E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
IHS Markit Euro Bölgesi imalat sektörü Mart ayında Şubat ayındaki 49.2'lik seviyesinden 44.5'e geriledi. Bir önceki yılın aynı döneminde 47.5 değerini almıştı.
Endeks bu seviyede 14. ayında da üst üste daralmasını sürdürmüş oldu. 2012 yılının Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye geldi.
Euro Bölgesi'nde yeni siparişler de Şubat ayındaki 49.4'lük seviyesinden 18. ayında da azalışını devam ettirerek 37.5'e düştü. Bu da 2009 Mart ayından beri gerçekleşen en düşük nokta oldu.
Almanya'nın imalat PMI'ı verileri de daralmanın devam ettiğini gösteriyor
BME ve IHS Markit tarafından açıklanan Almanya imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Şubat ayındaki 48 seviyesinden 45.4'e geriledi. Endeks bir önceki senenin aynı ayında 44.1 değerini almıştı.
Almanya'nın imalat PMI verisi 15. ayında da art arda daralmayı sürdürdü.
Yeni siparişler ise 18. ayında da art arda daralmaya devam ederek Şubat ayındaki 49.4 seviyesinden 39.9'a düşerek Eylül 2019'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.
İSO Türkiye İmalat PMI Mart'ta geriledi
Gelen diğer PMI verileri şu şekilde:
İngiltere'de Mart'ta CIPS imalat sektörü PMI (final) 47,8 geldi. Beklenti 47,0 olurken, önceki 48,0 gerçekleşmişti.
Fransa'da Mart'ta imalat sektörü PMI (final) 43,2 olurken, beklenti 42,9, şubat PMI 42,9 gerçekleşmişti.
Korona virüs etkisinin ağır görüldüğü İtalya'da Mart'ta imalat sektörü PMI 40,3, beklenti 41,0, önceki ay 48,7 olmuştu.
Avrupa'da virüs ile sarsılan bir diğer ülke İspanya'da önceki ay 50,4 olarak gerçekleşen IHS imalat sektörü PMI Mart'ta 45,7 olurken, daha düşük olan beklenti 44,0'tü.
Yunanistan da imalatta daralma yaşıyor. Mart'ta HPI imalat sektörü PMI 42,5 olarak gerçekleşirken bir önceki ay 56,2 olmuştu.
Norveç imalat sektörü PMI Şubat'ta 52,2 iken Mart'ta 41,9 gerçekleşti.
Danimarka'da Mart'ta DILF imalat sektörü PMI 46,8 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay Şubat'ta 49,1 olmuştu.
ABD'de ISM imalat endeksi Mart ayında geriledi
PMI Endeksi nedir?
PMI (Purchasing Manager Index), satın alma yöneticileri endeksi olarak Türkçeye çevrilir.
PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. Ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisidir.
PMI, imalat sektörünün faaliyet koşullarını ölçen endeks olarak da nitelendirilmektedir.
PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektördeki "genişlemeye", 50'nin altında kalması ise "daralmaya" işaret etmektedir.
PMI Endeksi neyi anlatır?
2008 krizinden sonra değişen şartlarla birlikte yaşanmaya devam eden belirsizlikler dolayısıyla ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisi. Bunun en önemli sebebi bu tahminlerin herhangi bir devlet otoritesi veya ajanslar tarafından yapılmayıp, ülkede hasılatın aslan payını ellerinde bulunduran kişilerin katıldığı anket olmasından kaynaklanıyor. Çıkan sonuçlara göre başta merkez bankası, yatırımcılar ve finansal piyasaları yakından ilgilendiriyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:01)