E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD hisse senedi piyasalarında trenin kaçtığı konusunda yatırımcıların endişe duyduğu ve panik alım yaptıkları görüşü gerçeklikten uzak olarak değerlendiriliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle gün içi alım satım yapan trader’ların ABD borsalarındaki ralliyi kaçırmaktan korktukları ve bunun bir FOMO zihniyetini ateşlediğini düşünmek için erken olduğu düşünülüyor.
Yüksekten alım yapma korkusu
Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, hisse senedi piyasasındaki rekor ralli henüz ‘gün içi trader’lar arasında spekülatif bir FOMO zihniyetini ateşlemedi. Vanda Research'e göre, borsanın bu yıl rekor seviyelere doğru yükselişi perakende yatırımcıları arasında henüz bir FOMO yaratmış değil.
Firma, son fon akışı verilerine göre perakende yatırımcıların borsada agresif alım düşüşleri konusunda ‘tedirgin olduklarını’ söylüyor. Bu veriler, son hafta bazında perakende alımların Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.
Vanda Research paylaştığı notta, “Birçok kişinin yüksek fiyattan alım yapma talihsizliğine düşmek istemediğinden şüpheleniyoruz” diyor.
Balon hissiyatı için erken
Opsiyon ticareti faaliyetlerini içeren Vanda Research'ten elde edilen veriler, diğer göstergelerle karşılaştırıldığında mevcut borsa duyarlılığının farklı bir resmini çiziyor. Örneğin, CNN Korku ve Açgözlülük Endeksi son birkaç haftadır ‘aşırı açgözlülük’ bölgesinde geziniyor ve bazı piyasa uzmanları borsanın 1999 ve 2000'de görülen ‘dot-com balonu’na rakip olabilecek bir erime içinde olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.
Ancak GameStop ve AMC gibi meme hisselerinin daha büyük oranda sıçradığı 2021'de görülen spekülatif ticaret balonuyla karşılaştırıldığında, opsiyon ticareti verileriyle ölçüldüğü üzere perakende yatırımcılar arasındaki mevcut piyasa hissiyatı şu an için görece sessiz görünüyor. Vanda Research, “Mevcut spekülatif perakende opsiyon faaliyetinin ölçeği, GME ve AMC balon seviyelerinin yalnızca bir kısmına karşılık geliyor” diye yazıyor.
Bu, diğerlerinin yanı sıra Super Micro Computer ve MicroStrategy gibi bir avuç yapay zeka ve kripto ile ilgili hisse senedi etrafında yoğunlaşan ticaret faaliyetlerindeki artış göz önüne alındığında bile geçerli gözüküyor. Notta, “Popüler küçük sermayeli hisse senetlerindeki mevcut spekülatif perakende faaliyetleri, GME ve AMC'nin tek başına üç yıl önce çektiği yatırımla karşılaştırıldığında harcamaların yüzde 10'undan azına tekabül ediyor” deniliyor.
FOMO ileride canlanabilir
Bu, Vanda Research'e spekülatif yükselişler sırasında perakende yatırımcılar arasında yaygın olarak görülen ‘ralliyi kaçırma korkusu’ yani FOMO zihniyetinin ileride bir canlanma yaşayabileceğini gösteriyor.
Vanda Research. "Piyasalarda önemli bir FOMO varmış gibi görünse de, somut veriler bunun yerine temkinli iyimser bir perakende topluluğuna işaret ediyor. Elbette işler hızla değişebilir ancak spekülatif perakende yatırımı konusunda alarm çalmaya başlamadan önce almamız gereken çok yol var” diyor.
Nvidia yapay zeka FOMO’suna yeni bir soluk getirdi
Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?
Wall Street rallisi ‘balon’ mu, gerçek mi?
Muhteşem Yedili rallisi internet balonundan çok farklı
JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden
Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:52)