E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaReel kesimin güveni bir ayda nasıl yükseldi---

Reel kesimin güveni bir ayda nasıl yükseldi

Reel kesimin güveni bir ayda nasıl yükseldi
24 Şubat 2017 - 04:08 borsaningundemi.com

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası tarafından dün açıklanan şubat ayı reel kesim güven endeksini değerlendirdi. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Sıfır ile 200 arasında değer alan reel kesim güven endeksi ocak ayında 97'ye inmişti. Bu, 2009'un aralık ayından sonraki dönemin, yani son yedi yılın en düşük düzeyini gösteriyordu. Ama şubatta durum birden değişti. Reel kesimin ekonomiye duyduğu güven arttı, endeks de 97'den 105.3'e çıktı.

Peki bu nasıl oldu, reel kesimin ekonomiye güvenini böyle hızlı biçimde hangi etkenler yukarı itti?

Üç konudaki iyimser yaklaşım ön plana çıkıyor. Bunlardan biri gelecek üç aydaki üretim hacmi. Söz konusu göstergeye ilişkin endeks şubatta tam 20 puan artarak 103.9'dan 123.9'a çıktı.

İkincisi gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı. Bu göstergenin endeksi 16.2 puanlık artışla 111.1'den 127.3'e yükseldi.

Bir diğer gösterge ise genel gidişata ilişkin kötümserliğin önemli ölçüde azalması. Genel gidişat endeksi ocak ayında 73.2 düzeyindeydi, şubattaki endeks ise 93.4 oldu. Artış, 20.2 puan. Tüketici güven endeksinde 100'ün altındaki değerler kötümserliğe işaret ettiği için 73.2'den 93.4'e çıkılması, kötümserliğin azaldığına işaret ediyor.

İşte bu üç konudaki iyileşme, reel kesim güveninin şubatta ocak ayına göre 8.3 puan iyileşmesini sağladı. Ya da şöyle ifade edelim; sözünü ettiğimiz üç konuda ocak ayına göre bir değişiklik yaşanmasaydı reel kesim güven endeksi şubatta 98.2 olacak ve ocakla hemen hemen aynı düzeyde gerçekleşecekti.

Vergi ve kur etkisi

Gelecek üç aya ilişkin üretim hacminin artacağına dönük beklentiyi körükleyen başlıca etken öyle anlaşılıyor ki başta beyaz eşya olmak üzere bazı ürünler için getirilen vergi avantajı. Nisan sonuna kadar geçerli olacak bu avantaj doğaldır ki satışları hızlandırdı ve üretimin ivme kazanmasını sağladı.

Öte yandan döviz kurundaki artış da ihracatçının elini güçlendirmişe benziyor. Bu sayede ihracatta daha fazla sipariş alınmış görünüyor.

Ağırlıkla bu iki etkenin genel gidişata ilişkin olumsuzluğu büyük ölçüde aşağı çektiği anlaşılıyor. Sanayici, genel gidişat konusunda hala kötümser konumdaysa da, iyimserlik düzeyi olan 100'e epeyce yaklaşmış durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)