E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaya 'çalkantı' uyarısı---

Piyasaya 'çalkantı' uyarısı

Piyasaya 'çalkantı' uyarısı
09 Nisan 2014 - 15:30 borsaningundemi.com

New York Times, Türkiye'de iktidar partisinin 30 Mart seçimlerindeki açık zaferiyle liranın bir miktar değer kazandığını belirtti

Türkiye'de liranın son bir yılda uğradığı değer kaybından pek kimse memnun olmazsa da ihracın olumlu etkilendiği düşünülüyor. New York Times gazetesi, Türkiye'de iktidar partisinin 30 Mart seçimlerindeki açık zaferiyle lira bir miktar değer kazanmış olsa da Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ve gelecekteki yıl genel seçim yapıldığında "daha çok çalkantı"nın yaşanabileceğini savunurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısının yatırımcıları pek rahatlamadığını yazıyor.

New York Times gazetesi, geniş haberinin girişimde, "Kurun ekonominin sağlığının barometresi olarak değerlendirildiği bir ülkede Türk lirasının son bir yılda kaydettiği gerilemeden pek kimse mutlu değil" dedikten sonra zayıf liranın ihracatçılar için yarattığı avantajlara vurgu yapıyor ve bu dinamiğin halen Türkiye'yi olumsuz etkileyen ve ülkenin "bölgede bir istikrar gücü olarak rolünü tehdit eden bazı şokları" bertaraf etmeye yardımcı olabileceğini yazıyor.

Para biriminin değer kaybının, ithal fiyatlarının artması gibi "bol olumsuz etkileri"nin olduğunun altını çizen gazete, ihracattaki kazanımların zayıf liranın birçok dezavantajını dengelemeye yetip yetmeyeceğinin önemli bir konuyu oluşturduğunu kaydediyor.

ABD'li gazete, "lira, Başbakan Recep Tayyip Erdoğa'ın Adalet ve Kalkınma Partisinin yerel seçimlerdeki açık zaferiyle lira bir miktar güçlendi. Ancak Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimi ve gelecek yıldaki genel seçim yapıldığında daha çok çalkantı yaşanabilir" uyarısını yaptıktan sonra şöyle devam ediyor:

ERDOĞAN, YATIRIMCILARIN KAYGILARINI PEK GİDERMEDİ"

"Ve Erdoğan, partisinin o zaferinin ertesinde Merkez Bankası'nı faiz indirmeye çağırarak yatırımcıların kaygılarını pek gidermedi. Halbuki, liranın inişi, ancak Ocak ayında sürpriz bir faiz artırımından sonra birdenbire Türk tahvil getirileri yükselmesinin, yatırımcıları, paralarını geri çekmeyi yeniden düşünmeye sevketmesi üzerine durmuştu."

NYT, daha zayıf bir liranın, ihracatı cesaretlendirip ithal ürün fiyatlarını artırarak Türkiye'nin "tehlikeli" geniş ticaret açığını önemli ölçüde azaltmaya katkısının olması gerektiğini de vurguladığı haberinde buna karşın ithal fiyatları artarken enflasyonun da yükseldiğinin, dövizli kredi almış olan bankaların yüklerinin arttığını, daha yüksek ithal maliyetleriyle karşı karşıya bulunan şirketlerin karlarının ise baskı altına girdiğini anlatıyor.

"TWİTTER YASAĞI YABANCI YATIRIMCILARI TEDİRGİN EDİYOR"

Bu çerçevede ilaç sektöründe yaşanan sorunlara değinen gazete, FED sıkışmasından en çok etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğu görüşlerine yer verdikten sonra şöyle yazıyor:

"Türkiye'nin Washington'da alınan kararlara kırılgan olmasının ana nedeni, zayıf siyasi durumudur. Hükümet, araştırmaya söz verdiği, Erdoğan'ın oğlu dahil, yüksek düzeydeki yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya. Başbakan suçlamaları rakiplerince uydurulduğunu söyledi.

Erdoğan'ın muhalif görüşlerine yanıtı, baskıcı önlemleri hızlandırmak oldu, örneğin Twitter ve YouTube'ye erişimi yasaklamak gibi. Bu tür yaptırımlar, yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor ve lira üzerinde ve nihayet yurt içi fiyatlar üzerinde daha çok baskı oluşturuyor ki bu Türkiye için en büyük risk olabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)