E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de üretilen ve satışa sunulan ilk elektrikli otomobil olan Renault Fluence Z.E.’nin şarjı dikkat çekici bir gelişmeyi ortaya koydu. Renault Mais’in Türkiye genelindeki tüm bayi ve şubelerinde Portekizli ‘Efacec’ isimli şarj istasyonlarını tercih etmesi gözleri bu şirkete çevirdi. Bir haftada kurulup ‘Efacec’i bünyesine katan Eşarj isimli şirketin ortaklarının Renault’nun Büyükçekmece bayisi olması dikkat çekti.
TÜRKİYE’de ilk elektrikli otomobil olan Fluence Z.E.’yi Bursa’daki fabrikasında üreterek satışa sunan Renault’nun, seçtiği şarj istasyonları dikkati çekti. Dünyanın en büyük şarj istasyonu şirketleri ve Renault’un tüm dünyada çalıştığı Schneider Electric dururken, Renault Mais’in Türkiye genelindeki bayi ve şubelerinde Portekiz merkezli Efacec’e ait şarj istasyonlarını kurması, sektör için sürpriz oldu. Bu şirketin Türkiye’deki gizli ortakları arasında Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar’ın iki oğlunun bulunduğu da iddia edildi.
2010’a kadar ortada yok
Renault Mais yönetimi tarafından keşfedilip Türkiye’ye getirildiği belirtilen Efacec, Portekizli bir elektrik ve enerji teknolojisi şirketi. Şarj istasyonu konusunda Portekiz hükümetinin Avrupa Birliği’nden sağladığı fonu kendilerine aktarması nedeniyle bu alanda üretime giren şirketin 2010 yılı sonuna kadar Portekiz dışında herhangi bir satışı ve kurulumu yapılmış istasyonu bulunmuyor. Buna rağmen bugün Renault Mais’in 7 şubesi ve 37 bayisinde ‘Elektrik Motorlu Araçlar’ (EMA) projesi kapsamında kurulan istasyonların büyük çoğunluğunun ‘Efacec’den oluşması dikkati çekiyor.
Büyükçekmece bayisi
Efacec, Türkiye’de ‘Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş.’ ünvanlı şirketin bünyesinde yer alıyor. Bu şirketin hissedarları ise Renault Mais’in İstanbul Büyükcekmece bayisi olan Bika Servis Oto Onarımı ve Yedek Parça Şirketi’nin ortakları olan Ali Barut, oğlu Alper Barut ve Ekrem Görçeker olarak görünüyor. 2008 yılında ‘Temiz Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş’ ünvanıyla kurulan bu şirket 17 Haziran 2011 tarihinde, Ticaret Sicil gazetesinde ‘Eşarj’ ismiyle değişerek faaliyetlerine yeni bir boyut kazandırdı. Aynı tarihte Ekrem Görçeker, şirketten çıkarken yerine aile dışından ilk üye olan Erdal Cem Bahar atandı.
1 haftalık şirket kurdu
17 Haziran’da Eşarj adını alan şirket, tescilinden bir hafta sonra 24 Haziran’da Ankara’da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Renault Mais tarafından kurulan elektrikli araç sarj istasyonu töreninde ilk kez ortaya çıktı. Renault Mais yönetiminin Bakanlık yetkililerine yaptıkları ön bildirimde Renault’nun global ve geniş ölçekte işbirligi yaptığı bir Fransız şirketi olan Schneider Electric ürünü şarj istasyonu kurulacağı yönünde idi. Renault Mais üst yönetiminin isteğiyle daha önceden Bakanlığa her hangi bir yazılı bildirim yapmaksızın son anda Efacec’e ait şarj istasyonlarının getirilip kurulduğu belirtiliyor. ‘Eşarj’ firmasının logolu istasyonları olmasına rağmen, Renault Mais teknik ekiplerince yapılması da dikkat çekti.
İBB’nin düzenlediği çalıştaya sponsor oldu
SEKTÖRDE İbrahim Aybar’ın, reklam şirketi GK Yapım’ın sahibi olan oğullarının ‘Eşarj’ isimli şirketin dolaylı yoldan ortakları olduğu, kendilerini şirkette Erdal Cem Bahar isimli hissedarın temsil ettiği iddia ediliyor. Bu iddiaya gerekçe olarak ise Kasım 2010’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İstanbul Enerji tarafından Renault desteğiyle düzenlenen bir çalıştaya Portekizli Efacec şirketinin sponsor olması ve bu şirketin çalıştaydaki standında İbrahim Aybar’ın oğullarının bulunması gösteriliyor.
5 yılda 10 milyon Euro’ya 2 bin istasyon kuracaklar
EŞARJ Elektrikli Araç Sarj Sistemleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barut, ilk bayi toplantılarında ortakları Alp Barut ve Erdal Cem Bahar’la birlikte amaçlarının Türkiye’nin en yaygın ve en hızlı elektrikli araçlar şarj istasyonu ağını oluşturmak olduğunu belirterek, “5 yıllık hedefimiz ise 10 milyon Euro’luk yatırımla Türkiye’yi ilk etapta 2 bin istasyona kavuşturmak” demişti.
Erdal Cem Bahar kim
ERDAL Cem Bahar, Bika Şirketler Grubu’nda aile dışından gelmiş ilk Yönetim Kurulu Üyesi olarak dikkat çekiyor. Bahar ve ailesi (Erdal Cem Bahar, Enver Erdal Bahar, Okan Başar Bahar) deniz taşımacılığı ve enerji alanında geçmiste bir çok şirket kurmuş, yönetiminde bulunmuş. Erdal Cem Bahar ve ailesi Bahar Elektirk Üretim sanayi ve Ticaret Limited Şirketini daha önce Ağaoğlu Grubu’na satmış. Erdal Cem Bahar’ın karbon ticareti alanında da Myclimate TR Karbon Danısmanlık Ticaret A.Ş. ismiyle bir faaliyeti bulunuyor.
Ali Barut kim
EŞARJ Elektrikli Araç Sarj Sistemleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Barut ayrıca REYSAD (Renault Yetkili Satıcıları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı. Ali Barut bu dernekte 2000-2001’de bulunduktan sonra 2006’dan itibaren kesintisiz olarak başkanlığa devam ediyor. Ali Barut’un eski ortak oldugu Mimar Otomotiv A.Ş. ise Aydın’daki Renault Mais bayisi. Ali Barut, Alper Barut ve Ekrem Görçeker; Başkent Yöresel Kahvecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile de ‘Testa Rossa’ markalı kahve mağazalarını işletiyor. İlk şubeleri 2008’de 1’nci Levent Çarşısı’nda açıldı.
Aybar: Şarj yeni bir iş alanı getirecek
RENAULT Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, mart ayında yaptığı açıklamada, “Şarj istasyonları kurmak büyük yatırım degil. Elektrik motorlu araçların altyapı çalısmaları Türkiye’de geç gelişiyor. Şu anda biz 40 bayimizin teşkilatını bu altyapı ile donatmış vaziyetteyiz. Ama bizim 40 bayimizle bu iş olmaz. Şarj için duran insanın başka ihtiyaçları da olacak, bu da yeni bir iş alanı getirecek” dedi.
Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:23)