E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
OMV Üst Yöneticisi (CEO) Gerhard Roiss, Türkiye'nin komşu ülkelerinden OMV olarak doğalgaz elde etmeleri durumunda, Türkiye'ye doğalgaz çevrim santrali yatırımları yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
Roiss, ''OMV Medya Zirvesi''nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Samsun'daki doğalgaz çevrim santraline ilişkin sorular üzerine, bu santralde Rusya'dan gelen gazın kullanıldığını, bundan sonra kendi yapacakları araştırmalar sonucunda Türkiye'nin komşu ülkelerinden elde edecekleri doğalgazı kullanacaklarını söyledi.
Kuzey Irak'ta doğalgaz araması yaptıklarını, Azerbaycan'da da bu yönde çalışmalar yapabileceklerini ifade eden Roiss, ''Dolayısıyla komşu ülkelerden OMV olarak kendi doğalgazımızı elde edersek, bununla Türkiye'ye doğalgaz çevrim santrali yatırımları yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
Nabucco Projesi'ne Türkiye'de hükümetin verdiği destekten memnun olduklarını dile getiren Roiss, ''Nabucco'yu doğalgaz otobanı olarak görüyorum'' dedi. Roiss, Nabucco için gerekli doğalgazın Şahdeniz 2 bölgesinde mevcut olduğunu, dolayısıyla bu konudaki görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Roiss, Türkiye'de şimdiye kadar planlanmış olan rafinerilerin dışında, OMV'nin şu anda ekstra bir rafineri yapımına ilişkin planı bulunmadığını kaydetti.
''ŞU AN İÇİN BORSA'DA KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ''
Petrol Ofisi'ne ilişkin planlarında dünyada yaşanan kriz nedeniyle değişiklik yapıp yapmadıkları sorusu üzerine Roiss, şöyle konuştu:
''Planlarımızda bir değişiklik yok. Ancak Petrol Ofisi'nin kar marjının tahmin ettiğimiz kadar yüksek olmadığını gördük. Bunun üzerine Petrol Ofisi'nde premium gibi hizmet seviyesi daha yüksek yeni bir segmentasyona gitmeye karar verdik. Petrol Ofisi'nde premium segmentte verilen hizmet ile normal hizmet arasında farklılıklar yaratılacak. Bu segmentasyon çerçevesinde Petrol Ofisi'nin kar marjının artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.''
Petrol Ofisi'nin halka açık yüzde 3'lük kısmına ilişkin de Roiss, ''Şu an için Borsa'da kalmaya devam edeceğiz'' dedi.
Gerhard Roiss, Petrol Ofisi'nin akaryakıtının büyük bölümünü Tüpraş'tan aldığını, bunun bu şekilde devam edeceğini ifade etti.
''RAFİNERİ VE PAZARLAMA YAPILANDIRILACAK''
OMV Üst Yöneticisi Gerhard Roiss, yeni stratejiye ilişkin yaptığı değerlendirmede ise arama ve üretim faaliyetlerinde artan büyüme ve karlılıkla, entegre bir petrol ve doğalgaz şirketi olmayı hedeflediklerini, petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerinin önemli bir büyüme potansiyelinin yanı sıra cazip getiriler de sunduğunu vurguladı.
Üretim alanından başlayarak Avrupa pazarına uzanan entegre doğalgaz faaliyetlerinin, Avrupa doğalgaz sektöründeki rollerini güçlendireceğine inandıklarını dile getiren Roiss, şunları kaydetti:
''Böylece, portföyümüzü adım adım rafineri ve pazarlama biriminden arama ve üretim birimine, bunları takiben gaz ve enerji birimine kaydıracağız. Rafineri ve pazarlama, OMV için önemli bir iş kolu olmaya devam ederken, bu faaliyetlerimizdeki revizyonlar zorlu piyasa şartlarına bağlı olarak yapılandırılacak. İnanıyorum ki bugün sunduğumuz strateji, bir yandan OMV Group'un önceki dönem başarıları üzerine inşa edilirken, bir yandan da daha odaklı ve entegre bir büyümeyi hedefleyerek doğru bir denge kurmakta.''
YATIRIMLARIN YAKLAŞIK ÜÇTE İKİSİ ARAMA VE ÜRETİME YÖNLENDİRİLECEK
''OMV Medya Zirvesi'' kapsamında açıklanan yeni dönem stratejisi, OMV'nin arama ve üretim portföyünün büyümesine, entegre gaz faaliyetlerinin genişletilmesine, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinin yeniden yapılandırılmasına dayanıyor.
Yeni stratejiye göre; 2010 sonu itibariyle portföyünün yüzde 35'i arama-üretim, yüzde 12'si gaz ve elektrik, yüzde 53'ü perakende ve pazarlamadan oluşan OMV, 10 yıllık hedef portföyünde arama ve üretim çalışmalarını yüzde 55'e, gaz ve elektrik portföyünü yüzde 20'ye çıkarmayı, perakende ve pazarlama portföyünü ise yüzde 25'e indirmeyi planlıyor. Böylelikle OMV, gelecek yatırımlarının yaklaşık üçte ikisini petrol ve doğalgaz arama ve üretimine yönlendirmeyi öngörüyor.
Verimliliği artırmaya yönelik bu program çerçevesinde önemli kar artışı sağlanması hedefleniyor.
VARLIK SATIŞLARINDAN 1 MİLYAR AVROYA KADAR GELİR HEDEFLİYOR
Rafineri ve pazarlama alanındaki yatırımlarını Avrupa'da azalan petrol ürünleri talebini yansıtacak şekilde yapılandıracak olan OMV, bu çerçevede rafineri kapasitesini ve pazarlama alanındaki varlıklarını azaltarak, 2014 yılına kadar varlık satışlarından 1 milyar avroya kadar gelir sağlamayı hedefliyor. Ayrıca OMV, motorin türevi ürünler, petro-kimyasal hammadde ve özellikle propilen pazar taleplerini göz önüne alarak rafinerilerinin üretim kompozisyonunu değiştirecek.
Rafineri ve pazarlama alanında yıllık 22,3 milyon tonluk rafineri kapasitesine sahip olan OMV'nin, 2011'in ikinci çeyreği sonunda aralarında Türkiye'nin de olduğu 13 ülkede yaklaşık 4 bin 700 dolum istasyonu bulunuyor. OMV, Avusturya'daki 2 bin kilometrelik doğalgaz boru hattı aracılığıyla yılda yaklaşık 89 milyar metreküp gaz taşıyor.
OMV, Türkiye'de Petrol Ofisi'nin yüzde 97'lik hissesine sahip bulunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
çıksın zaten fazlalıktı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:17)