E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin “önemli bir çoğunluğu” geçen ay, daha gevşek para politikasına doğru dönüşü başlatmak için yarım puanlık bir faiz indirimini desteklemiş. Ancak, ilk adımın Fed’i gelecekte belirli bir oranda faiz indirimine zorlamayacağı konusunda daha genel bir fikir birliği olduğu, Çarşamba günü iki günlük politika toplantısının tutanaklarında ortaya çıktı.
Tutanaklar, yatırımcıları rahatlattı. Çünkü; 50 baz puanlık kesinti hakkında bir tartışma vardı, bu da sert bir 50 baz puanlık kesinti yapılması gerektiği konusunda genel bir fikir birliği olmadığı anlamına geldi. Tutanakların Fed’in faiz indirimine yaklaşımına dair “biraz daha temkinli bir tablo çizdiğini” ve “50 baz puanlık bir indirim konusundaki huzursuzluğun Bowman’ın ötesine geçtiğini gördük. Yine de tutanaklar, başlangıçta çeyrek puanlık bir indirimi desteklemiş olabilecek bazı politika yapıcıların bile, gelecekteki faiz indirimlerini “önceden belirlenmiş bir rotaya” sokmadan enflasyonun ne kadar hızlı düştüğünü telafi etmenin bir yolu olarak daha büyük bir indirime onay verdiğini gösterdi. Fed yetkilileri toplantıda, enflasyon düşmeye devam ettiği sürece faiz indirimlerinin devam edebileceğini, faiz indiriminin hızı ve son noktasının hala tartışmaya açık olduğunu ve ekonominin önümüzdeki aylarda nasıl evrileceğine bağlı olduğunu söylemişler. EY Başekonomisti Greg Daco’nun da belirttiği gibi, karar Fed Başkanı Jerome Powell’ın etkisini yansıtıyor, çünkü “meslektaşlarının çoğunluğunu, telafi edici bir faiz indiriminin en iyi çözüm olduğuna ikna etmeyi başardı” ve “meslektaşlarının çoğunu daha metodik bir politika gevşetmesinden uzaklaşmaya ikna etmede muhtemelen kilit rol oynadı.”.
Powell, düşük işsizlik oranını korumaya yönelik kararlılığını açıkça ortaya koydu ve Eylül ayındaki toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında faiz indirimini politika gevşemesine doğru “güçlü” bir başlangıç olarak nitelendirdi. CME’nin FedWatch verilerine göre, yatırımcılar son olarak borçlanma maliyetlerinde 25 baz puanlık bir düşüş olasılığının yaklaşık %79, Fed’in faiz oranlarını sabit tutma olasılığının ise %21 olduğunu fiyatlıyordu.
ABD hisseleri yükseldi ve dolar endeksi tutanakların açıklanmasının ardından, bir dizi para birimine karşı güçlenirken, Hazine tahvil faizleri kazanımlarını hafifçe azalttı. Fed’in politika faizine bağlı kontratlara yatırım yapanlar, merkez bankasının kasım ayındaki toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan düşürmeye devam ettiğini gördüler.
Piyasalar şimdi, bugün açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi enflasyon raporunu ve cuma günü bazı büyük ABD bankalarının raporlamalarıyla ciddi bir başlangıç yapacak olan üçüncü çeyrek kurumsal kazanç sezonunu bekliyor. Tutanaklar ayrıca Fed’in enflasyonla mücadeleyi kazandığına inandığının bir başka teyidiydi. Bu yüzden TÜFE rakamı çok da sürpriz olmamalı.
Çin hisse senetleri önceki günkü düşüşün ardından yükselişe geçti. Yatırımcıların Çin ekonomisini canlandırmayı amaçlayan mali teşvik önlemlerine ilişkin daha fazla bilgi vereceğini umduğu cumartesi günü yapılacak basın toplantısına odaklanıldı. Vadeli işlemler Avrupa borsalarının biraz daha yüksek bir açılış yapacağını gösteriyor.
Altın fiyatları da yükselişe geçerken, yatırımcılar Fed’in gelecekteki para politikası duruşunu ölçmek için günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak önemli ABD enflasyon verilerini bekliyor. Spot altın, önceki altı seansta gevşemenin ardından ons başına %0,2 artışla 2.614 dolara çıktı. ABD altın vadeli işlemleri %0,2 artışla 2.631 dolardan işlem gördü. Çekirdek TÜFE daha sıcak gelirse, ABD Hazine getirileri daha da yükselecek ve bu altın için kötü. Fiyatların düşmesi için yer olduğunu düşünüyoruz, ancak büyük resimde mutlaka bir düşüş eğilimi görmüyoruz.
Yabancı payının en çok arttığı hisseler
Kurumsallar satıyor, borsa toparlanamıyo
Günün önemli şirket haberleri 10/10/2024
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:03)