E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor---

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor
02 Ağustos 2023 - 13:52 borsagundem.com

ABD hisse senetlerinin görece pahalı olması, sürpriz rallinin devam edeceğinin bir işareti olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yapay zeka güdümlü ralli devam ediyor. Yatırımcılar ise rallinin bir düzeltme yapıp yapmayacağını merak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre,  ABD hisse senetleri neredeyse her açıdan pahalı durumda. Beklentiler, tam da bu yüzden rallinin devam edeceği yönünde.

Temel veriler momentumun gölgesinde

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, ABD borsa rallisinde momentum, en azından şimdilik, temel göstergeleri gölgede bırakıyor.

ABD borsalarında hisse senedi değerlemelerinin gergin göründüğü, 2023 borsa rallisinin devam edemeyecek kadar iyi göründüğüne inananlar arasında yaygın bir nakarat haline geldi. Bu nokta genellikle hisse senedi analistleri tarafından doğru kabul edilse de, potansiyel olarak daha önemli olan başka bir tartışmayı geçiştirme handikapına sahip: Değerleme gibi sözde temel faktörlerin hisse senedi piyasası performansı üzerinde, eğer varsa, nasıl bir etkisi bulunuyor ve bunların momentum odaklı bir rallide bir düzeltmeye ya da tersine dönüşe neden olması mümkün mü?

En azından şimdilik bu soruya verilecek yanıt, değerlemenin, yapay zeka güdümlü rallide arka planda kaldığı olabilir. Ayrıca, ABD ekonomisinin gücünün piyasayı daha yükseğe taşımaya devam edebilecek iyimserliği beslemesinin de değerlemelerin üzerinde bir gerçeklik olarak rallideki yukarı yönlü ivmeye destek olduğu görülüyor.

SoFi yatırım stratejisi başkanı Liz Young, “Her yatırımcı temel analizi keşfetmeli, ancak temellerin arka planda kaldığı ivme dönemleri de olabiliyor” diyor.

Değerlemeler gergin görünüyor

Bugün hisse senedi satın alan yatırımcılar, faiz oranlarının şimdikinden çok daha düşük olduğu 2022 Nisan'ından bu yana herhangi bir noktada beklenen kazanç birimi başına daha fazla ödüyor. FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi vadeli fiyat-kazanç oranı şu anda 19,7 seviyesinde bulunuyor. FactSet verileri, bunun beş yıllık ortalama olan 18.6'dan ve 10 yıllık ortalama olan 17.4'ten daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Elbette, S&P 500 Endeks şirketleri için fiyat/kazanç oranı, oldukça geniş bir dağılımı maskeliyor. Goldman Sachs analistleri tarafından yapılan bir analiz, ‘muhteşem yedi’ olarak adlandırılan teknoloji hisselerinin şu anda 31 seviyesinde bir fiyat/kazanç oranına sahip olduğunu, endekste kalan diğer 493 şirket için ise bu değerin 17 seviyesinde olduğunu gösteriyor.

Yatırımcıların hisse senetlerine sahip olmaktan elde edebilecekleri değeri, nispeten daha güvenli Hazine tahvillerine sahip olmakla karşılaştıran, yakından izlenen bir başka değerleme metriği ise daha radikal bir görünüm sunuyor.

Hisse senedi risk primi

MarketWatch ve Sierra Investment Management CIO'su James St. Aubin tarafından yürütülen veri analizine göre, hisse senedi risk primi (Equity Risk Premium - ERP) 2002 ortasından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Aubin'e göre, yatırımcıların paralarını yüzde 5'in üzerinde getiri sağlayan kısa vadeli Hazine bonolarına yatırmak yerine bu kadar düşük hisse senedi risk primini kabul etmeye istekli olmasının nedeni ise, kurumsal kazanç artışının 2024'ten itibaren belirgin bir şekilde hızlanacağı beklentisi.

Geçmişte yatırımcılar, gelecekte daha da patlayıcı kazanç artışlarıyla olası kayıplarını telafi edebileceklerine inanıyorlarsa, düşük veya hatta negatif bir ERP'yi bile kabul etmeye daha istekliydi. Bu noktada, yapay zeka çılgınlığının, en büyük ABD teknoloji şirketlerinden bazılarının ABD ekonomisi genelinde üretkenliği artırırken beklenmedik kârlar elde edebileceğine dair beklentileri desteklediği görülüyor.

St. Aubin, “Kazancınızda güçlü bir artış olacağını düşünüyorsanız, düşük bir ERP'yi veya 1990'lardaki negatif ERP'yi bile kabul etmeye hazır olabilirsiniz” diyor.

Büyük beklentiler

Şu anda, Wall Street analistleri, 2022 yılının sonlarında ve 2023 yılının ilk yarısında art arda birkaç çeyrek düşüşün ardından, gelecek yıl kazançların daha da artmasını bekliyor. Birçok S&P 500 şirketi henüz Haziran ayında sona eren çeyreğe ilişkin kazançlarını bildirmemiş olsa da, FactSet verilerine göre endeks, kazançların yıldan yıla yüzde 7'den fazla azaldığını görme yolunda ilerliyor. Bunun gerçekleşeceği varsayıldığında, yıllık bazda kazanç büyümesindeki düşüşlerin üst üste üçüncü çeyrekte de devam etmesi öngörülüyor.

Kazanç büyümesi yılın ikinci yarısında daha da yükselirse, analistler 2023 yılının sonunda takvim yılı için kabaca yüzde 1'lik kazanç artışı bekliyor. Ancak FactSet'e göre 2024'te analistler şimdiden yüzde 12'den fazla kâr artışı elde etmeyi planlıyor.

St. Aubin, şirketlerin bu yüksek ölçütü karşılaması için pek çok şeyin doğru gitmesi gerektiğini söylüyor. Bunun için, ABD ekonomisinin, pek çok ekonomistin eninde sonunda geleceğini beklediği durgunluktan kaçınması ve şirketlerin enflasyon seviyeleri düştüğünde bile fiyatları artırmaya devam edebileceklerini göstermeleri gerekiyor.

Her şey yolunda gitse ve ABD şirketlerinin kazançları Wall Street'in beklentilerini aşsa bile, tarihsel verilerin analizi, bugünün fiyatlarından alım yapan yatırımcıların uzun vadede daha küçük getiriler elde edebileceğini gösteriyor.

Tarih ne söylüyor?

St. Aubin tarafından 1991 yılına kadarki veriler kullanılarak gerçekleştirilen bir regresyon analizi, hisse senetleri ileri fiyat-kazanç bazında 20'nin üzerinde değerlendiğinde, bunu takip eden 10 yılda yıllık getirilerin yüzde 5'in altına düşme eğiliminde olduğunu bulguluyor.

Yüksek değerlemeler piyasa rallisine ara vermese bile, etkileri yatırımcılar tarafından başka şekillerde hissedilebiliyor. Örneğin, piyasanın lider şirketleri ve diğerleri arasında, değerlemeler açısından var olan dağılım göz önüne alındığında, değer bilincine sahip yatırımcılar, küçük çaplı hisse senetlerini ve diğer yeterince takdir edilmeyen döngüsel sektörleri daha iyi bir satın alma fırsatı olarak görmeye başlayabiliyor.

Young, “Bazı sektörlerde değerlemeler uç noktalara ulaştığı için, insanların bu hisselerden uzaklaşmasının doğal olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılar paralarını hisse senedi piyasasından çekmeyeceklerse, belki daha çekici görünen küçük sermayeli hisse senetleri gibi başka alanlara geçebilirler” diyor.

Bu zaten bir dereceye kadar gerçekleşiyor görünüyor. Küçük sermayeli hisse senetleri endeksi Russell 2000’ın, FactSet verilerine göre geçen ay yüzde 5 oranında artışla Nasdaq'ın yüzde 3,6’sından bile daha iyi performans gösterdiği görülüyor. Elbette, Russell 2000’ın sene başından bu yana yüzde 12,7’lik artışına karşın Nasdaq’ın yüzde 36,5'lik bir kazancın üzerinde oturuyor olduğunu da not etmek gerekiyor.

Ancak Temmuz ayının, genel olarak ABD hisse senetleri için iyi bir ay olduğunu da gözetmek gerekiyor. Ağustos ayının ise bu seyri devam ettirip ettirmeyeceği belli değil. Başarılı tahminleriyle Wall Street’in en saygın boğalarından biri olan Fundstrat'tan Tom Lee’nin, yatırımcılara Ağustos ayında sığ bir geri çekilme beklemelerini tavsiye ettiğini hatırlamak ise, bu ayki beklentileri belirlemek açısından faydalı olabilir.

Wall Street borsaları rekora mı gidiyor?

 

Ayı piyasası sona eriyor, yükseliş sürecek mi?

 

Hisse senetleri yeniden ayı piyasasına girebilir

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)