E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPO hisselerinde insider trading şüphesi ---

PO hisselerinde insider trading şüphesi

PO hisselerinde insider trading şüphesi
25 Mart 2011 - 00:22 borsagundem.com

OMV’nin Petrol Ofisi hisselerini borsadan çıkarma kararı borsada büyük şaşkınlık yarattı! Hisselerdeki hareket ise kafaları karıştırdı

İMKB tarihinde ilk kez bir şirket kendi isteği ile borsadan ayrılma kararı verdi. Geçtiğimiz yılın sonunda Doğan Holding'e ait payları satın alarak Petrol Ofisi'ndeki payını yüzde 97'ye yükselten Avusturyalı enerji devi OMV, zorunlu çağrının son günü borsadan çıkma kararı aldı. Kararın ardından Petrol Ofisi hisseleri adeta çakıldı. Dün yüzde 18.71 oranında değer kaybeden hisseler bugün de yüzde 8 oranında gerileyerek 6.94 lira oldu. OMV, küçük yatırımcılardan hisseleri 7.01 liradan alacağını açıkladı. Eğer SPK bu talebi onaylarsa elinde hisse kalan yatırımcılar 3 yıl boyunca 7.01 liradan OMW'ye bu hisseleri geri verebilecekler. Kısa bir süre önce Türkiye’de büyümeye devam edeceğini ve stratejik pazarlardan biri olarak gördüğünü açıklayan OMW yönetiminin kottan çıkma kararının yanı sıra hisselerde yaşanan fiyat hareketi büyük tepki topluyor. 14 Mart’ta 7 lira seviyesinden işlem gören Petrol Ofisi hisseleri bir hafta gibi kısa sürede 9.30 liraya kadar yükseldikten sonra OMW, bu açıklamayı yaptı ve hisselerde sert düşüş başladı. 
YATIRIMCILAR 1 LOT HİSSE ALSIN
Sert fiyat hareketleri ve kottan çıkma kararıyla ilgili BORSAGUNDEM.COM’a konuşan BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, “Fiyat hareketlerine bakıldığında insider trading (içeriden öğrenenlerin ticareti) şüphesi var. SPK’nın inceleme yapması gerekir diye düşünüyoruz. OMW kottan çıkma kararı açıklamadan kısa bir süre önce hisseleri kim yükseltti? Bir şekilde bu haber dışarıya sızmış ya da şirkete yakın bazı isimler öğrenince ellerindeki hisseleri yukarıdan satmak için bu işi yapmış olabilir. Kimseyi suçlamak istemiyoruz ama burada asıl sorun hisselerin kısa sürede yukarı çekilmesi ve yukarıdan satılması” dedi. BORYAD olarak yatırımcılara çağrıda bulunan Bahçuvan, “Biz hisse alıyoruz, yatırımcılarla işbirliği yapalım herkes bir lot Hisse alsın. O zaman Petrol Ofisi kottan çıksa bile otomatik olarak halka açık olmaya devam edecek” diye konuştu. 
SPK İZİN VERMEYEBİLİR
OMW’nin 9 lira seviyesinden çağrı yapması halinde 30 milyon lira fark edeceğini belirten Bahçuvan şöyle konuştu: “Piyasadan çıkmak istemelerine anlam vermek çok zor. Bence SPK denetiminden kaçmak için bu karar alındı. Biz aldığımız hisselerle bunu engelleyeceğiz. Kottan çıksa bile halka açık olmaya devam edecek. Ayrıca SPK buna izin vermeyebilir. Şirket açısından da kötü bir imaj. Küçük miktarda da olsa borsada işlem görmek her zaman avantaj sağlar. Ortada bir Finansbank öreği var. Onlar da çıkmak istedi ama şimdi halka açıklık oranını artırarak ucuz fon sağlamak istiyorlar. İleride Petrol Ofisi de buna ihtiyaç duyabilir.” 
ŞİRKET YÖNETİCİLERİ SABIKALI
Bu arada, Viyana Savcılığı, geçtiğimiz ay Petrol Ofisi'ndeki Doğan hisselerini satın alan Avusturyalı OMV firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer hakkında dava açmıştı. Mart ayında görevinden ayrılacak olan Ruttenstorfer hakkında borsayı manipüle ettiği gerekçisiyle dava açıldı.
Davaya konu olan olay, OMV'nin 2009 yılı Mart ayında Macaristan petrol şirketi MOL'un Ruslara satışı sırasında başkanın 632 bin Euro'luk OMV hissesi alması. 23 Mart'ta alınan hisselerden bir hafta sonra 30 Mart tarihinde OMV, MOL şirketini elinden çıkardı.
Satış işleminden sonra borsada işlem gören OMV hisseleri değer kazanmıştı. Finans Denetim Kurumu FMA, alım işleminde haksız kazanç oluştuğu kanaatine vardığını ifade ederek savcılığa şikâyette bulundu. OMV Başkanı Ruttenstorfer ise kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek, kendisinin dürüst davrandığını ve suçsuzluğunun ortaya çıkacağına inandığını ifade etti. Başkan Ruttenstorfer, Teftiş Kurulu'nun yaptığı başvuruya yazılı olarak itiraz etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • shogun08 Nisan 2011 09:24

    po olayında OMV kadar aydın doğanda suçlu bu şirketi milletin başına aydın doğan musallat etti, çık şimdi işin içinden, insan ortağını bilmem mi, aydın doğanın bu ulkeye kaçıncı kazığı, eninden sonunda bunun acısını çıkartır millet sizden

  • SAKARYA, ÇANAKKALE GEÇİLMEZ26 Mart 2011 07:01

    ŞİRKET YÖNETİCİLERİ SABIKALI;AYNI ŞEYİ BURADA DA YAPMIŞ OLABİLİR. SPK AYRICA BUNUN İÇİNDE İNCELEME YAPSIN(SPK YA GÜVENMİYORUM VE VERDİĞİM VERGİLERDEN BU İNSANLAR VE KURUMLAR FAYDALANIYORSA HEPSİ HARAM ZIKKIM OLSUN. PARANI MALINI KAYBET ONURUNU, ÖZGÜRLÜĞÜNÜ , TÜRKLÜĞÜNÜ ASLA KAYBETME TÜRK MİLLETİ EVLADI(KURTULUŞ SAVAŞI, ÇANAKKALE SAVAŞI, YAKIN ÖRNEKLERİDİR) BUDA BİZİM SAVAŞIMIZ OLACAK PETROL OFİSİ SAVAŞI.BİZ KAYBETMEYİZ AVUSTURYALILAR BUNU BİLESİNİZ.

  • 25 Mart 2011 23:57

    PO istasyonlarından akaryakıt almayalım.Boykot edelim,burunlarını sürtelim... PO ya HAYIR...

  • murat25 Mart 2011 19:36

    Geleceği sağlam denilen ve bazı sitelerde al verilen po hisselerinin bu şekilde borsadan apar topar yatırımcıları soyarak çıkması(9.54'den al vererek)Bence spk po'ya onay verirse imkb'ye yerli yatırımcının güveni kalmaz ve kan kaybeder.

  • murat25 Mart 2011 19:36

    Geleceği sağlam denilen ve bazı sitelerde al verilen po hisselerinin bu şekilde borsadan apar topar yatırımcıları soyarak çıkması(9.54'den al vererek)Bence spk po'ya onay verirse imkb'ye yerli yatırımcının güveni kalmaz ve kan kaybeder.

  • bedel25 Mart 2011 08:55

    borsa ..borsa ne varsa aldın yeter artik aldığın .

  • uykusuz25 Mart 2011 08:52

    arkadaşlar borsadan kaçın böyle zihniyetler olduğu sürece her zaman olduğu ğibi bizi süt sağılan ineklere döndürürler.

  • Engin Viranyalı25 Mart 2011 08:22

    Bence SPK nın bu gündemi mutlaka araştırması ve de incelemesi gerekir kanaatindeyim.Borsa'da kote olan bir şirketin,yatırımcısını mağdur etmesi doğru değildir.Mutlaka durumun en ince ayrıntısına kadar incelenmesi gerekir.Ve de herkes elinde 1 lot Petrol Ofis hisse senedi tutarsa bu tahta kapanamaz. M.Engin Viranyalı M.Engin Viranyalı

  • süheyla25 Mart 2011 08:17

    petrol ofisi hisseleri 23.03.2011 tarinde borsa kotundan çıkarılacakmış.şirket 7.01 tlden alacağını söylüyor.daha düne kadar borsa bizim için önemlidir diyen ceo şimdi borsadan çıkacağım diyor.bizde birikimlerimizle 8-9 lu fiyatlardan bu kağıdı uzun vadeli olarak aldık. şimdi 7.01 liradan omv ye verme zorunluluğu olabilirmi?böyle şaçma sapan kanun olurmu?daha düne kadar bir şey yok bu gün gelmişsin ben oynamıyorum 9 liraya aldğınız kağıtları 7 liraya bana vereceksiniz var mı böyle birşey.

  • sabit25 Mart 2011 08:15

    omv petrol ofisi hissellerini borsa kotundan çıkarmaya karar vermiş;şimdi ; 1-bu kağıdı dün 9.30 tlden alan kişi 7.01 tlden omv ye nasıl verir bu nasıl mantıktır 2-daha düne kadar şirket yazılı ve görsel basında sürekli olarak borsadan çıkma gibi bir niyetimiz yok diyorlardı. 3-borsadan çıkma sebebi oarak gösterdikleri gerekçe de spk nın görev alanıyla ilgili bir konu olup bence ,yabancı bir şirket olarak kimseye hesap vermeden bu ülkenin kayanaklarından olabildiğince karları götürmek. 4-yaptıkları başvuru 15 günlük çağrı süresini yakalayabilmek için aceleye getirilmiştir.nedenine gelince;borsa kotundan çıkma esaslarının 4.5. maddelerine göre kararın ve fiyatın ortaklar genel kurulunda karara bağlanması zorunludur diye bir madde de bulunmaktadır.

  • xxxx25 Mart 2011 01:04

    sayın bahçuvan güzel söylüyorsun ama sazın yok.sen bide cemaşa baksan cmbtona baksan neler oluyor neler.

  • po. zade 20 yıllık borsacı25 Mart 2011 00:18

    bütün hisseleri sattım yanlız po yu bıraktım eger spk po nun kararını onaylarsa borsanın ne kadar sahipsiz olacağını göreceğiz 1997de kapanan kumarhaneler buradan daha insaflıydı canı yanan anlar.. borsa ve yönetimine hiç ğüvenim kalmadı

  • sadi ay25 Mart 2011 00:15

    spk milli bir kurumdur omv nin teklifini ret eder çünki biz bu şirketleri özelleştirirken sermaye bana yayılsın diye özelleştirdik malı 1 kişi alsın diye degil

  • sistem24 Mart 2011 22:44

    boryab başkanı ne diyor anlayan varmı sen hise almışın tak 7 den çarı fiyatı diyorsun. allah razı olsun ya bide 3 den deseydin sistem böyleyse borsada para bırakmak sokakta bırakmaya benziyor po bunuda öğretti tebrikler vur ve borsadan çık.

  • ali ayan24 Mart 2011 22:36

    borsa değil sanki at koşturma meydanı ilk işim 1 lot almak

  • mmm24 Mart 2011 22:35

    20 seneden fazla borsa dayım iflasları gördüm ama böyle net kazık yemedim..cinsiyet deniştirir bunlar adama.

  • 24 Mart 2011 22:31

    borsa gündem lüfen bu olayı her gün manşete taşırmısınız belki birilerin dikkatini çeker..

  • metin aydın24 Mart 2011 22:03

    omv türkiyenin markasını ilk 10 şirketten birini alıyor türk tüketicisinin harcamaları ile 11 milyar dolar ciro yapacak ama türk borsasından türk ortaklarından kacacak.bu olacak iş degil .omv türk yatırımcısını tanımıyor bu kararında ısrarcı olursa türk tüketicileri petrol ofini boykot edecek tek litre akaryakıt almayacaktır.spk da bu işleme onay vermeyecektir.bu türkiye için ayıptır

  • KÖPEKSİZ KÖYÜN GARİBİ24 Mart 2011 21:33

    insider trading,imkb de her zaman oluyor,hiçbir kişi veya kurum ceza almayınca isteyen istediği gibi davranıyor, KÖPEKSİZ KÖYDE DEYNEKSİZ GEZİYORLAR, bu işleri bile bizzat sayın başbakanın halletmesi gerekiyor,çok yazık, her işe bizzat başbakanın yetişmesi çok zor.

  • CY24 Mart 2011 21:21

    ŞİMDİ 9 LİRALARDAN ALDIĞIMIZ GELECEĞİNE YATIRIM YAPTIĞIMIZ BU KAĞIDI 7 LİRAYA OMV YE Mİ VERECEĞİZ ŞİMDİ! SAÇMA!!! BÖYLE KANUN BÖYLE TEBLİĞMİ OLUR ALLAHINIZI SEVERSENİZ

  • mustafa24 Mart 2011 21:01

    Daha öncede kapalı tahtalarda az da olsa param kaldıydı.Yine de ben de 1 Lot alacağım.Bakalım ne olacak...haydi hayırlısı

  • ali d.taş24 Mart 2011 20:09

    tekstil finans kiralama 4 seans dip yaptıgında bahçuvan neredeydi.

  • s-g0324 Mart 2011 19:44

    sayın yetkililer imkb de çok işler dönuyo ptofs hisselerindeki hareketi birçok hissede göruyoruz lütfen duyarlı olunuz ve hisselerin büyük yatırımcının oyuncagı olmaktan cıkarınız. artık küçük yatırımcını eli koluda baglı kimin ne yaptıgıda görulmuyor artık. sanki millet play stationda oyun oynuyo....

  • barış24 Mart 2011 19:14

    öncelikle bu kağıtta hissem yok.ama bu yapılan kalleşliktir.spk haber çıkmadan önceki 9,xx lerdeki son fiyatı baz almalı bence.o zaman hak yerini bulur.eğer spk 7.01 liradan karar verirse hiç boşuna o koltukta oturmasınlar.yatırımcı da boş durmasın bu hainliğe sessiz kalırsanız herkez bildiğine devam eder.bu sayfanın yorumla dolu olmasını beklerdim ama çıt yok.şunu da belirteyim hırsızı,dolandırıcıyı,mafyayı hiç uzaklarda aramaya gerek yok çoğu borsada zaten.(umarım yayınlarsınız?)

  • ali demir24 Mart 2011 18:08

    Bu soyguna spk neden ses çıkarmıyor,,,şirket didik didik incelenmeli.Yatırımcıların hakkını kim koruyacak.Biz küçük yatırımcıyız,elimizden ne gelir.1 lot alalım ne olacakki.

  • ÖZ-ÖZ24 Mart 2011 12:56

    Sayın Bahçuvan, Keşke bizim gibi küçük adamların katkısı, bu büyük adamlara yetse. Sırf halka açık %3 oranları parçapinçik dağılmış olsun diye, sadaka niyetine hakaret olsun diye ben hemen 1 lot alacağım. Ama bizleri temsilen asıl görev sizlere düşüyor, sağlam durmalı ve takipçisi olmalısınız. Tahtası kapalı kağıtlarla ilgili halen bir ses yok?