E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fransız politikacılar ve sendikalar, Renault’nun bu hamlesinin tehlikeli bir gelişme olduğunu savunuyor.
Fas’ın Tanca kentinde 1 milyar euro yatırımla kurulan ve başında da Oyak Renault’nun Bursa tesislerinden transfer edilen Tunç Başeğmez’in bulunduğu fabrikanın açılışı, Fransa’da olay haline geldi. Clio4 krizinde sert açıklamalarıyla dikkat çeken Fransa eski Endüstri Bakanı Christian Estrosi, fabrikanın açılışını “Tamamen müsamaha gösterilemez, hatta skandal sayılabilecek bir hamle” olarak değerlendirirken, Renault Başkanı Carlos Ghosn’u şirketin yüzde 15’le en büyük hissedarı olan Fransız devletine verdiği sözleri tutmamakla suçladı. Eski çoğunluk lideri senatör Gerard Larcher de, Renault’nun Franzsız çalışanları ve tedarikçilerine olan sosyal sorumluluğunu hiçe saydığını öne sürdü.
Renault’da etkin olan CGT sendikasının sözcüsü de bu fabrikayı tehlikeli bir gelişme olarak nitelerken, üretilecek Dacia marka araçların Renault’nun pazar payından çalacağını savundu. Bu tartışmaların, Fransa’daki işsizlik oranının son 12 yılın en yüksek seviyesinde seyrettiği ve cumhurbaşkanlığı yarışının hararetlendiği bir döneme denk geldiğini dikkat çekiliyor.
Aslında Fransa’nın yararına
Renault Başkanı Ghosn ise, böyle bir tesisin Batı Avrupa’da kurulmasının söz konusu olamadığını, bunun düşük fiyatlı otomobil üretme fikrine aykırı olduğunu söyledi.
Fabrikanın Fransa’nın zararına olmadığını da savunan Ghosn, “Aksine bu fabrika, Fransa’daki mühendislerimize, motor fabrikalarımıza ve tedarikçilerimize daha fazla iş anlamına geliyor” dedi. Şirketin yazılı açıklamasında da son dönemde Fransa’da Renault Grubu’nun ülkedeki faaliyetlerini azalttığına ilişkin açıklamaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, firmanın geçen yıl Fransa’da ürettiği araç adedinin 2010’a göre arttığı, tüm dünyadaki üretimin yüzde 25’inin Fransa’da gerçekleştirildiği ifade edildi.
Renault’nun Fransa’daki tesislerine 650 milyon euro yeni yatırım planladığına da değinilen açıklamada, 2010-2013 arası planlanan 5.7 milyar euro’luk yatırımın yüzde 40’ının Fransa’da gerçekleştirileceği belirtildi. Şirketin Fransa’da sadece otomobil üretmediği hatırlatılırken, motor, vites kutusu ve yürüyen aksam ihracatı yaptığı, mühendislik faaliyetlerinin yüzde 80’ini bu ülkede gerçekleştirdiği vurgulandı.
Fas’taki ikinci fabrİka
400 bin kapasiteli Tanca tesisi, Renault’nun ikinci fabrikası durumunda. Daha önce Kazablanka’da kurulan ilk fabrikada Kangoo’nun yanı sıra Dacia Logan ve Sandero üretiliyor. Tanca’da ise 10 bin-12 bin Euro giriş fiyatına sahip yeni Lodgy ve daha ucuz, binek versiyonu da bulunan küçük bir ticari araç üretilecek. Yeni Lodgy’nin yüzde 85’inin Avrupa pazarlarına ihraç edilmesi planlanıyor. Milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:28)