

 

FED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecekFED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecek

 

David Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendiDavid Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL KOZALAK13 Ekim 2024 22:40

    HER FANİ ZAMANI GELDİĞİNDE ÖLÜMÜ TATACAKTIR.ZALİMLERE VE KATİLLERE, YILLARCA MİLYARLARCA GARİBANİ KATLEDEN KAYNAKLARINA ÇÖKENLERE, ZALİMLERE DAHA BETER OLSUNLAR SÜRÜN SÜRÜN SÜRÜNSÜNLER.

  • Mucise Reis ;)13 Ekim 2024 20:38

    abd batıyor çatlıyor çatırdıyor. ... o kadar acizler ki iran a karşı roket yapacaklar kredi kartlarından 750 dolar keseceklermiş :D 

  • borsacı13 Ekim 2024 09:19

    ALLAH YERLE YEKSAN EYLESİN .FİLİSTİNLİ BEBEKLERİN KATİLLERİNİ.