E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPMI yükseldi---

PMI yükseldi

PMI yükseldi
01 Mart 2013 - 16:41 borsaningundemi.com

Türkiye imalat PMI sektörünün faaliyetlerinde artış 6 aydır kesintisiz olarak devam ediyor

Türkiye imalat PMI Şubat ayında 53.5'e gerileyerek Ocak ayına göre ivme kaybetse de imalat sektörünün faaliyetlerinde güçlü artışın sürdüğünü ve sektörün altı aydır kesintisiz büyüdüğünü gösterdi.
Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ocak ayında 54 değerini almıştı. Endeksin 50'nin üzerinde açıklanması sektördeki faaliyetlerin arttığı anlamına geliyor. İmalat sektöründe üretim Ocak ayındaki 55.8 seviyesinden 54.2'ye gerilemiş de olsa güçlü büyümenin devam ettiğini gösterdi. Üretimdeki artış yedinci ayına girerken imalatçıların ankete verdikleri cevaplar artışın talep kaynaklı olduğunu ortaya koydu. İmalatçıların yeni siparişlerini gösteren alt endeks ise 56.5 düzeyinden 54.8 indi. Ankete katılanlar siparişlerdeki artışın yeni ürünler ve yeni müşterilerden kaynaklandığını ifade ettiler.  İmalatçıların yeni ihracat siparişleri 52.9'dan 53.5'e yükselerek geçen yıl Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Şirketlerin ankete verdikleri cevaplar ihracat siparişlerindeki artışın Avrupa pazarlarından ve yeni ürünlerden kaynaklandığına işaret etti. İmalat PMI'daki değişiklikleri yorumlayan HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "TÜİK tarafından yayınlanan veriler, 2012 yılının son çeyreğinde imalat sanayindeki büyümenin yıllık bazda sadece yüzde 0.8 arttığını gösterdi... Açıklanan diğer resmi veriler karışık bir görünüme işaret ediyor... Fakat satın alma yöneticileri endeksinden gelen büyüme mesajı oldukça güçlü. Bu sebepten dolayı 2013 yılının ilk çeyreğinde üretim tarafında toparlanmanın güçleneceğini tahmin ediyoruz" dedi. Yaklaşık 400 şirketin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)