E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Yarımcısı Mehmet Şimşek, yatırımcıların Türkiye'nin hızlı büyüme yıllarının ardındaki itici güç olarak gördüğü ekipten son kişi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılına kadarki 15 yıllık sürede ortalama yüzde 5'lik büyümeye neden olan bütçeyi dengeleme, enflasyonu düşürme ve mali istikrar üzerinde odaklanan politika yapıcıları tek tek uzaklaştırıyor. Erdoğan'ın kendisinin seçtiği Başbakan Ahmet Davutoğlu Perşembe günü görevden ayrılma kararını açıkladı ve böylelikle, ekonominin yönetimi ve Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'nın geleneksel temsili rolüne icra gücünü de ekleme çabaları üzerindeki güç mücadelesi sona erdi.
Davutoğlu gibi, eski Merryll Lynch stratejisti Şimşek, özellikle enflasyonu durdurmak için yüksek faizin kullanılması gibi Erdoğan'ı sinirlendiren ortodoks para politikasını savunuyor. Erdoğan, düşük borçlanma maliyetleri ve bunun sonucu gerçekleşecek hızlı büyümenin fiyat artışlarını daha etkn bir şekilde dizginleyeceğini düşünüyor ve Davutoğlu'nun görevden ayrılması ile birlikte, Şimşek üzerindeki uzlaşma baskısının izole edilmesi için fazla bir durum kalmayacak.
Bu durum, Erdoğan ve Şimşek gibi piyasalar tarafından güven duyulan kişiler ekonomiyi yönettiği sürece Cumhurbaşkanı'nın gücünü artırmayayönelik adımlarına tı-olerans gösteren yatırımcılar arasındaki zımmi ateşkes bozulabilir.
Londra'da Nomura International Plc gelişen piyasa strateji başkanı Tim Ash, "Bu becerikli teknokrat ekip olmaksızın AK Partiekonomik mucizesi olmayacak," dedive "Şimdi endişe, bu bireyler olmaksızın ve Erdoğan'ın etrafındaki denenmemiş ekonomi danışmanları grubu ile birlikte, Türkiye'nin piyasa baskısına karşı çok duyarlı olacağı" şeklinde görüş bildirdi.
Rasyonalite
Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki son gelişmelerin ardındani Şimşek, Cuma günü yaptığı ilk konuşmada, Türkiye'nin ekonomik politikalarının küresel normları izlemesi ve "rasyonalite"nin yabancı yatırımcıları çekmek içn sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Şimşek, bunun ekonomiyi işletmek için bankaların şirketlere kredi vermeye devam edebildiği yegane yol olduğunu sözlerine ekledi.
49 yaşındaki Şimşek, 2007 yılında ekonomi bakanı oldu. Şimşek, piyasanın büyük ölçüde güvenini, 2009 ve 2015 yılları arasında maliye bakanlığı döneminde mali disiplini sürdürerek kazandı. Bu dönemde, kamu borcunun gayrı safi yurtiçi hasılaya oranı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, yüzde 46'dan yüzde 33'e düştü. Şimşek, geçen yıl Erdoğan'ın baskısı ile kabineden uzaklaştırılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yakın bir çalışma yürüttü.
BloombergHT
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yeni dönemde sıcak paradan reel ekonomiye dönüş olacak
yıllardır yazdım kımse pirim vermedi. bu adam belkıde tayyıpten daha guclu... bakın dıyorumkı para güç dememk para kım elındeyse en guclu o dur . şahsıyet olarak sessı olsada kendısı ılımlı bır kısı olsada cok guclu saglam yerı var bence. sineğin yağını cıkarttı. yapılan yatırımların tek kaynagı gızlı mımarıdır bence. buyuk bır beyın. ekıbıde oyle...
O da gitsin başımızın çaresine bakalım başka şimşekler bulunur..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:47)