E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FED’in Mart ayı FOMC toplantısı dün akşam sonuçlandı. Piyasaların beklentisi doğrultusunda faiz oranlarında ve varlık alım miktarında değişikliğe gidilmedi. Piyasaların ilgilendiği konu ise FED üyelerinin geleceğe yönelik faiz oranlarına ilişkin beklentileri ve FED’in ekonomik projeksiyonlarıydı.
Öncelikle dot plot olarak adlandırılan noktasal grafiklerde 7 üyenin 2023 yılında faiz artırılacağını belirtmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Bilindiği üzere son dönemde ekonomik aktivitedeki güçlü toparlanma ile enflasyona yönelik pozitif beklentiler FED’in tahmin edilenden daha erken faiz artırımına gidebileceği yorumlarını beraberinde getirmekte. Bu nedenle noktasal grafikler bir hayli önemliydi ve üyelerin çoğunun 2023 yılını işaret etmesi ile piyasalarda pozitif fiyatlamalar meydana geldi. Fakat 2022 yılında faiz artırımı bekleyen üye sayısı geçtiğimiz yılık Aralık ayına kıyasla 1’den 4’e yükselmesi dikkat çekti.
Dolayısıyla ekonomik verilerin pozitif gelmeye devam etmesi, FED’in 2023 yılından önce faiz artırma olasılığının piyasalar tarafından canlı tutulmasına neden olabilir.
FED’in ekonomik projeksiyonlarını da beklenildiği gibi yukarı yönde revize ettiğini gördük. Bu noktada Aralık projeksiyonları ile karşılaştırıldığında 2021 yılında büyüme beklentisi %4.2’den %6.5’e revize edildi. İşsizlik oranının bu yıl %4.5 olacağı ve 2022 ile 2023 yılında sırasıyla %3.9 ve %3.5’e revize edileceği tahmini paylaşıldı. Dikkat çeken nokta ise PCE enflasyon beklentileriydi…
Hem manşet hem de çekirdek bazda PCE beklentilerinin %2 üzerinde olduğunu gördük. Çekirdek PCE verisinin bu yıl %2.2 seviyesine ulaşılacağı ve 2020 ile 2023 yılında sırasıyla %2.0 ve %2.1 seviyelerine yükseleceği beklentisi paylaşıldı.
Tüm bu gelişmelerin ardından FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı takip edildi. Powell’ın daha önceki konuşmasından çok farklı bir ton takındığını söyleyemiyoruz. Ekonominin enflasyon ve istihdam hedeflerinden oldukça uzakta olduğunu ve bu nedenle para politikası duruşunun destekleyici
kalmaya devam edeceğini söyledi. Ekonomik göstergelerin son dönemde toparlandığını fakat bu olumlu seyrin virüse bağlı olduğunu, dolayısıyla tahvil alımlarını azaltma noktasında doğru zaman olmadığını sözlerine ekledi. Faiz artışına yönelik olarak yakın vadede üyelerin büyük çoğunluğunun faiz artışı ön görmediğini ve bu hamlenin çok uzakta olması nedeni ile şuan için yorum yapmadığını belirtti. Enflasyonda görülmesi muhtemel yükselişin kalıcılığını sorgulayan Powell, tek seferlik fiyat artışlarına göre politika değişikliğine gitmeyeceklerini ve gerçek bir toparlanma görmeyi bekleyeceklerini de yineledi.
Yurt içerisinde gözler dünkü FOMC toplantısının ardından bugün TCMB’ye çevrilmiş durumda. Piyasalarda genel beklenti politika faizinde 100 bp faiz artırımına gidilerek %17 seviyesinden %18 seviyesine yükseltileceği şeklinde.
Karar metninde enflasyon ile mücadele vurgusunun güçlü tonda olmaya devam etmesi bekleniliyor. TL ve TL bazlı varlıklar üzerinde oynaklığın yükselmesi beklenebilir.
• AC Asia ex, Japan % 0,90 alıcılı
• S&P 500 % 0,06 alıcılı
• Euro Stoxx 50 % -1,09 satıcılı
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
• ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25
aralığında sabit bıraktı. Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, büyüme ve enflasyon
tahminlerini artırdı. En az 120 milyar dolar olan aylık varlık alım programının süreceğinin belirtildiği
açıklamada, finasal koşulların genel olarak ekonomiyi desteklemeye devam ettiği vurgulandı.
• Fed'in ardından Asya Pasifik Borsaları Perşembe günkü işlemlerde çoğunlukla yükseldi.Japonya'da
Nikkei 225 Endeksi de Topix Endeksi de yüzde 1'den fazla yükseldi. Hong Kong Hnag Seng
Endeksi'nde de kazanımlar yüzde 1'i aşarken, Çin ana karasında kazanımlar daha sınırlı kaldı. Avustralya hisse senetleri ise negatif ayrıştı.
• Fed Başkanı Jerome Powell, tahvil alım hızını yavaşlatmayı, tahvil alımını azaltmayı konuşmanın
henüz zamanı olmadığını söyledi.
• Fed yetkilileri, 2021 yılı için büyüme beklentisini yüzde 4,2'den yüzde 6,5'e yükseltti.
• Fitch Türkiye için 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 6,7'ye, 2022 yılı için büyüme
beklentisini yüzde 4,5'ten yüzde 4,7'ye yükseltti.
• ABD Dışişleri Bakanlığı, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında açılan
kapatma davasına tepki gösterdiTürk hükümetini, Anayasa’nın koruma kapsamı ve Türkiye’nin
uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.”
• Rusya, Başkan Joe Biden'ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in ABD'deki 2020 başkanlık
seçimlerine müdahale girişiminin 'bedelini ödeyeceği' şeklindeki sözleri sonrasında ABD-Rusya
ilişkilerinin geleceğini ele almak üzere Washingtond’daki büyükelçisini Moskova'ya çağırdı.
• Brezilya Merkez Bankası(COPOM), faiz oranında beklentilerin üzerinde,75 baz puan artışa gitti.
Piyasa beklentisi 50 baz puan artış olacağı yönündeydi.
• Nikkei gazetesinin haberine göre Japonya Merkez Bankası yarın yapacağı politika toplantısında
devasa teşvik programını sürdürülebilir yapmak için bir dizi adım açıklayacak.
Endeks tarihi zirveden kar satışlarıyla geriledi
Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler
Günün önemli şirket haberleri 18/03/2021
Kısa vadeli piyasa fiyatlamaları açısından riskler azaldı mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:40)