E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Mart ayında sona eren birinci çeyrek için yapılan rekor seviyelerdeki bilanço açıklamaları hisseleri yükseltmedi. FactSet’in Bilanço Analisti John Butters’ın yaptığı analize göre birinci çeyrek bilançoları ve tahminlerine rağmen S&P 500’de %0,5’ten daha az yükseliş görülürken, Nasdaq endeksi %2,2 düşüş gösterdi.
Nisan ayı ortasında bilanço açıklamalarının başladığı dönemi analizine konu eden Butters, “sıra dışı bir şekilde yüksek gerçekleşen büyüme oranının nedeni 2021’in birinci çeyreğinde yükselen bilançolar ve bunların bir önceki yıl korona virüsün olumsuz etkileriyle düşen bilançolara kıyasla oldukça yüksek olması oldu” dedi.
Güçlü bilançolara rağmen hisse performansı düşük kaldı
Birçok şirketin bilanço açıklamalarına başladığı 16 Nisan tarihinden, 7 Mayıs tarihine S&P 500 4,233 puanla rekor bir kapanış gerçekleştirmiş olsa da endeks yalnızca %0,4 yükseliş gösterdi. Nasdaq ise S&P 500 karşısında daha zayıf bir performansla 16 Nisan’daki kapanışının ardından %2,2 düştü ve 26 Nisan tarihinde ulaştığı rekor 14,139 seviyesinden %2,8 düşüş gösterdi.
Birçok açıdan endeksin birinci çeyrekte açıklanan güçlü bilançolara rağmen duraklama dönemine girmesi şaşırtıcı değil. Hisseler 2020’nin mart ayında korona virüs endişeleri borsaları vurduğunda yaşanan düşüşün ardından önemli ölçüde yükselişler kaydetti ve şimdi oldukça yüksek değerlemelerle işlem görüyorlar.
Forbes'un haberine göre, hisselerin ise mevcut fiyatlarıyla paralellik taşıyan bilançolara ulaşması ve değerleme seviyelerinin bir miktar düşmesi için birkaç çeyrek daha geçmesi gerekebilir.
Bilançolar ortalama üzeri
21 Mayıs tarihinde sona eren haftada, S%P 500’de yer alan şirketlerin %95’i ilk çeyrek bilanço açıklamalarını gerçekleştirdi. Bu açıklamalarda gelir büyümesi bir önceki yıla kıyasla ortalama %51,9 yükseldi. Mart ayı sonunda bu rakama yönelik beklentiler ise %23,7 seviyesindeydi.
finansgundem.com'un gerçekleştirdiği derlemeye göre, bu rakamın 5 yıllık ortalaması ise %4,1 ve 2021’in ilk çeyreğinde gelir büyümesi 2010 yılındaki %55,4’lük oranın kaydedilmesinden bu yana en yüksek rakam oldu.
Hisse başı gelirler ise FactSet’in 2008 yılında bu ölçütü takip etmeye başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Şirketlerin %86’sı hisse başı gelirlerde artış bildirdi. Bu alanda önceki rekorlar 2020’nin ikinci ve üçüncü çeyreklerinde %84 seviyesiyle kaydedilmişti. Ancak bu dönemde analistlerin büyük çoğunluğu korona virüs nedeniyle kapanan ekonominin yaratacağı belirsizliğin etkisiyle tahminlerini düşük tutmuştu.
Fiyat getiri oranı büyümesi duvara çarptı
S&P 500’ün fiyat getiri ortalaması geçtiğimiz yıl haziran ayında, borsaların korona virüs nedeniyle yaşadığı düşüşün büyük bir kısmını atlatmasıyla birlikte patlama yaşadı. Aynı zamanda ekonomik kapanmaların yaz aylarında hafiflemesi ve hükümetlerin ekonomiye para sağlaması da etkili oldu.
Endeks hızlı bir şekilde bir önceki son 10 yılın getiri beklentilerinin üzerine çıkarak 21 kat getiri beklentisine ulaştı. Ancak neredeyse bir yıldır fiyat getiri oranı 21 ila 23 arasında seyrediyor. S&P 500’de fiyat getiri oranı beklentileri 21,2 kat oldu ve bu oran 5 yıllık ortalama olan 18’in üzerinde gerçekleşti.
Borsa İstanbul'da temkinli iyimserlik
Borsadaki risk iştahı fiyatlamaları belirleyecek
Global piyasalardaki görünüme paralel açılış bekleniyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:53)