E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPolislik sınavına da inceleme: Sorular çalındı mı?---

Polislik sınavına da inceleme: Sorular çalındı mı?

Polislik sınavına da inceleme: Sorular çalındı mı?
13 Ağustos 2022 - 21:37 borsaningundemi.com

Anadolu Üniversitesi, 26 Haziran'da gerçekleştirilen Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) 7’nci dönem sınav sorularının çalındığı iddiaları üzerine komisyon kurularak, inceleme başlatıldığını açıkladı.


Kamu Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (KPSS) soruların sızdırıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma devam ederken, 2022 Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) sınavı ile ilgili bazı sosyal medya platformlarında yer alan soru benzerliği iddiaları tartışma yarattı.

Anadolu Üniversitesi, 26 Haziran'da gerçekleştirilen Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) 7’nci dönem sınav sorularının çalındığı iddiaları üzerine komisyon kurularak, inceleme yapıldığını açıkladı.

Açıklamada, 2022 PAEM İlk Derece Amirlik Eğitimi (emniyet mensubu) Öğrenci Adayı Yazılı Sınavı'nın, daha önceden duyurulan mevzuatla belirlenmiş konu başlıkları çerçevesinde, adayların alan bilgisi ve ilgili mevzuata hakimiyet düzeylerini ölçmeyi amaçladığı bildirildi.

Bu sınavın ilgili alandaki temel bilgi düzeyini ölçme ve ön eleme niteliğinde olup, tek başına belirleyici olmadığı ifade edilen açıklamada şunlara yer verildi:

"Ön eleme yazılı sınavını geçen adaylar, Polis Akademisi tarafından mülakat ve fiziki yeterlilik sınavlarına tabi tutulmaktadır. Temel bilgi düzeyini ölçen ön eleme yazılı sınav soruları, üniversitemiz ile Polis Akademisi Başkanlığı arasında imzalanmış bulunan protokol çerçevesinde hazırlanmış ve sınav 26 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Protokol uyarınca sınavda adaylara 100 soru sorulmuş olup sorular 'polis meslek mevzuatı (30 soru)', 'ceza muhakemesi hukuku (10 soru)', 'ceza hukuku (10 soru)', 'Anayasa hukuku (10 soru)', 'idare hukuku (10 soru)', 'insan hakları (10 soru)', 'Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi (10 soru)', 'genel kültür (10 soru)' konu başlıklarını ihtiva etmiştir. Yukarıda verilen konu başlıkları, ilgili protokol ve mevzuat gereği önceden adaylara ve kamuoyuna açıklanmaktadır.

Sınavlara yönelik hazırlık kursu veren kurum ve kişiler bu konulara ilişkin çok sayıda deneme sorusu hazırlamakta ve farklı mecralarda bu soruları çözmektedirler. Hazırlık soruları büyük ölçüde geçmiş yıllarda sorulan soruların ve mevzuat hükümlerinin farklı biçimlerde ifade edilmesinden oluşmaktadır. Bu durum, tüm dünyada yapılan, bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlayan yazılı sınavların doğasında vardır. Bu nedenle, adayları farklı beceri ve yetenekler bakımından da değerlendirebilmek için yazılı sınavın yanı sıra mülakat ve farklı yetenek sınavları uygulanmaktadır."

"SORULARIN HİÇBİRİ, BİRBİRİYLE AYNI DEĞİLDİR"

Türkiye'de gerçekleşen sınavlara hazırlık mahiyetinde kurs veren, konu anlatımı, test ve deneme sınavı içeren yayınlar basan çok sayıda yayınevinin bulunduğu hatırlatan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bahse konu sosyal medya platformunda Şubat 2022'de satışa çıkan özel bir kuruluşa ait deneme sorularını içeren kitaptaki bazı soruların, gerçek sınavda sorulan sorularla benzerlik içerdiği iddia edilerek ilgili özel kuruluşun yayınlarının reklamı yapılmaktadır. Soru benzerliği iddiasının üniversitemize ulaşması üzerine ivedilikle bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Benzer olduğu iddia edilen sorular, 5 kişilik komisyon tarafından karşılaştırılmak suretiyle incelemeye tabi tutulmuştur. Benzerlik iddia edilen sorular, sınav kapsamındaki en önemli konu başlıklarına dair sorular olup, mevzuat ve temel bilgiler üzerine kurulmuştur.

Gerçek manada, adayların bu önemli hususlardaki bilgilerini ölçmeye yöneliktir. Adayları sınavlara hazırlama amacıyla oluşturulan deneme sınavlarında da bu konularda sorular sorulabilmektedir. Sınavda sorulan sorular ile deneme sınavlarında çıkan soruların hiçbiri, birbiriyle aynı değildir. Sınav konu başlıklarının mevzuat ağırlıklı olduğu sınavlardaki sorularda, mevzuat metnine ait ifadeler kullanılmaktadır. Nitekim iddia sahibi de Twitter hesabında yaptığı son paylaşımda, çıkan soruların çoğunun daha önce farklı sınavlarda da çıkan soruların türevleri olduğunu, PAEM deneme kitaplarının çoğunda olabilecek kalıp sorular olduğunu belirterek, hiçbir sorunun birebir aynı olmadığı ifadesine yer vermiştir."

Açıklamada, oluşturulan komisyonun, soru bazında incelemelerini de içeren raporunu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına da ilettiği duyuruldu.

Komisyonun ayrıca, önemli bir uzmanlık alanı olan, ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olunmaksızın ileri sürülen benzerlik hatta alıntı iddialarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin başarıyla gerçekleştirdiği sınavlara ve kamu kurumlarına güveni sarsıcı algı oluşturma amacını taşıyabileceği kanaatinde olduğu kaydedilen açıklamada, "Hem Açıköğretim Sistemi hem de kamu kurum ve kuruluşlarının sınavlarını 40 yıldır başarıyla yürütmüş olan Anadolu Üniversitesi, bu konunun da ayrıntılı bir şekilde araştırılarak, hiçbir şüpheye yer vermeyecek biçimde aydınlatılması için iddia sahiplerine yönelik inceleme ve soruşturmaları başlatmış olup, bunların neticelerini ilgili kamu kurumları ve kamuoyu ile de paylaşacaktır." ifadeleri kullanıldı.

İptal edilen KPSS'ye ilişkin soruşturma genişletiliyor!

 

KPSS sınav merkezi tercihlerinin güncellenme tarihleri belli oldu

 

Adalet Bakanı Bozdağ'dan KPSS açıklaması

 

KPSS'de yeni iddia: Cevaplar şifrelenerek sorulara gizlendi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Ağustos 2022 00:21

    Baran bu haberdede yok :D ilginç değil mi :) nereye hizmet etitği belli çünkü. Vatan milelt diyor, asker polis diyor ama sınavdaki şaibelerin orduya verdiği zararı göremiyor :D sorsan vatan , aşk namus toprak der ama bu zararı verenlere 1 cümlesi yok. çünkü Baran hizmetkar ve birilerin maşası, yazamıyor bile habere : )) nasıl ordu polis sevmek bu, aşk nerede ? :D böyleleri gerçek zihniyetleri ortaya çıkıyor işte.

  • xyz14 Ağustos 2022 23:58

    Polis okuluna girmek için soru çalanlar. Yarın senin benim malımın çalınması umrunda olur mu? Ülkre olarak halimize gülermisin ağlarmısın.

  • xyz14 Ağustos 2022 23:55

    Yanarımda yanarım emeği çalınanlara yanarım. Bu çalmada hırsịzlığın başka yolu. Emek hırsızlığı. Bunu yaparken insanda Allah korkusu olur. Ama nerde. Ateis yapmaz bunu.

  • Ahmet Özbir ve Baran ittifakı 2Li Masa14 Ağustos 2022 13:05

    Nasıl bir mantık. Sınav soruları çalınıyor. Mülakatlar gizli saklı saçma sözlü notlar veriliyor. Hak etmeyen kabiliyeti nasıl bir eğitimsiz ve cahil ki buna rağman zar zor her yerde torpille kadroya alınıyor. Feto yok ise, bu işi şimdi kim yapıyor ?

  • Batu14 Ağustos 2022 11:39

    Zaten %50 oranla mülakat olan bir sınavda soruların çalınmasına gerek yok mülakattan 100 ver tamam o iş bir türlü çözülemedi ne haklar gitti

  • Sli13 Ağustos 2022 23:57

    Yaa bunlar tam örgüt olmuş. Tüm kadrolara kendi adamlarını yerleştirmek için ne pislikler yapıyorlar

  • Mucise Reis : )13 Ağustos 2022 22:16

    Şaşıran var mı ?. İnanmayan var mı ? Gelinen noktalar ortada. Çok yazık.