E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların gündeminde neler vardı---

Piyasaların gündeminde neler vardı

Piyasaların gündeminde neler vardı
18 Ocak 2017 - 17:11 borsaningundemi.com

Merkez Bankası son hamlesi ile piyasaların ani döviz ihtiyaçlarını da karşılamış olacak

Anayasa Görüşmelerinde 2. Tur
Anayasa değişikliği görüşmelerinde ilk turun tamamlanmasının ardından verilen 48 saatlik aranın ardında bugün 2. Tur görüşmelerine başlandı. Gizli yapılacak olan 2. Tur görüşmelerinde bir maddenin 330 oyun altında kalması halinde anayasa değişikliği paketinden düşüyor.

Merkez Bankasından Swap Hamlesi
Merkez Bankası döviz swaplarını kullanarak bugün yeni bir hamleye başladı. TCMB gecelik olarak bugün USD satıp, yarın USD geri alacak. Ya da bunu haftalık yapacak. Bu işlemi sürekli uzatacak. Uygulamada %10 teminat ile dolar alınabilecek. Merkez Bankası izlediği bu politika ile aslında dövize müdahale değil, TL faize müdahale etmiş olacak. Faiz eğrisinin yatay hale gelmesiyle de döviz almanın maliyeti artacak. Piyasanın döviz ihtiyacı Merkez Bankası tarafından karşılanacak ve Merkez Bankası geri almak için piyasaya dolar verecek. Kısa vadede döviz ihtiyacının hem ödemeler hem de piyasanın dış ticaretten kaynaklanan açığı nedeniyle kimi dönemlerde artması döviz kurlarında ani sıçramalar yarattığı düşünülüyor. Merkez Bankası bu hamlesi ile piyasaların ani döviz ihtiyaçlarını da karşılamış olacak.

EURUSD
Euro Bölgesinde tüketici fiyatları aralık ayında beklentilere paralel olarak yüzde 0.5 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 1.1 arttı. Aralık ayı çekirdek TÜFE ise yüzde 0.4 artışa karşın yıllık bazda yüzde 0.9 olarak gerçekleşti. Petroldeki yükseliş hareketinin desteklemiş olduğu enflasyon hareketi beklentilere paralel seyrini koruyor. ABD cephesinde açıklanan TÜFE rakamlarında ise yüzde 0.3'lük yükseliş hareketi yakalandı. Paritede ise 1.0700 seviyesinin üzerinde kalamayan bir fiyatlama ile karşı karşıyayız. Eğer toparlanma eğer bu seviyenin altında kalmaya devam ederse geri çekilme 1.0600 seviyesine doğru yeni bir yolculuğa çıkabilir. Hareketin devamında ise gözler 1.0550 seviyesinde olacak.

USDTRY
TCMB tarafından atılan adım sonrasında bugün ilk swap ihalesi açıldı. Atılan bu adımla Merkez Bankası, artan döviz ihtiyacı ve kur üzerindeki ani sıçramalar üzerinde para takası yoluyla etkili olmayı hedef alıyor. Merkez Bankası'nın araç çeşitliliğini artırması açısından önemli bir hamle olarak görülen swap ihalesi yönteminin şu ana kadar kur üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını görüyoruz. ABD tarafında ise Enflasyon tarafındaki iyileşmenin devam ettiğini gördük. ABD verilerindeki olumlu seyrin devam etmesi dolar tarafındaki güçlü seyrin korunmasına neden olabilir. Teknik olarak ise yükseliş hareketinin devamında 3,80 direnç seviyesi önemini korumaya devam ediyor. 3,80 seviyesinin aşılması durumunda ise 3,8250 direnci bir sonraki hedef fiyat olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 3,75 ve 3,72 seviyeleri takip etmemiz gereken önemli destekler olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD
İngiltere Başbakanı May'in dün yaptığı konuşma sonrası 1.24 seviyesini kadar tırmanan kur bu seviyede kalıcılık sağlayamayarak 1.23 seviyesinin altına sarktı. Bugün İngiltere'de açıklanan istihdam verileri de oldukça pozitif geldi. ABD tarafında ise enfllasyon verileri beklentilere paralel olarak açıklandı. Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde 0.3 artarken yıllık bazda artış yüzde 2.2 oldu. Çekirdek enflasyonda da artış beklentilere paralel gerçekleşti. ABD ekonomisi bu şekilde 2016 yılını sağlam bir istihdam piyasası ve FED'in yüzde 2'lik hedefine yaklaşan bir enflasyon ile noktalamış oldu. FED enflasyon göstergesi olarak tercihi tüketici fiyatları değil ve PCE henüz yüzde 2 hedefine gelmedi. Kurda teknik olarak ise satıcılı seyirde 1.2280 seviyesinin altında 1.2230-1.2190-1.2150 seviyeleri görülebilir. Yukarıda ise 1.2300-1.2350-1.2380 seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT
Petrol fiyatlarında satış baskısının hakim olduğu bir gün geçiriyoruz. Günün en önemli gelişmesi OPEC'in 'Aylık Petrol Piyasası Raporu'ydu. Rapora göre birliğin petrol üretimi Aralık ayında 221 bin varil azalarak 33.85 milyon varile gerilediği açıklandı. Aralık ayında petrol üretimi en çok Angola ve Irak'ta artarken, en büyük düşüş Suudi Arabistan, Venezuela ve Niijerya'da gerçekleşti. Küresel petrol arzı ise 300 bin varil gerileyerek, 96.92 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. OPEC'e göre 2017 yılı küresel petrol talebi ise geçen yıla göre 1.16 milyon artış ile 95.6 milyon varil seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Birliğin Ocak ayı raporu ise son derece önemli olacak. Açıklanan veriler ile hangi üyenin ne kadarlık üretime kesintisinde bulunduğu net bir şekilde görülmüş olacak. Teknik olarak ise Brent petrolde 54.50 desteği son derece önemli. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 54.25-54.00-53.70 seviyeleri sırasıyla takip edilebilir. Toparlanma içinse öncelikle 55 doların üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Buranın üzerinde 55.30 ve 55.60 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Hard Brexit endişeleri ve ABD-Çin gerilimi ile son yedi günü alıcılı şekilde noktalayan değerli metal, Brexit sürecinin öngörülenden daha yumuşak olacağına yönelik beklentilerle bugün hafif satıcılı bir seyir izliyor. Diğer taraftan ABD'den gelen veri akışındaaki olumlu seyrin bugün enflasyon verisi ile devam etmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş ile dolardaki değer kazanımı altını satış baskısı altına almaya devam ediyor. Teknik olarak baktığımızda ise bugünkü geri çekilme hareketine rağmen değerli metal, yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam ediyor. Özellikle bu yükseliş hareketinin devamında 1220 dolar direnci oldukça önemli. Bu seviyenin üzerindeki kalıcı fiyatlamalar 1232 dolar hedefli fiyatlamalar görmemize neden olabilir. Geri çekilmelerde ise 1210 ve 1202 Dolar destekleri önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)