E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRay Dalio: Piyasalardaki dengesizlik korkunç seviyede---

Ray Dalio: Piyasalardaki dengesizlik korkunç seviyede

Ray Dalio: Piyasalardaki dengesizlik korkunç seviyede
31 Mart 2023 - 15:23 borsaningundemi.com

Piyasalardaki belirsizlik ve dengesizlik bankacılık kriziyle iyice şiddetlendi. Uzmanlar, para kaybetme riskinin oldukça yüksek olduğu noktasında yatırımcıları uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisindeki çalkantılar piyasaları da olumsuz etkiliyor. Bunda yeni patlak veren ve yankıları süreceğe benzeyen bankacılık krizinin önemli payı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ünlü yatırımcı Ray Dalio, piyasa ‘korkunç bir dengesizlik’ ile karşı karşıya olduğu için herkesin para kaybettiği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Küresel bir sorun

Insider’dan Filip De Mott’un haberine göre, Bridgewater Associates Kurucusu Ray Dalio, ödünç alınan fonlarla edinilen varlıkların değer kaybettiğini ve Silicon Valley Bank'ın çöküşünün küresel bir sorunun göstergesi olduğunu söylüyor.

Dalio, Fed’in uzun yıllar faiz oranlarını düşük tutmasının bir sonucu olarak bankaların ucuza borç alıp yatırım yapabildiğinin altını çiziyor. Ancak Fed agresif oran artışlarına yöneldikçe bu yatırımların değer kaybettiğini ve daha düşük getiri sağladığını belirten Dalio, bu durumun bankacılık krizini tetikleyen en önemli unsur olduğunu ifade ediyor.

Dalio, “Bu olduğunda, herkes para kaybediyor. Ve bu, ekonomide, dünya ekonomisinde, ABD ekonomisinde var olan yaygın bir durum” şeklinde konuşuyor.

Dengesizlik artıyor

Dalio, bunun enflasyonu hesaba kattıktan sonra getiri sağlayacak kadar yüksek, ancak yatırım yapmak için borçlanan insanlara zarar verecek kadar yüksek olmayan bir faiz oranı gerektiren zor bir dengeleme eylemi olduğunu sözlerine ekliyor.

Federal hükümet devasa bütçe açıklarıyla boğuşurken, piyasaların da gelecek yıllarda daha fazla borçlanma göreceği kabul ediliyor. Açık boşluğunu doldurmak için, hükümetin ABD Hazineleri gibi varlıklar yoluyla borç satarak borçlanması gerekiyor ancak bunun gerçekleşmesi için borç yatırımcılarının yeterince yüksek bir reel getiriye sahip olması gerekiyor. Bu durum, Dalio’nun söz ettiği dengesizliğin de nedenini oluşturuyor.

Dalio, “Yeterince yüksek bir gerçek getirileri yoksa, yatırımcılar, ellerindeki ya da yeni edinmeyi düşündükleri borcu satın almak yerine satabilirler. Bu da korkunç bir dengesizlik yaratır” diye uyarıyor.

Krizi tahvil satışları başlattı

Ancak daha yüksek faiz oranları aynı zamanda tahvil varlıkları üzerinde de baskı oluşturuyor. Bu da tahvillerin vadeye kadar elde tutulması yerine piyasa oranlarında değerlenmesi veya satılması gerekliliğini doğuruyor.

Dalio, “Sıkılaştırma politikası karşısında bir tahvil portföyünün satışından 1,8 milyar dolar zarara uğrayan Silicon Valley Bank'ın durumu da buydu” diyor ve ekliyor, “Piyasalara daha yakından bakarsanız, birçok kuruluşun benzer finansal zorluklar içinde olduğunu görürsünüz" diyerek sözlerini tamamlıyor.

Küresel piyasaları altüst edecek batık banka uyarısı

 

Küresel piyasalar polyannacılık mı oynuyor?

 

Tahvil piyasaları da resesyon sinyali veriyor

 

Morgan Stanley: Hisse senedi piyasaları cazip fırsatlar sunuyor

 

Yardeni: Banka krizi borsaları zirveye taşıyacak

 

Bank of America: Uzun vadeli hisse senedi yatırımından vazgeçmeyin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baytar02 Nisan 2023 22:11

    Bu ve bunun gibi tipsiz tipleri çok önemsiyorsunuz . Bunların kerameti kendinden menkûl.

  • ALİ TEL31 Mart 2023 17:31

    hisselerinizi satmayın arkadaşlar borsamız çok güzel olacak .

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ31 Mart 2023 16:51

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6) Seçerseniz başınıza vizyonsuz ve projesiz liderleri olacağınız bu...... (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)