E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisi 2022 yılında agresif faiz oranı artışları ve inatçı enflasyona rağmen fazlasıyla dirençli bir seyir izledi. Ancak son ekonomik verilerin yolun sonuna gelindiğini gösteriyor olabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomistlerin büyük çoğunluğu, son ekonomik verilerin bir resesyondan öte bir 'stagflasyon'a işaret ettiğini düşünüyor.
Her iki alanda da olasılıkların en kötüsü
Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ABD ekonomisinin olumsuz koşullara rağmen 2022 yılından bu yana gösterdiği yüksek direnç, 2023 ilk çeyrek rakamlarıyla sona ermiş gözüküyor. Son gelen GSYİH rakamları, ekonomistlere, resesyondan daha kötü senaryoların ihtimal dahilinde olduğunu gösteriyor: “ABD stagflasyonla karşı karşıya olabilir.”
ABD ekonomisi, geçtiğimiz yıl boyunca agresif faiz oranı artışları ve inatçı enflasyon karşısında şaşırtıcı bir şekilde dirençliydi ancak ilk çeyrek rakamları, ekonominin aşınma ve yıpranma belirtileri göstermeye başladığına işaret ediyor. Ekonomik Analiz Bürosu'nun (Bureau of Economic Analysis - BEA) bildirdiğine göre, yıllık ABD gayri safi yurt içi hasıla büyümesi yüzde 1,1'e geriledi ve Wall Street'teki yüzde 1,9'luk konsensüs beklentilerinin oldukça altında kaldı. Aynı zamanda, Fed'in favori enflasyon göstergelerinden biri olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi, yüzde 3,7 olan beklentinin çok üzerinde gelerek yüzde 4,2'ye yükseldi.
Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Yetkilisi Chris Zaccarelli, “Veriler, büyümenin düşmesi ve enflasyonun artmasıyla her iki alanda da olasılıkların en kötüsüydü” dedi.
Menüde stagflasyon var
Bir yılı aşkın bir süredir, milyarder yatırımcılar, serbest fon yöneticileri ve ünlü ekonomistler dahil olmak üzere finans dünyasının en parlak beyinlerinden bazıları, artan oranların nihayetinde bir durgunluğu tetikleyeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak son GSYİH ve enflasyon rakamları, bazı uzmanların, 70'lerde ABD ekonomisini felç eden yavaş büyüme ve yüksek enflasyonun zehirli ekonomik bileşimi olan ‘stagflasyon'un da menüde olabileceğinden endişe duymasına neden oluyor.
Küresel risk danışmanlığı firması Kroll'un baş politika stratejisti ve eski Hazine bakan yardımcısı Chris Campbell, Fortune'a bu yılın ikinci yarısında bir durgunluğun başlayacağına hâlâ inansa da, aynı zamanda olasılıklar konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu söylüyor ve ekliyor: “ABD stagflasyonla karşı karşıya olabilir.” Bank of America Küresel Fon Yöneticisi Anketi'nde de fon yöneticilerinin yaklaşık yüzde 86'sı, gelecek 12 ay boyunca küresel ekonominin görünümünü en iyi şekilde açıklayan kavramın ‘stagflasyon’ olduğunu söylüyor.
İşsizlik oranı Mart ayında yüzde 3,5 seviyeleriyle rekor seviyede düşük kalarak bazı ekonomistlere ekonominin resesyon veya stagflasyondan kaçınabileceğine dair inanç sağlamış olsa da, Campbell bunun gecikmeli bir önlem olduğu konusunda uyarıda bulunuyor: “Bu takvim yılında ilerledikçe daha fazla insanın işsiz kalabileceğini görüyorum.”
2023’te faiz indirimi görünmüyor
Fed yetkilileri, ekonomiyi soğutma ve enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme umuduyla Mart 2022'de faiz oranlarını sıfıra yakın seviyeden yüzde 4,75 - 5 aralığına yükseltti. Ancak, daha değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel enflasyon önlemleri bile henüz istenen sonuçları vermedi. Çekirdek PCE endeksi dördüncü çeyrekteki yüzde 4,4’lük seviyesinden bu yılın ilk üç ayında yüzde 4,9'a yükseldi.
Finansal hizmetler devi Raymond James'in baş ekonomisti Eugenio Aleman, yaptığı açıklamada, en son enflasyon verileri Fed'in yüzde 2 hedefinin hala çok uzağında olmasına rağmen, merkez bankasının bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan daha artıracağına inandığını söyledi ve ekledi: “2023'te faiz indirimi olmayacağına dair inancımız güçlendi.”
Independent Advisor Alliance'dan Zaccarelli de benzer yorumları yaptı ve “Fed’in enflasyon nedeniyle oranları artırmaya devam etmesi gerekiyor ve bunu tam da ekonomik yavaşlamanın ortasında yapacak” şeklinde konuştu.
Stok artışındaki düşüş de dahil olmak üzere bazı faktörler ise BEA'nın son verilerinde, ekonominin altında yatan gücü maskeliyor. 2022 yılında ABD şirketleri, yıllarca sorunlu seyreden tedarik zincirlerinin ardından stoklarını agresif bir şekilde yeniden oluştururken GSYİH büyümesini de artırmışlardı ancak artık bu eğilim de sona ermiş gözüküyor.
İkinci çeyrekte belirgin bir yavaşlama bekleniyor
Jefferies'in kıdemli ekonomisti Thomas Simons, stok faktörünün ilk çeyrekte yıllık GSYİH büyümesini yüzde 2 puanın biraz üzerinde azalttığını ve tüketicilerden gelen nispeten güçlü talebi gizlediğini söylüyor. Ancak meslektaşlarının çoğu gibi Simons da en son verilerin GSYİH'nın 2. çeyrekte önemli ölçüde yavaşlamaya başlayacağını ve yılın ikinci yarısında daralmaya başlayacağını savunuyor.
Simons Perşembe günü paylaştığı notta, “Para politikasındaki savrulma, tam gelişmiş bir işten çıkarma döngüsünü ve yıl ortasına kadar da bir durgunluğu ortaya çıkaracak daha yüksek bir vitese geçmek üzere” diye yazıyor.
Morgan Stanley ABD Baş Ekonomisti Ellen Zentner de Perşembe günü yaptığı açıklamada, ilk çeyrekte ekonomik büyümede ‘mütevazı bir düşüş’ün ardından, ikinci çeyrek GSYİH büyümesini eksi yüzde 0,4 seviyesinde beklediğini söylüyor. Zentner paylaştığı notta, “Daha sıkı para politikasının kümülatif etkisi ve bankacılık baskıları büyümeyi negatif bölgeye iterken ikinci çeyrekte önemli bir yavaşlama görmeyi bekliyoruz” diyor.
ABD'de yaklaşan resesyonun etkileri ne kadar sürecek?
Piyasalarda resesyon korkusu güçleniyor
BofA anketine göre stagflasyon endişeleri artıyor
ABD ekonomisinde büyüme beklentilerin altında kaldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
TÜM DÜNYA PİYASALARINDA BİR GÜN BORSALARI YÜKSELTİP BİR HAFTA SATIYORLAR AMAN DİKKATLİ OLUN.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:55)