E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisRekabet Kurulu marketleri inceliyor---

Rekabet Kurulu marketleri inceliyor

Rekabet Kurulu marketleri inceliyor
14 Mart 2011 - 15:22 borsaningundemi.com

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim ürünleri perakende sektöründe son bir yıldır sürdürdüğü çalışmanın ilk aşaması tamamladı

. Hızlı tüketim ürünleri içinde organize perakendenin payının arttığının ifade edildiği çalışmada, Organize perakendenin payının 2004’te yüzde 30 iken 2009 yılı itibariyle yüzde 43 düzeyine ulaştığı belirtildi. Organize perakende içinde en hızlı büyüyen kanalın indirim mağazacılığı olup BİM ve A-101’in en hızlı büyüyen perakende zincirleri olduğu ifade edildi.
Hazırlanan, “Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri Perakendeciliği Sektör İncelemesi Ön Raporu”, hızlı tüketim ürünleri perakendeciliğindeki rekabet koşullarını inceleyerek pazardaki rekabet sorunlarına yönelik önerileri tartışmaya açarken, sektör İncelemesinin tamamlanan ilk aşamasında, Türkiye’de faaliyet gösteren hızlı tüketim ürünleri perakendecileri ve tedarikçilerden elde edilen veriler ile perakendeci-tedarikçi ilişkisinde muhtemel rekabet sorunları masaya yatırıldı. Ayrıca başta İngiltere, Fransa, İtalya, Portekiz, Almanya, İskandinav ülkeleri, Avustralya olmak üzere çok sayıda ülkenin perakende sektör yapıları, mevzuat ve uygulamaları incelendi. Sektör incelemesinin ikinci aşamasında tedarikçilere yönelik kapsamlı bir saha çalışması ve Türkiye’ye model olabilecek uygun ülke uygulamaları detaylı olarak analiz edildi.
Rapordaki ön bulgular ve ülke deneyimleri dikkate alınarak tartışmaya açılan konular arasında, “Yoğunlaşmaların bildirilmesine yönelik ciro eşiklerinin hızlı tüketim ürünleri; Davranış kodu ve ombudsmanlık sisteminin hayata geçirilmesi; Tedarikçi-Perakendeci anlaşmalarının Rekabet Kurumu’na yıllık olarak gönderilmesi” gibi konular yer aldı.
“HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ İÇİNDE ORGANİZE PERAKENDENİN PAYI ARTIYOR”
Hızlı tüketim ürünleri içinde organize perakendenin payının arttığının ifade edildiği raporda, Organize perakendenin payının 2004’te yüzde 30 iken 2009 yılı itibariyle yüzde 43 düzeyine ulaştığı belirtildi. Organize perakende içinde en hızlı büyüyen kanalın indirim mağazacılığı olup BİM ve A-101 en hızlı büyüyen perakende zincirleri olduğu ifade edildi. Türkiye’de 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz ve 2008 küresel finans krizinin, indirim mağazacılığı kanalında organize perakende içindeki payını artırdığının ifade edildiği araştırmada, “Toplam perakende pazarı içinde süpermarketler en büyük paya sahiptir. Hızlı tüketim ürünleri cirosu bakımından BİM, Migros’u 2009 yılında geçerek pazar lideri olmuştur. Pazardaki diğer büyük perakende zincirleri sırasıyla CarrefourSa, Metro/Real, Bizim Toptan, Tesco/Kipa, Kiler, Makromarket ve A-101’dir” denildi.
YEREL PERAKENDECİLİK, ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ PAYINI ARTIRDI
Türkiye’de bölgesel perakendeciliğin, organize perakende sektörü içindeki payını artırdığı ifade edilirken, belli başlı bölgesel perakendeciler Adese, Pehlivanoğlu, Çağdaş, KİM, Mopaş, Yunus, Uyum olarak sıralandı. Bölge bazında sırasıyla Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz; il bazında ise İstanbul ve Ankara bölgesel/yerel hızlı tüketim ürünleri perakendeciliğinin yaygın olduğu coğrafi pazarlar oldu. Ağırlıklı olarak süpermarket kanalında faaliyet gösteren bölgesel perakendeciler, Türkiye’de özellikle ulusal perakende zincirleri ile rekabet etti. Son iki yılda bölgesel perakendeciler, mağaza sayısı ve toplam satış alanı bakımından yaklaşık yüzde 50 büyüdü.
HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ PERAKENDECİLİĞİNDE YOĞUNLAŞMA ORANLARI DÜŞÜK KALDI
Hızlı tüketim ürünleri perakendeciliğinde yoğunlaşma oranlarının, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında hâlâ düşük seviyede kaldığının ifade edildiği raporda, en büyük dört perakendecinin toplam pazar payının (CR4
oranı), İsveç’te yüzde 91, İngiltere’de yüzde 68, Almanya’da yüzde 67, Fransa’da yüzde 65, Macaristan’da yüzde 50 ve İtalya’da yüzde 20 iken Türkiye’de bu rakamın yüzde 14 olduğu belirlendi. Türkiye’de organize perakende içinde CR4 yoğunlaşma oranı ise yüzde 32 oldu.
Bazı bölgelerde ve illerde yoğunlaşma oranları Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleşti. Ege Bölgesinde hızlı tüketim ürünleri pazarında CR4 yüzde 22 iken organize perakende içinde bu oran yüzde 50’ye; İzmir’de ise sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 77’ye yükseldi. Ege bölgesinde ve özellikle İzmir’de yerel perakendecilerin ağırlığı diğer bölgelere göre daha sınırlı kaldı.
PERAKENDE ZİNCİRLERİ ARASINDA KURUMSALLAŞMA VE HALKA ARZLAR ARTTI
Perakende zincirleri arasında kurumsallaşma ve halka arzların arttığının belirtildiği araştırmada, yıllar içinde Migros, CarrefourSa, BİM, Tesco/Kipa’nın ardından 2010 sonunda Uyum Gıda, Kiler ve Bizim Toptan sermayelerinin bir kısmını halka arz ettikleri belirtildi. Hızlı tüketim ürünleri perakendeciliğinde kurumsallaşmanın artmasıyla birlikte ilgili pazara küresel perakende zincirlerinin ilgisinin artmasının beklendiği ifade edildi.
ÖZEL MARKALI ÜRÜNLER BÜYÜDÜ
Özel markalı ürünlerin kategori olarak hızlı bir şekilde büyümelerine rağmen, toplam satışlardan hâlâ düşük pay aldığının belirtildiği araştırmada, özel markalı ürünlerin toplam satışlar içindeki oranının İsviçre’de yüzde 54, İngiltere’de yüzde 47, İspanya’da yüzde 40, Avusturya’da yüzde 31, İtalya’da yüzde 13 iken Türkiye’de sadece yüzde 8 olduğu belirtildi. Özel markalı ürünlerin payının artmasıyla birlikte tedarikçilerin markalı ürünlerinin raflarda yer bulma sorununun ortaya çıktığı ifade edilirken, “Ayrıca söz konusu gelişimin tedarikçilerin yeni ürün geliştirme, marka yatırımı yapma çabalarına zarar verdiği dile getirilmektedir. Öte yandan özel markalı ürünlerin fiyat avantajları en azından kısa vadede tüketicilere fayda sağlamaktadır” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)