E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Savaş ve yaptırımlar Rusya ekonomisini sarssa da özellikle enerji ihracatının sürmesi Moskova'nın elini rahatlatıyor.
Bloomberg, Rusya'nın 2021'de 236 milyar dolar olan toplam enerji ürünleri ihracatının, 2022'de 321 milyar dolara yükseleceğini öngörürdü.
BU YIL REKOR CARİ FAZLA GELEBİLİR
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), enerji ihracatındaki yükseliş ve ithalattaki sert düşüş sayesinde Rusya'nın 2021'de 120 milyar dolar olan cari fazlasının, 2022'de 200-240 milyar dolar aralığına ulaşabileceği tahminini paylaştı.
IIF, petrol ihracatındaki indirimli fiyat ve nakliye sorunları ile yaptırımlara rağmen Rusya’ya önemli miktarda döviz girişinin devam edecek gibi göründüğü belirtildi.
ABD'li banka Goldman Sachs da Rusya için 2022 yılı cari fazla tahmini 205 milyar dolara yükseltti. Banka, söz konusu yüksek cari fazlanın, Rusya Merkez Bankası'nın sermaye kontrollerini gevşetme ve özel sektörün döviz talebini karşılaması için yeterli olabileceğini duyurdu.
YAPTIRIMLARA RAĞMEN PARLAK BİLANÇO
Bloomberg'in konuya ilişkin haberinde, Rusya ekonomisinin Ukrayna ile savaşın ilk ayı boyunca sendelediği ancak en büyük ticaret ortaklarından bazılarının enerji ihracatındaki musluğu kapatmamaları durumunda yine de parlak bir bilançoya sahip olabileceği vurgulandı.
IIF, Rusya ekonomisinin, iç talep ve ithalattaki çöküşle birlikte 2022'de yüzde 15 küçülmesini bekliyor. S&P'nin ise Rusya için 2022'de yüzde 8,5'lik küçülme öngörüyor.
ABD ve İngiltere gibi Avrupa Birliği’nin (AB) de Rusya'dan enerji ihracatını yasaklaması tabloyu değiştirebilir ancak böyle bir hamle beklenmiyor. Rusya'nın doğalgaz satışı karşılığında ‘dost olmayan' ülkelerden ruble cinsi ödeme istemesi, özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile ticarette belirsizlik yaratmış durumda.
RUSYA'NIN CANKURTARAN HALATI ENERJİ GELİRİ
Petrol ve doğalgaz, Rusya’nın ihracatının yaklaşık yarısını oluşturuyor ve geçen yılın bütçe gelirine yaklaşık yüzde 40 katkıda bulundu.
Bloomberg'den Scott Johnson, enerji ihracatının Rusya ekonomisi için bir cankurtaran halatı olduğunu ve yaptırımların etkisini hafifletip olası bir ödemeler dengesi krizini savuşturmasına yardımcı olduğunu dile getirdi.
Johnson, buna rağmen, Rusya için enflasyonda yükselişin ve ekonomide derin durgunluğun kapıda olduğunu belirtti.
BÜTÇEYE 103 MİLYAR DOLARLIK EK KAYNAK
Londra merkezli ekonomik danışmanlık şirketi TS Lombard analisti Madina Khrustaleva, enerji gelirlerinin artmasıyla bütçeye 103 milyar dolarlık ek kaynak geleceğini ancak yaptırımların ekonomide enerji dışı sektörlerde yıkıcı etkisi olacağını, Rusya ekonomisinin enerjiye daha fazla bağımlı hale geçeğini öne sürdü.
TS Lombard analistleri, Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin büyük bölümünün dondurulduğu bir ortamda mevcut döviz girişleriyle Rus rublesinin etkin bir şekilde desteklendiğini kaydetti.
Yüksek cari fazlanın Rusya ekonomisini derin bir durgunluktan kurtaramayacağına ancak söz konusu fazlanın, hükümetin uluslararası sermaye piyasalarına erişiminin olmadığı bir zamanda hükümet harcamalarının sürdürülmesine yardımcı olduğunu aktaran Bloomberg, “Rusya’nın yurtdışına petrol ve gaz satma kabiliyeti, ekonomiyi daha da kötü bir mali çöküşe sürüklemekten alıkoyan tek şey olabilir” ifadelerini kullandı.
(Sözcü)
Rusya gıda ihracatını sadece dost ülkelere yapacak
Putin imzayı attı: Rublesi olmayana doğalgaz yok!
Ruble işgal öncesi seviyesine geri döndü! Nasıl değer kazandı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Demek ki neymis toprağın büyükse sende büyüksün İttihatciların koskoca imparatorluğu 5 milyon km2 den bozuk para gibi harcadığı Lozanda ki eziklerin ise her denileni yapıp imza ettiği küçücük bir ülkeye dönüştük sorsan zafer bugün Musul Kerkük te benzin 2 lira 1926 ta buraları 500.000 İngiliz sterline peşkeş çeken 2 ayyasa rahmetmi okuyacağız ateşleri bol olsun
Aç olarak geber p c
Petrol varilinin fiyati bu kadar yüksek olursa, haliyle petrol ülkelerinin gelirleri de rekor kırar tabiii. Bunlar normal birşey. Tuketiciler de rekor enflasyonu yaşıyor haliyle
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:35)