E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurtiçinde bu sabah yayınlanan resmine gazetede TCMB tarafından zorunlu karşılıklar tebliğinde değişiklikler yapıldı. Geçen haftaki merkez bankası toplantısından sonra TL mevduatın bankacılık sistemi içindeki payının artırılmasına yönelik ek ilave adımlarının atılacağının belirtilmesinden sonra bugünkü hamle KKM tarafından geldi. KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. 6 ay kadar vadeli KKM’de zorunlu karşılık oranı % 25’ten % 30’a yükseltildi. KKM’nin en çok yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak %30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise 5 5’ten %10’a çıkarıldı. Ayrıca tüm vadelerde döviz mevduatına ekstra 4 puan TL zorunlu karşılık tutma yükümlülüğü getirildi. Bugün ise yurtiçinde enflasyon raporuna odaklanıyor olacağız.
ABD merkez bankası FED, dün akşam gerçekleşen FOMC toplantısında piyasalarında beklentisi doğrultusunda faiz oranlarını %5,25-%5,50 seviyesinde sabit bıraktı. Yine beklentiler doğrultusunda enflasyonu %2 hedefine geri getirme konusunda kararlı olduklarını belirterek, ileriki dönemlerde olası bir faiz artırımı için kapıyı açık bıraktı. Ama Powell’ın temkinli duruşu, piyasalarda o kadar da şahin algılanmayarak, özellikle borsa tarafında pozitif fiyatlandı. Sıkılaştırma politikalarının etkisi henüz tam hissedilmese de ücret artışlarında gevşeme işaretleri görülüyor. Fakat iş gücü piyasası güçlü kalmaya devam ediyor. Enflasyonun düşürülmesi için muhtemelen daha zayıf bir işgücü piyasası gerekiyor ki bu durum Fed’in şahin ama bir o kadar da temkinli olmaya itiyor. FED, ekonomiye ilişkin değerlendirmesini Eylül ayındaki “sağlam” seviyesinden 3. Çeyrek için “güçlü” seviyesine yükseltirken, değiştirmediği tek şey %2 enflasyon taahhüdü olarak kalmaya devam ediyor. Diğer taraftan ABD’de ADP istihdam rakamları 150 bin beklentisine karşın 113 bin seviyesinde geldi. Üretim PMI verisi beklentiye ve önceki veriye paralel olarak 50 seviyesinde açıklandı. JOLTS açık iş raporunda ise 9,4 milyon beklentisine karşın 9,553 milyon açık pozisyon olarak açıklandı. ISM üretim endeksi ise 49 seviyesinden sabit kalması beklenirken 46,7 seviyesine geriledi.
Avrupa tarafında önemli bir veri bulunmazken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, merkez bankasının enflasyonla mücadelesinden kaynaklanan artan kayıpları dizginlemeye çalışmak için, olası bir kesinti de dahil olmak üzere, devlet mevduatlarına ödediği faizi gözden geçirecekler. Aynı zamanda faiz ödemelerini azaltmak isteyen Euro bölgesi merkez bankacısı yetkilileri geçtiğimiz Perşembe günü yaptıkları politika toplantısında devlet mevduatlarının ücretlendirilmesine ilişkin yaratılan tartışmayı da yeniden canlandırmış oldu. Piyasalar ise FED faiz kararı öncesi gerileyen tahvil getirileri ile toparlanarak günü pozitif olarak sonlandırmayı başardı.
Asya piyasaları FED’in pas geçmesinin verdiği rahatlıkla bugün açılışla birlikte yükseldi. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1,7 artışla bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Tokyo Nikkei iki hafta içinde ilk kez %1,4 artışla 32.000 seviyesini geçti. Çin’in mavi çipleri %0,3 yükselirken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1,7 arttı.
Petrol fiyatları, Orta Doğu’daki çatışmanın yatırımcıları bunun petrol arzını kesintiye uğratıp uğratmayacağı konusunda endişe yaratmasıyla yükseldi. Brent ham vadeli kontratları %1,2 artışla varil başına 85,61 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta vadeli kontratları %1,2 artışla varil başına 81,43 dolardan işlem gördü.
Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava
12 göstergesi al veren hisseler (02/11/2023)
Yabancıların favori hisse senetleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:38)