E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni haftanın en önemli gündem maddeleri olarak küresel tarafta FED’in Mart ayı FOMC toplantısı ve yurt içerisinde TCMB’nin PPK kararları olarak ön plana çıkıyor. 16-17 Mart FOMC toplantısında faiz oranlarında ve varlık alım miktarında değişiklik beklenmiyor. Geçtiğimiz hafta ABD tahvil faizlerinde görülen oynaklık nedeni ile bu hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısının önemi artmış durumda. Hatırlatmak gerekirse, ABD Şubat ayı enflasyon verilerinin manşet bazda beklentilere paralel gelmesine karşılık çekirdek tarafta beklenti altında kalması enflasyon endişelerinin çok kısa süreliğine de olsa azalmasını sağlamıştı. Bu sayede ABD tahvil getirilerinin gevşediğini izlemiştik. Bu gelişmeye ek olarak ABD 10 yıllık tahvil ihalesine gelen talep miktarının da piyasalar tarafında pozitif algılanması ile 10 yıllıkların getirisi %1.47 seviyelerine kadar gerilemişti.
Yalnız 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının hemen ardından Başkan Joe Biden’ın imzalaması ve 1 Mayıs tarihine kadar ABD’de ki tüm erişkinlerin aşılanmış olacağına yönelik güçlü taahhüdü sonrası 10 yıllıklarda yeniden yükseliş başlamıştı. Bu sayede 10 yıllıkların getirisi %1.6250 seviyelerine kadar yükseliş kaydederek küresel ölçekte risk alma iştahında yeniden düşüş yaşanmasına neden oldu.
İşte tüm bu gelişmeler eşliğinde FOMC toplantı metninde konuya dair geçecek ifadelerde ve özellikle de Başkan Powell’ın yorumlarında tahvil piyasasında oluşan volatiliteye yönelik ne gibi hamlelerin geleceğine ilişkin sinyaller aranacak.
Powell son konuşmasında enflasyonun yükseleceğini fakat kalıcı olmayacağını, tahvil fiyatlamalarını yakından izlediklerini ve müdahale için tahvil getirilerinde daha geniş bir yükseliş yaşanması gerektiğini dile getirmişti. Bu ifadelere benzer söylemlerin tekrarlanması durumunda faizlerde yükseliş sürebilir. Son konuşmasına kıyasla daha güvercin bir ton piyasalarda pozitif olarak algılanacaktır.
TCMB’den son dönemde özellikle yabancı kurumların politika faizinde 100 bp faiz artırımı beklentileri paylaştıklarını görüyoruz. Beklentilerin sıkılaşmanın devamı yönünde belirlenmesinin iki önemli nedeni bulunuyor.
Birincisi enflasyonda son dört aydır hızı beklenti üzerinde olan yükseliş eğiliminin sürmesi ve TL’de son dönemde yaşanan değer kaybı. Şubat ayında TÜFE %15.61 olarak açıklanasının yanında ÜFE verisi %27 seviyesinin üzerine yükseldi. Enflasyonun Nisan/Mayıs aylarında zirveyi görmesi ve baz etkisi ile geri çekilmesi bekleniyor.
Yalnız ÜFE’de yüksek seyrin artarak devam etmesi ve kur tarafında sert yükselişler baz etkisi kaynaklı gerilemenin istenilen hızda olmayabileceği algısını kuvvetlendiriyor. Bu bağlamda TCMB’nin %17 olan politikası faizini %18 seviyesine yükselteceği beklentileri güçlendi. Her iki ihtimalde de TL’de yüksek oynaklık görme ihtimalimiz bir hayli yüksek.
Hafta genelinde izlenecek ve önem derecesi yüksek diğer gelişmeler ise Çarşamba Euro Bölgesi enflasyon ve Perşembe BoE faiz kararı olacak.
Asya Pasifik Borsaları bugünkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi .Bölgede endeksler 16-17 Mart'ta gerçekleşecek olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde yön bulşmakta zorlandı. Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay Bileşik Enderksileri geriledi. Güney Kore'de endeks yatay seyrederken, Hong Kong kazanıma yöneldi. Avustralya'da ise kazanımlara enerji sektörü öncülük etti.Japonya'da Topix Endeksi, yüzde 0.69 yükseldi, Nikkei 22'de ise kazanıma yüzde 0.36 seviyesindeydi.
Çin MB 100 milyar yuan orta vadeli krediyi çevirdi, faiz oranını değiştirmedi.
Çin'in sanayi üretimi yüzde 35 büyüdü
Uluslararası Finans Ensitüsü (IIF) Baş Ekonomisti Robin Brooks, ABD'de artan tahvil faizlerinin gelişen piyasalar için büyük bir tehlike yarattığını belirtti. Brooks, "Şu ana kadar ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş geliyen piyasalara geçen yılın Kasım ayında başlamış olan para girişi dönemini bitirdi" ifadelerini kullandı.
Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen 1.9 trilyon dolarlık ekonomik paketin imzalanması ve yürürlüğe
girmek üzere olmasının önemli bir enflasyon riski yaratacağını düşünmediğini söyledi. ABD Hazine
Bakanı Janet Yellen, 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin pandeminin olumsuz etkileri dikkate alındığında doğru ölçekte olduğunu söyledi
Bloomberg News tarafından yapılan anket, ekonomistlerin Fed'in faiz artırımına 2023 yılında
başlamasını beklediklerini ortaya koydu. Anket, Fed'in faiz artırımı tarihine yönelik bu tahminlerine
Çarşamba günü açıklanacak projeksiyonlarda yer vermeyeceğini de öngördüler.
Goldman Sachs, ABD büyüme tahminlerini yükseltti. Kuruluş tarafından hazırlanan rapora ABD
ekonomisi için büyüme tahminleri 1. çeyrek için %6, 2. çeyrek için %11, 3. çeyrek için %8,5, 4. çeyrek için de %6,5 belirtildi.
Ocak 2021'de İstanbul'a gelen turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %67,1 azalarak 334 bin 825'e geriledi. Aynı dönemde Türkiye'ye gelen toplam turist sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %71,5 azalarak 509 bin 787'ye geriledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 2020 yılında 34,5 milyar TL kar açıkladı.
Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye’nin
Mısır’ın ilkeleri ve amaçlarıyla uyum göstermesi gerektiğini söyledi.
AC Asia ex, Japan % - 0,37 satıcılı
S&P 500 % 0,13 alıcılı
Euro Stoxx 50 % 0,42 alıcılı
Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri
Günün önemli şirket haberleri 15/03/2021
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:48)