E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçen haftaki ABD devlet tahvillerindeki satış dalgasının ciddiyeti, dünyanın en büyük ve en önemli borç piyasasının durumuna ilişkin endişeleri yeniden alevlendirdi. Düzenleyici kurumların kriz dönemlerinde ortaya çıkan çatlakları giderme çabalarına aciliyet getirdi.
Yatırımcıların büyük bir ekonomik toparlanma, daha hızlı enflasyon olasılığı ve buna karşılık ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye başlayabileceği beklentilerini fiyatlandırmaya başlamasıyla 21 trilyon dolarlık ABD hükümeti borç piyasası, 2021'e kötü bir başlangıç yaptı. Satışların geçen hafta sert bir şekilde hızlanmasıyla ve piyasada normalde kolay olan işlem koşulları belirgin bir şekilde kötüleşmesiyle ABD Hazinesi getirileri yükseldi.
Financial Times’ın haberine göre, yatırım danışmanlığı firması Loomis Sayles’in ABD Kur Ticareti Direktörü Mike Gladchun, “Likiditenin bu şekilde azalması asla sevilmez. En büyük ve en likit pazar olması gereken alanda bunu görmek her zaman endişe vericidir. Hazine piyasasının işleyişi dikkatleri üzerine çekecek ve bu reform çağrılarını güçlendirir” ifadelerine yer verdi.
Tahvil piyasasını alt üst eden Perşembe
Piyasa koşulları, Perşembe günü yedi yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin güçlü bir satış dalgası geçirmesinin ardından kötüleşti. Jefferies'e göre, ABD tahvil satışlarında önceliği elinde tutan bankalar tahvil satışlarının yaklaşık yüzde 40'ını karşılamak zorunda kaldı. Söz konusu rakam yedi yılın en yüksek payını işaret ediyor.
Fiyatlar düşerken, 10 yıllık Hazine tahvilleri getirisi 25 Şubat'ta yüzde 1,6'nın üzerinde yükselerek bir yılın en yüksek seviyesine sıçradı. 10 yıllık tahvil verimleri Şubat ayına yaklaşık yüzde 1,1 seviyesinde başlamıştı. Tahvil piyasasındaki volatilite de bu süreçte hızlı bir şekilde yükseldi.
Los Angeles merkezli yatırım danışmanlığı firması Capital Group’un Portföy Yöneticisi Ritchie Tuazon, Perşembe günkü satış dalgası sonrasında doğan kargaşanın Wall Street’teki dev ticaret birimlerini borsadan çıkmaya sevk ettiğini söyledi. Tuazon’a göre bu durum, ABD Hazinesi tahvilleri satmaya çalışan fon yöneticilerinin teklif aldıkları fiyatlarda büyük boşluklar gördüğü anlamına geliyordu. Volatilite ve dalgalı ticaret koşullarında, fiyatların önemli ölçüde kayması ve alıcı tarafların azalması tahvil vadeli işlemlerine yansıdı.
Tuazon konuyla ilgili açıklamasında, "Hareketlerin hızı arttıkça, satıcılar önemli ölçüde geri çekilmeye başladı" dedi.
ABD Hazinesi tahvil piyasaları bu hafta, 10 yıllık ABD devlet tahvili getirisinin yüzde 1,4'e gerilemesiyle yeniden toparlandı. Yine de geçen hafta gerçekleşen işlevsiz ticaret, hazine piyasasının durumuna ilişkin endişeleri bir kez daha artırdı. ABD’deki borç piyasaları küresel finans sistemi için bir referans noktası özelliğine sahip ve hisse senetlerinden gayrimenkule kadar her şeyin fiyatlarına rehberlik ediyor.
ABD tahvillerindeki oynaklık düzenlemeleri gerektiriyor
Geçtiğimiz yıl, ABD hükümetinin salgının etkilerini sınırlamak amacıyla hızlı bir şekilde tahvil alımları gerçekleştirdi. Bu durum endişe verici bir gelişme olan ekonomideki kırılganlık belirtilerinin artmasına neden oldu.
Bazı yatırımcılar ve analistlere göre, geçen hafta ABD Hazinesi piyasalarını saran kargaşa geçtiğimiz yılın acı verici canlandırdı. Geçen yılın Mart ayındaki korona virüs krizi sırasında ABD Merkez Bankası hazine piyasasındaki düzeni sağlamak için agresif müdahalelerde bulunmuştu. Piyasa düzenleyicileri o tarihten bu yana neyin yanlış gittiği ve zayıflıkların nasıl giderilebileceği yönünde çalışıyorlar.
JPMorgan Kur Stratejisti Jay Barry konuyla ilgili açıklamasında, “Bu atakları daha sık gerçekleşiyor ve Hazine piyasasının temellerini güçlendirmek için bir yanıt verilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Borsa uzmanları, geçen hafta yaşananların, Kovid-19 piyasa çöküşü sırasında hazine piyasalarını kasıp kavuran kargaşa kadar şiddetli olmadığını vurguladılar. Varlık yöneticisi TCW'nin Devlet Tahvilleri Başkanı Bret Barker, daha eski tarihli ABD Hazinesi bonolarının borsanın likidite kıtlığına eğilimli olmasına rağmen iyi tutunduğunu vurguladı.
Ancak Barclays’in Küresel Hazine Ticareti Eş Başkanı Kevin Walter, geçen hafta Perşembe günü yaşanan türbülansın zirvesinde yatırımcıların ABD devlet tahvillerini almaya istekli oldukları fiyatlar ile satmaya istekli oldukları fiyatlar arasındaki farkın üç katına çıktığını tahmin ediyor.
Türbülans, piyasa düzenleyicilerinin hazine piyasaları ve nakit rezervleri konusunda Kovid kriziyle birlikte başlatılan istisnai düzenlemelerin uzatmaması durumunda neler olabileceğine dair endişeleri artırdı. Bazı uzmanlar, trilyonlarca dolarlık varlıklar için bir ölçüt görevi gören piyasayı güçlendirmek için daha fazla önlem alınması gerekebileceğini söylüyor.
Hazine piyasası reformlarına odaklanan Vanderbilt Hukuk Fakültesi Profesörü Yesha Yadav, “Bizi her bir kriz sırasında koruması gereken menkul değer olan dünyanın sözde en risksiz varlığında böyle bir durumun gerçekleşmesinin korkutucu olması gerekiyor. Piyasa düzenleyicilerinin yapması gereken çok fazla şey var” açıklamasında bulundu.
ABD'de mortgage endeksleri ve faizler arttı
Wall Street balon tartışmalarını önemsemiyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsasayi batiritsa yatırımcı döviz de gider borsada yanlış düzenleme var
A,B,D, nin bu borcun altından kalkması kolay değil,artık ülkelerde amerikadan tahvil almak istemiyor,cünkü güvenilir bir ülke olma özelliğini hızla kaybediyor,buda çöküşü beraberinde getiriyor ve imajını bitiriyor
Kurdukları sistemin devam edebilmesi için ekonomik krizler çıkmak zorunda. Yani, bu krizler, kendi sistemlerinin devamı için gerekli. Ana amaçları, özetle; kriz çıkartıp, diğer ülkelerin ekonomilerini sıkıntıya düşürüp, daha fazla borçlanmalarını sağlayarak zayıflatıp, IMF ye (daha doğrusu ABD ye) sürekli bağımlılıklarının devamlılığını hedeflemektedir.
DOLAR TUTAN NEDEN TUTARKİNE,ÇÖKERSE NAPCAK DEĞERSİZ 1 KRŞLİK KAĞITLARI. TUHAF. VARMI BUGUN PİYASADA IRAK PARASI.. YTD.
ABD 1.veya 1.5 yıla ekonomik olarak çökecek çin artık ABD tahvili almıyor ABD nin en çok borçlandığı ülke idi çin petrol düştüğü icinde Arapların eski havası yok Rusya Türkiye ve birçok ülkede tahvil işinden vazgeçti olay çok vahim büyük çöküş yakın ayrıca cin le rekabetten dolayı anormal de para harcıyorlar pasifikte bu bir yerde patlayacak altin alın ve bekleyin
Suudi ler satıyordur Selman satırsa abd çöker ekonomi alt üst olur en az bir trilyonlari var abd tahvilinde Abdi alt üst eder inşallah bu paradan türkiyede nasiplenir acil suudilerle arayı düzeltilmesi gerikiyor
Ben bu tahvil işini anlamadım, dolar index bu zamana kadar düştü teşvik paketi ile piyasaya trilyon dolar sürülecek diye, şimdi mi akıllarına geldi dolar çok olunca enflasyon olacak faiz artabilir düşüncesi.. Dxy niye düştü en başında belli değil mi böyle olacağı.. Yatırım tavsiyesi değildir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:48)