E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Milliyet Ekonomi Yazarı Zeynep Aktaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları sonrası YEP'in piyasalara etkisini kaleme aldı. İşte Zeynep Aktaş'ın o yazısı...
Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklandı. Merakla ve ilgiyle beklenen program, bir belirsizliği daha ortadan kaldırdı. Bu yılki OVP (Orta Vadeli Program) toplantısı Türkiye’nin son dönem makroekonomik verilerindeki seyir ve buna yönelik atılacak adımlar açısından önceki yıllara göre daha önemliydi. Henüz program açıklanmaya başlamadan programın içeriğine dair çok fazla beklenti dile getirildi.
Güven ortamı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün açıkladığı 2019 - 2021 dönemini kapsayan 3 yıllık program, 3 ana temel üzerine dayanıyor: Ekonomide dengelenme, mali disiplin, üretim ve ihracatta katma değer odaklı değişim... Açıklamalara baktığımızda belirlenen hedefler yapılan tahminlerle uyumlu. Yabancı yatırımcılar açısından da gerçekçi hedeflerin konulması piyasaları rahatlatacak. Piyasalar cephesinde şimdi bakılacak olan YEP hedefleri doğrultusunda uygulamalar...
YEP ile birlikte 2019’da 60 milyar TL’lik tasarruf sağlanacak. Tasarruf adımı piyasaların beklediği bir gelişmeydi. Bu nedenle olumlu karşılandı. Fakat tasarruf konusunda beklentiler daha yüksekti. Büyüme hızının 2019 ve 2020’de sırasıyla yüzde 2.3 ve yüzde 3.5 olması öngörülüyor. Gerçekçi büyüme verilerinin belirlenmesi önemli unsurlardan biri.
Programda, enflasyon bu yılsonunda yüzde 20.8, 2019’da yılsonunda ise yüzde 15.9 olarak öngörülüyor.
En önemli vurgulardan biri ise ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projelerin askıya alınacağının, devam eden projelerden finansman koşulları uygun olanlar için yeni ve daha uzun zamana yayılmış iş planlarının oluşturulacağının açıklanmasıydı.
Para girişi olabilir
Mega-altyapı projelerinin ise doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansman ile hayata geçirileceği belirtildi. Bu nedenle piyasalara güven veren gerçekçi bir program olarak algılandı.
Öte yandan bankaların sorunlu kredilerine yönelik atılacak adımların yer almadığı bir ekonomik programın sorunlara çözüm olamayacağı piyasada çok konuşulan noktalardan biriydi. ‘YEP kapsamında bankaların güncel mali yapılarını ve aktif kalitelerini tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmaları yapılacağı, gerektiğinde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek, böylece reel sektörün uygun maliyetli krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yapılandırılmasını temin edecek bir politika seti devreye sokulacaktır’ açıklaması beklentilere cevap verdi.
YEP’in hayata geçmesi ve her gerçekleşme, şeffaf, net ve soru işaretine yer bırakmayan açıklamalar piyasalardaki güven ortamını beslerken, kurda geri çekilmenin ve borsada çıkışın önünü açabilir. Yeniden para girişi başlayabilir.
Piyasada sakinleşme
YEP öncesi piyasalar güne olumlu başladı. Güne 6.27 seviyelerinde başlayan dolar/TL YEP’den önce 6.13’e kadar geriledi. Programın açıklanması ile döviz kurları ve borsada hareketlilik gözlendi. BIST 100 97 bin seviyelerinden 95.600’e kadar gerilerken, dolar/TL de 6.30’a kadar yükseldi.
Piyasalar üzerindeki YEP etkisini asıl gerçekleşmelerle göreceğiz. Programa ilişkin detayların netleşmesi sakinleşmeyi de beraberinde getirecektir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Benim hiç borsaya giresim gelmiyor nedense.Bana gmre düşmedi
Düşüşün sinyali olmasın
Tsk zeynep hanım yazilariniz her seferinde okuyorum. Yatirimlarimi tavsiye niz üzerinde yapıp basarli oluyorum 😊😊
Hadi be dün nedeb düştü. Borsa yükselmez.
Matematiği sıfır olan programı okumak bile halkla alay etmektir
Yılın ikinci yarısında, Türkiye ekonomisinde büyüme olmayacağına göre piyasa neyi satın alacak ! Ölü kedi zıplamasını mı ?
YEŞİL GURUBUNDA YATIRMICI SOYULDU NE YÖNETİCİLERDE BİLGİ VAR NEDE PATRONDAN PATRON VURGUN VE SOYGUNA DOYMUYOR BU DOLANDIRICIYA HESAP SORACAK KURUM YOKMU ACABA.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:31)