E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Portföy yönetim sektörü bu yıl bir dönüm noktasında. Yılın erken dönemlerinde, korona virüsün yıkıcı etkisi ekonomiyi vurdu ve piyasalarda neredeyse eşit ölçüde bir yıkıma neden oldu. Ancak pandemi devam ederken, piyasalar şaşırtıcı bir hızla iyileşme gösterdi.
Bu durum aktif portföy yöneticileri için bir sorun ortaya çıkardı. Krizin ilk dönemlerinde, bu sertlikte yaşanan bir krizin kesinlikle daha zayıf şirketler üzerinde görüleceği hissi ağırlıktaydı. Bu durum büyük ihtimalle iş modellerini tehdit edecek seviyede olabilirdi. Bu portföy yöneticilerinin cesaretlerini kanıtlamaları için bir fırsat oluşturdu. Dirençli şirketleri seçmekte uzman olan yatırımcılar kazançlı çıkacaktı. Ancak portföy yöneticilerinin karmaşık kuramları ve sofistike modelleri, Mart ayının ilk dönemlerinde yaşanan portföy yıkımını tersine çevirme konusunda, merkez bankalarının müdahalesi karşısında zayıf kaldı. Gelen dalgayla tüm gemiler yükseldi ve uzman denizcilerin diğerlerinden farkı kalmadı.
Bu durum portföy yöneticiliği mesleğini hangi noktaya getiriyor? Bazıları aktif yönetimin bir geleceği olup olmadığını bile sorgularken bu fikir için henüz çok erken.
Geleceği anlamak için, geçmişten ders çıkarmalıyız. Yale Üniversitesi Profesörü William N. Goetzmann, Financial Analysts Journal’da son yayınlanan makalesinde, portföy yöneticiliğinin son 75 yılına ışık tutuyor.
Goetzmann, portföy yöneticiliğinin temelindeki, sabit olmayan ve statükoyu kabul etmeyen, dinamizmin farkına varmak gerektiğini söylüyor. Bu meslek sürekli olarak, piyasalardaki değişimlere uyum sağlamak zorunda.
Son yıllarda sektörde görülen en büyük gelişmelerden biri teknolojik hesaplama sistemlerinde görülen ilerlemeler oldu. Yatırım uzmanlarının, akademisyenlerin ortaya koyduğu kuramları araştırmalarına ve hesaplamalarına yardımcı oldu.
Bunun sonucunda, piyasa modelleri de gelişerek, karmaşık yapıları daha iyi anlamaya başladı. Zira dijital hesaplama yöntemleriyle daha fazla gözlem yapılabiliyor. Bu gelişme, analizleri yukarı taşıyarak, portföy yönetimi modellerinin geliştirilmesine olanak sağladı.
Bugünlerde dijital hesaplama yöntemleri oldukça maliyetsiz ve bir akıllı telefondan bile yapılabiliyor.
Şüphesiz teknoloji daha geniş çapta analiz ve portföy öngörüsü için imkanlar sağlıyor. Ancak teknolojiyle neler yapılmalı? Teknolojinin toplumda ve sistemde pozitif değer olarak algılanıp algılanmadığı önemli bir soru. Ya da elde edilen kazançların, öncelikli, bilgi sahibi kişiler ve kurumlara akıp akmadığı.
Diğer birçok şey gibi korona virüs pandemisi de bize önceliklerimizi yeniden gözden geçirmek için fırsatlar sağlıyor. Yatırımcılar bu şansı kullanıyor gibi görünüyor. Çevresel, toplumsal ve yönetimsel ilkelerle düzenlenen portföylere talep yoğunlaşıyor. Benzer bir şekilde, kamuoyu şirketlere pandemi sürecinde işgücünün sağlığını koruma konusunda çağrı yapıyor. Çok yakın zamanda benzer bir olayı Black Lives Matter (Siyahilerin Yaşamları Değerlidir) hareketinde gördük. Ve elbette, iklim değişikliği yaşamlarımızın en temel güçlüklerinden biri olarak öne çıkıyor.
Yakın zamanda çevresel, toplumsal ve yönetimsel yaklaşımları bir arada görmeye başlayacağız ve risk, getiri ve etki konularındaki tavırlarda daha geniş bir bakış açısı yön verici olacak.
Ancak bu gerekli girdilerin kalitesi burada kilit mesele. Yeterince test edilmemiş veri setlerine duyulan güvenin artması için halen yapılacak çok iş var. Tam da bu noktada analitik güç, dijitalleşme, veri toplama konuları devreye giriyor.
Teknoloji daha da karmaşık analizlere imkan sağlarken, portföy yönetimi sektörünü yakın zamanda bir başka dönüm noktası bekliyor. Bu dönemde rekabet de artış gösterecek.
Yapay zeka temelli tahminlerde bulunan aktif portföy yöneticileri etkin piyasalar için önemli katkılarda bulunacak. Ancak sektör, bu pozitif fırsatları yatırımcıya ve topluma göstermek ve iletmek konusunda ilgili olmak zorunda.
Korona virüsün ekonomik etkileriyle yüzleşmeye devam ederken, portföy yönetiminin toplumda oynadığı rolü incelemek için oldukça iyi bir zaman. Bu meslek gelecek kazançları artırma konusunda oldukça önemli bir rol oynuyor ancak bir yandan da önemli bir koruyuculuk görevi de var.
Çevreci faaliyetler için hisse portföyünü değiştirdi
Model portföyde değişiklik: Kozal çıktı
Borsanın çok kazandıran sektör ve hisseleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:58)