E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarPiyasaların iki damarı tıkandı---

Piyasaların iki damarı tıkandı

Piyasaların iki damarı tıkandı
25 Haziran 2013 - 00:52 borsaningundemi.com

Piyasaları besleyen iki önemli damar olan Çin ve FED hayal kırıklığı yarattı

Piyasalarda kara günlere çıkışta daha ılımlı düzelme günlerine gelişte iki ana damar ile beslenmişti. Bunlardan ilki Bernanke ikincisi ise Çin olmuştu. Hem Çin hem de ABD ekonomilerin güçlenebilmesi için piyasalara likidite sağlayarak destek verdi. Şimdi süreç tersine döndü. Bernanke çıkış takvimini açıklarken, Çin ise bankacılık sisteminde patlak veren sorunlar ile piyasaları riske sokuyor. 2014’te tahvil alımlarının sonunun geleceği bilgisi gelirken haftanın ilk işlem gününde Çin Merkez Bankası’ndan da hareketlerin takip edileceği fakat bu şamada bir sorun görülmediği herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği belirtildi. Her iki gelişmede keyifsiz piyasalarında tadını daha da kaçırdı. Çin’de finans sistemi üzerine baskının arttığı gözlenirken ülkede kredi riski noktasında önemli kurumlardan uyarılar gelmeye başladı. Piyasalarda Çin Merkez Bankası’nın yakın vadede bir değişiklik yapmayacağı beklentisi piyasaların genel beklentisi olurken ülkede finansal riskler yüzde 52’ye gelerek son 5 ayın zirvesine çıkmış oldu. Goldman Sachs’ın Çin için büyüme hedeflerini de düşürmesi ile ülke için gerilimin artmasına neden oluyor. Çin'de teşviklerin yeterli olmadığı algısı da bu süreçte artmış oldu. Financial Times’ın haberine göre Fed’in gözünü parasal genişlemeden çekmesi, ve geçen haftaki toplantı da yaptığı açıklamalar en çok gelişmekte olan ülke ekonomilerini olumsuz etkileyecek. FED tahvil alımı yaparak trilyon dolarlar yaratıyordu ve faiz oranlarını aşağıya çekmeye çalışıyordu. Buradan yaratılan paranın çoğu ise gelişmekte olan bölgelere yatırım yapılıyordu; çünkü yeni pazarlara girildiğinde daha verimli bir sonuç alınacağına inanılıyordu. FED Başkanı Ben Bernanke; 22 Mayıstaki toplantıda tahvil alımlarının sonsuza kadar süremeyeceğini, partinin bir yerde bitmesi gerektiğini söylemiş ve aylık 85 milyon dolarlık tahvil alımlarının azaltılacağının sinyalini vermişti. Nitekim geçen hafta yapılan toplantıda da Bernanke ekonomik göstergelerin iyi seyretmesi halinde yıl sonuna doğru tahvil alımlarının azaltılmaya başlanacağını ve 2014'te tahvil alımlarının durulabileceğini açıkladı. Bernanke’nin bu açıklamaları dünyanın her yerinde finans piyasalarını etkilemesine karşın en büyük tepki gelişmekte olan ülke piyasalarından geldi. Parasal genişlemenin azalması; FED’in bu politikasından en çok yarar sağlamış gelişmekte olan ülke ekonomilerinin çok büyük problemlere gebe kalmasına sebep olabilir. Büyüme yavaşlayabilir. Ayrıca doların gelişmekte olan ülke kurlarına göre değer kazanması, bu ülkelerde maliyetleri arttıracak bir etmen olarak ortaya çıkacak. Dolar ve faiz borcu olanlar olumsuz etkilenecek. Financial Times, haberinde, Türkiye’nin de içinde bulunduğu, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya gibi cari açığı yüksek seyreden ve ülke kurları bu sene iyi performans göstermeyen bazı ülkeler için ise bu kaygının sonuçlarının şimdiden yansımaysa başladığını yazdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sabri birci25 Haziran 2013 08:35

    büyüklerin kazanması için küçüklerin oyuna getirilmeleri gerekiyor, daha çoook şikayet edersiniz..

  • gökhan25 Haziran 2013 03:01

    arkadaş bundan 2 ay öncesine kadar gülük gülüstanlıktı ortam hisselere al tavsiyeleri ülkelerin çoğuna yatırım notları vermeler şimdimi herşey olumsuz oldu benim bildiğim bir şey dünyayı yönetenler istedikleri gibi dünya borsalarında .......... anlayan anlamıştır