E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRekabet için yerel atak---

Rekabet için yerel atak

Rekabet için yerel atak
12 Ocak 2015 - 03:50 borsaningundemi.com

​Yerel kaynakların ekonomik kalkınmaya daha fazla destek vermesi için harekete geçen TOBB, '81 İlde 81 Akademik Danışman' projesini başlattı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  (TOBB), hem yerel kalkınmaya katkı sağlamak hem de üniversite-iş dünyası işbirliğini geliştirmek amacıyla ‘81 ile 81 Akademik Danışman’ projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında ayrıca Türkiye’de 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsaların yerel kaynaklara ilişkin veri ve bilgi üreterek şehir ve bölge stratejisi oluşturma kapasitelerinin de geliştirilmesi hedefleniyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel rekabette öne geçebilmek için şehirlere öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, “Yerel kalkınmanın fitilini tekrar ateşlememiz lazım. Şu an 70 ilimizin akademik danışmanları belirlenmiş durumda. 11 ilimizde ise akademik danışmanlar önümüzdeki günlerde belirlenecek. Danışmanlar, yerel kalkınma için projeler üretecekler” dedi.

53 DANIŞMAN BAŞLADI

TOBB olarak yerel kalkınma anlayışına bugüne kadar hem maddi, hem de manevi destek verdiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 81 ile 81 akademisyen projesi ile  yerel kalkınma anlayışına çok daha farklı bir vizyon getireceklerini söyledi. Şu ana kadar 53 akademik danışmanın proje kapsamında göreve başladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu şunları anlattı: “Akademisyenlerden beklentimiz yerel kalkınmaya yönelik proje üretmeleri. Şehrin ekonomik ve sosyal durumu ile ilgili araştırma yapmaları, şehrin potansiyelinin kullanılması için oda ve borsalarımızın AB hibe ve destekleme programlarına, kalkınma ajanslarına ve benzeri kuruluşlara yapacakları proje başvuruları için proje yazmaları ve takip etmelerini bekliyoruz. Şehirlerine ve bölgelerine daha fazla yatırım çekilmesi için yurt dışından veya il dışından gelen heyetlere kent ekonomisine ilişkin bilgi sunmalarını da istiyoruz.”

YARININ YILDIZI ŞEHİRLER

Dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin rekabet ettiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Rakamlar da bunu çok net ortaya koyuyor. 1950’de dünya genelinde nüfusu 1 milyonun üzerine olan şehir sayısı 77 idi. Bugün 436’ya çıktı. Bu şehirlerde ise toplamda 179 milyonun insan yaşıyordu, şimdi 1.4 milyar insan yaşıyor. Şehirlerin son 60 yılda ne kadar hızlı büyüdüğünü görüyorsunuz. Ama önümüzdeki yıllarda bu büyüme artarak devam edecek. 2025’e geldiğimizde nüfusu 1 milyonun üzerinde olan şehir sayısı 616’ya çıkacak. Bu şehirlerin toplam nüfusu ise 2.1 milyara yaklaşacak. Müthiş bir rekabet. Geride kalan şehir kaybedecek. Kendini gösterenler yarının yıldız şehirleri olacak” diye konuştu. 

Danışman kriteri

RİFAT Hisarcıklıoğlu akademisyenlerin şu kriterleri taşıması gerektiğini belirtti: “İllerimizde üniversitelerde görev yapan en iyi hocalarla çalışmayı hedefledik. Çok iyi derecede İngilizce bilme şartı var. Yurtdışında eğitim almış ya da akademisyen olarak çalışmış olanlara öncelik tanıdık. İldeki oda ve borsaların ortak önerisi olmasına dikkat ettik.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)