E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin muhtaç Afrika ülkelerine insani yardım şeklinde karşılıksız tahıl göndermeye hazır olduğunu duyurdu.
Gazetemru'da yer alan habere göre, St. Petersburg’da ikincisi düzenlenen “Rusya-Afrika” Ekonomik ve İnsani Forumu’nun genel oturumunda konuşan Putin, Rusya’nın özellikle bu yıl yine rekor bir hasat beklediğini vurgularken, “Ülkemizin hem ticari şekilde hem de en muhtaç Afrika ülkelerine karşılıksız yardım şeklinde Ukrayna tahılının yerini alabileceğini zaten daha önce dile getirdim, burada da bu sözümü tekrarlıyorum” diye konuştu.
Putin, Rusya’nın ihracatına uygulanan yaptırımlara rağmen 2022’de Afrika ülkelerine 11,5 milyon ton ve bu yılın ilk altı ayında yaklaşık 10 milyon ton tahıl ürünü tedarik ettiğini kaydederken, “Batı’nın tüm yaptırımlarına rağmen Rusya, 2022’de Afrika’ya 11,5 milyon ton tahıl ihraç etmiş, bu yılın ilk altı ayında da neredeyse 10 milyon ton tahıl sevk etmeyi başarmıştır. Üstelik bu, ihracatımıza uygulanan ve arzı ciddi şekilde engelleyen yasa dışı yaptırımlara rağmen gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.
“Batı’nın Afrika’ya yönelik endişeleri boş laftan ibaret”
Batı’nın neden ücretsiz gübre gönderilmesine izin vermediğini anlamadığını söyleyen Rus lider, Afrika’ya yönelik endişelerini boş laf olarak nitelendirerek, “Birileri Rusya’nın zengin olmasını istemediğini için bu tedariklere izin vermediği söyleniyor. Ancak gübremizi ücretsiz göndereceğimizi ilan ettik. Buna rağmen gübre yüklü gemilerimiz Batı’da tutuluyor, onları dışarı çıkarmıyorlar. En fakir ülkelere yardım etmekten bahseden Batının aslında Afrika’ya yönelik endişeleri boş laftan ibaret kalıyor” dedi.
Tahıl anlaşması konusu
Rusya Devlet Başkanı tahıl ve gübre tedarikindeki kısıtlamaları kaldırmak için tahıl anlaşmasında yer almayı kabul ettiğini hatırlatırken, ancak gerçekte anlaşmanın Rusya ile iliği hiçbir şartının yerine getirilmediğini vurguladı.
“Rusya, tahıl ve gübrelerimizin dünya pazarlarına arzının önündeki gayrimeşru engellerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmada yer alan yükümlülükleri dikkate alarak bu sözde anlaşmaya katılmayı razı oldu” diyen Rus lider, anlaşmanın sürdüğü yıl boyunca Ukrayna’dan 32,8 milyon ton tahıl ihraç edildiğini, ancak yüzde 70’inden fazlasının başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere gıda sorunu yaşamayan ülkelere gönderildiğini ifade etti.
Aynı zamanda, Etiyopya, Sudan, Somali ve diğer bazı ülkelerin payının toplam ihracat hacminin yüzde 3’ünden azını oluşturduğunu kaydeden Rus lider, tahıl anlaşmasının başlangıçta küresel gıda güvenliğini sağlamayı, açlık tehdidini azaltmayı ve en yoksullara yardım etmeyi amaçladığına dikkat çekerek, her şeyden önce Afrika ülkeleri başta olmak üzere muhtaç ülkelerin göz önüne alındığının altını çizdi.
Putin, konuşmasında, küresel gıda krizini önlemek için her türlü çabayı gösteren Rusya’nın Afrika ülkelerinin kendi gelişimini desteklediklerine değinirken, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:
“Uygun teknolojiye sahip olan Afrika ülkelerinin kendileri gıda üreticisi ve hatta ihracatçı haline gelebilir. Prensip olarak, uygun tarım teknolojilerinin uygulanması ve tarımsal üretimin uygun organizasyonu ile Afrika’nın gelecekte sadece kendi kendini beslemekle kalmayıp kendi gıda güvenliğini sağlayabileceğine, aynı zamanda çeşitli gıda türlerinin ihracatçısı haline geleceğine inanıyoruz. Rusya olarak bizim de bu konuda yalnızca destek vereceğimizi sizlere temin ederim” dedi.
Putin'den Afrika'ya tahıl garantisi
Çin'den Tahıl Koridoru çağrısı
Putin'den 'tahıl anlaşması' açıklaması
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:44)