E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırım serüveni oldukça özel bir süreçtir. Hemen her yatırımcı, yatırım türlerine göre birbirinden ayrılır. Yatırım türleri ise birçok farklı değişkene bağlıdır Bunların başında ise psikoloji gelir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalardaki farklı yatırımcı ya da ‘trader’ türlerinden en bilinenleri ‘swing trader’, ‘day trader’, ‘momentum trader’ ve ‘scalper’dır. Bu ayrım, yatırımcıların vadelerine göre yapılan bir ayrım olarak bilinir. Ancak yatırımcıları biribirinden ayıran bir başka özellik de psikolojileridir.
ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, kısa özetlerle, psikolojilerine göre yatırımcıları ayırıyor ve okuyuculara, kendi psikolojilerine uygun olarak hangi yatırımcı türünü seçmeleri gerektiği noktasında yol gösterici oluyor.
Eğlence, heyecan, ego…
Yatırımcılar ya da trader’lar psikolojilerine ve amaçlarına göre de birbirinden ayrılır. İnanılması güç olsa da, bazı yatırımcılar eğlence ve heyecan için piyasalarda alım satım yaparken, bazıları ise sadece ego için piyasalarda yer alır.
Bazı yatırımcıları alım satımı bir oyun olarak görür ve oyunun kendisini sevdiği için piyasalarda işlem açar ve pek tabii ki bazı yatırımcılar da sadece para kazanmak için bu işe girer.
Gerçekten de bu işi sevenler için dünyanın en harika oyunu da olan alım satım serüveninde birçok yatırımcının farklı motivasyonlara sahip olması şaşırtıcıdır. Oysa gerçekte tek doğru motivasyon para kazanmaktır ve bunun, her yatırımcının gerçek hedefi olması gerekir.
Ancak yatırımcılar, pes etmemeleri şartıyla ve yatırım serüveninin uzunluğu da göz önüne alındığında, belli dönemlerde farklı tipte yatırımcılar olarak piyasalarda yer alabilir. Bu yatırımcı türleri, psikolojilerine ve hedeflerine göre 10 farklı kategoriye ayrılabilir. Yine de bu işi ciddiye alarak yapan yatırımcıların gerçek nedene, yani para kazanmaya ve kazanılan parayı korumaya büyük bir ciddiyetle odaklanması gerektiğinin unutulmaması gerekir.
Aşağıda yer alan yatırımcı türlerinin bazılarının, içeriklerinden de anlaşılacağı üzere, bu işi ciddiyetle yapan yatırımcıların ‘örnek almaması’ gereken yatırımcı türleri olduğu mutlaka akılda tutulmalıdır.
Psikolojilerine göre 10 farklı yatırımcı türü…
Açgözlü yatırımcılar: Bu tür yatırımcılar çok büyük meblağlarda alım satım yapar. Bu da onların çok fazla risk almasını zorunlu kılar. Açgözlü yatırımcıların tek amaçları vardır; bu da piyasalarda kolay yoldan para kazanmaktır.
Yeni yatırımcılar: Yeni yatırımcılar elbette tecrübesiz olurlar. İşin ABC’si sayılabilecek arz talep dengesinden bile bihaber olabilen bu tür yatırımcıların piyasaların nasıl çalıştığına dair genellikle hiçbir fikirleri yoktur. Ancak onları da amacı genellikle bu olur, yani piyasaların nasıl çalıştığına dair bilgi edinmek.
Kibirli yatırımcılar: Bu yatırımcı türü belki de piyasalarda kazanmaya en uzak yatırımcı türüdür. Piyasalar belirsizlikten ibarettir ve yatırımcıların bu belirsizlik içinde kendilerine bir plan ve strateji belirleyerek hareket etmeleri elzemdir. Ancak kibirli yatırımcılar için belirsizlik yenilmesi gereken bir düşman gibidir ve bu türden yatırımcıların tek amaçları da bu nedenle haklı olduklarını kendilerine kanıtlamak ve kırılgan egolarını tatmin etmek olur. Ancak tahmin edileceği üzere bu sürdürülebilir değildir ve bu türden yatırımcıların neredeyse tamamı piyasalarda kaybetmeye mahkum olur.
Trend yatırımcıları: Bu türden yatırımcıların tek amacı uzun soluklu bir trendi yakalamak ve bu trende ayak uydurarak para kazanmaktır. Ancak piyasalar elbette sadece trend’ler üzerinde ilerlemez; hatta piyasalar çoğunlukla zikzaklar çizerek inişli çıkışlı bir seyir izler. Bu nedenle bu türden yatırımcıların piyasalarda para kazanmaları, sabır başta olmak üzere birçok başka özelliği de gerektirir.
Ürkek yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar genellikle işlem almakta zorlanır ve sürekli bir tereddüt halinde olurlar. Sonuca ulaşmaları da bu yüzden daima ötelenir. Bu sürecin sonunda bu türden yatırımcılar, tek amaçlarının sermayelerini kaybetmemek olduğunu çaresizce kabul etmek durumunda kalır.
Perma-Bull yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar, piyasalarda daima long yani yükseliş yönlü pozisyon alırlar. Bunun nedeni kültürel de olabilir, mantıksal da. Bu türden yatırımcılar genellikle uzun vadeli yatırımcılar olup, bir hisse senedinin yükselmesini uzun yıllar bekleyebilir.
Perma-Bear yatırımcılar: Perma-Bull yatırımcıların tam tersi olan bu yatırımcı türü ise piyasalarda daima short yani kısa pozisyon açarak düşüşlerden kazanç elde etmeye çalışır. Bu türden yatırımcıların tek amaçları hisse senetlerini açığa satarak para kazanmaktır. Genellikle trend karşıtı olarak bilinirler.
Peygamber yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar, genellikle kibirli yatırımcılar gibi piyasanın belirsizliğini ortadan kaldırmak için doğru tahminlerde bulunmayı öncelikleri olarak belirler. Onlar için önemli olan şey piyasanın yönünü tahmin edebilmektir. Peygamber yatırımcıları kibirli yatırımcılardan ayıran nokta ise, tahminlerini, özellikle de doğru çıkanları, herkesin bilmesini sağlamak istemeleridir. Bu nedenle peygamber yatırımcı türüyle sosyal medya platformlarında karşılaşmanız oldukça muhtemeldir.
Kağıt yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar genellikle piyasayı herkesten daha çok severler ve belki de herkesten daha çok çalışırlar. Birçok şirketin bilançosunu neredeyse ezbere bilen bu türden yatırımcıların handikabı ise tahminleri gerçek parayla hayata geçirme kabiliyetinden yoksun olmalarıdır. Bu nedenle bu türden yatırımcılar hiçbir zaman piyasalarda gerçek ticaret aşamasına tam olarak geçemezler.
Zengin yatırımcılar: Bu türden yatırımcılar, piyasalarda hedeflenmesi gereken amacı kendilerine hedef edinen, başarılı yatırımcı türüdür. Bu yatırımcılar işlerini fazlasıyla ciddiye alırlar. Bu türden yatırımcılara zengin yatırımcılar denmesinin nedeni, piyasalarda başarıya ulaşmaları yüzündendir. Yani zengin yatırımcılar, zenginliklerini piyasalarda yaptıkları alım satımlara borçludur. Bu nedenle, bu türden yatırımcıların tek hedefleri de sürekli olarak para kazanmak ve uzun vadede sermayelerini büyütmek olur.
Borsa yatırımları için doğru zaman mı?
Genç ve acemi yatırımcıların 7 ortak hatası
JPMorgan’a göre uzun vadeli yatırımın ipuçları
Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapabilirsiniz?
Piyasalar yükselirken kazancınızı artıracak 5 tavsiye
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:20)