E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
AA muhabirinin BP, ABD Uluslararası Ticaret İdaresi ve Polonya Enerji Düzenleme Ajansı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Varşova yönetimi, kullandığı elektriğin yaklaşık yüzde 70'ini kömürden karşılıyor. Ülkede geçen yıl üretilen 150 teravatsaatlik elektriğin yüzde 16'sı yenilenebilir enerji ve yüzde 10'u da doğal gazdan elde edildi.
Fosil yakıtlara yüksek oranda ihtiyaç duyan Polonya, Avrupa'nın Almanya'dan sonra en çok kömür tüketen ülkesi olarak dikkati çekiyor. AB içinde en çok kömür üretimine sahip ülke, Birliğe üye ülkelerin aksine temiz enerjiden uzak bir portre çiziyor.
Polonya, sahip olduğu kömür rezervleriyle Avrupa'da, Almanya ve Ukrayna'dan sonra üçüncü ülke konumunda bulunuyor. Polonya'nın toplam kanıtlanmış kömür rezervi 2020 sonu itibarıyla 28 milyar 395 milyon ton olarak kayıtlara geçti.
Rusya'nın gaz arzını durdurduğu Polonya'nın yıl sonunda Moskova ile olan uzun dönemli doğal gaz sözleşmesi sona erecek.
Polonya kömür ithalatında Rusya'dan farklı alternatiflere yönelecek
Polonya, AB'nin 2050'de sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen iklim anlaşmasına imza atmayan tek ülke olarak dikkati çekiyor. Uzmanlara göre, hükümet bu konuda bir çalışma yürütüyor ancak "hevesli" bir yaklaşım sergilemiyor.
Polonya hükümeti, 2020'de kömür madencileri sendikalarıyla tüm madenleri 2049'a kadar kapatmak için bir anlaşmaya varmıştı. Ülkenin kömürle çalışan en eski elektrik santrallerinden bazılarının 2025'e kadar kapatılması planlanıyordu ancak Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından yaşanan enerji krizi nedeniyle ülkenin Başbakan Yardımcısı Jacek Sasin, kömürle ilgili bu kararı gözden geçirdiklerini ifade etmişti.
Polonya hükümeti, 29 Mart'ta Rusya'dan kömür ithalatını engellemeye yönelik önlem paketini onayladı. Yetkililer, Brüksel'in harekete geçmesi için daha fazla bekleyemeyeceklerini söyledi.
Söz konusu açıklamaların ardından 7 Nisan'da ülkenin İklim ve Çevreden Sorumlu Bakan Yardımcısı Piotr Dziadzio, Rusya'dan kömür alımına getirilen kısıt nedeniyle yaşanabilecek sıkıntılara yönelik yerli kömür üretimini artıracaklarını belirtti.
Polonya, geçen yıl Rusya'dan yaklaşık 9 milyon ton kömür satın aldı. Bu, Polonya'nın kömür ithalatının yüzde 60'tan fazlasını oluşturuyor.
Polonya, Rusya'nın gaz arzını kesmesinin ardından kömürde de diğer seçeneklere yönelebilir. Madenlerde üretimin artırılmasını hedefleyen Varşova yönetimi, Kolombiya, Kazakistan, Mozambik ve Avustralya'dan da kömür satın alıyor. Bu ülkelerin yakın gelecekte Polonya'daki pazar payını artıracağı öngörülüyor.
Taş kömürünün yüzde 96'sını Polonya üretiyor
Avrupa Komisyonu verilerine göre, 1990'da AB'de 13 ülke taş kömürü üretiyordu. 2020 itibarıyla Birlik içinde taş kömürü üreten ülke sayısı 2'ye düştü.
1990'da Polonya'nın taş kömürü üretimindeki payı yüzde 53, Almanya'nın payı yüzde 27, Çekya'nın payı yüzde 8, İspanya'nın payı yüzde 5 ve Fransa'nın payı yüzde 4'tü. Polonya'nın payı 2000'de yüzde 60'a, 2010'da yüzde 71'e ve 2020'de yüzde 96'ya çıktı. Kalan yüzde 4'lük üretim ise Çekya'da yapılıyor.
AB içindeki taş kömürü tüketiminin de neredeyse yarısını Polonya gerçekleştiriyor.
Birlik içinde elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakları en fazla kullanan ilk 10 ülke şöyle:
Ülke Adı Yenilenebilir enerjinin payı
1- İsveç Yüzde 60,1
2- Finlandiya Yüzde 43,8
3- Letonya Yüzde 42,1
4- Avusturya Yüzde 36,5
5- Portekiz Yüzde 34
6- Danimarka Yüzde 31,6
7- Hırvatistan Yüzde 31
8- Estonya Yüzde 30,2
9- Litvanya Yüzde 26,8
10- Slovenya Yüzde 25
Gazprom Bulgaristan ve Polonya'ya gazı kesti, Avrupa'da fiyatlar fırladı
Rusya, Polonya'ya gaz akışını kesti: Fiyatlar fırladı
Putin'in doğalgaz satrancı: Avrupa devlerinin gazını keser mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:20)