E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasaların gözü kulağı TCMB'nin aldığı ve alacağı reaksiyonlarda. Bir haftalık repo ihalesini açmamayı sürdüren MB'nin piyasaları geç likidite penceresine yolladığını görmüştük. Şimdi de döviz depo swapı yapmaya yönelen bir MB izliyoruz ve TL'nin gücünü artırmaya yönelen tutumun devam ettiğini söyleyebiliriz. Atılan önlemlerin hali hazırda kur cephesini güçlü tutmaya çalıştığını ancak 24 Ocak'ta gelecek PPK kararı öncesinde kararsız bir seyri getirdiğini de söylemek mümkün. Alınan önlemler neticesinde kurda en azından yukarı atakların bir miktar önünü kesen TCMB'nin artık son kale olarak atacağı adımın önemi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Piyasa oyuncularının ise, tam olarak alınan kararlardan tatmin olduğunu söylemek mümkün değil. TL'nin alınan bunca önleme rağmen zayıf kaldığını söylemek mümkün. Bunun ardında yatan ana sebep ise, MB'nin PPK kararları günü bu kadar önlem aldıktan sonra faiz konusunda pas geçeceği ihtimali.
İçeride de aynı zamanda yeni anayasa oylamasının ikinci turunu takip ediyoruz. Dün başlayan ikinci tur oylamasında ilk üç maddenin kabul edildiğini gördük. Erken seçim senaryolarının bir miktar önünü kesecek bir durum olarak nitelendirilebilir.
Gözler dün bir yandan da ABD verilerindeydi. Çekirdek enflasyonun yıllık bazda yüzde 2.2 çıktığını görüyoruz. Kiralar, sağlık masrafları ve benzin masraflarının artması enflasyonu yukarıda tutan nedenler arasında yer aldığı söylenebilir. Enflasyonun yukarı kıpırdaması ise FED'in faizler konusunda daha agresif bir politika izlemesine neden olacağı da biliniyor. Ayrıca sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranının da artması büyüme adına olumlu olduğu söylenebilir. FED üyelerinin son açıklamalarına baktığımızda ise, Williams ve Kaplan'ın 3 faiz artırımının kademeli bir şekilde yapılabileceğini, hatta en güvercin bilinen Brainard'ın bile mali politikalarının beklenenden hızlı bir şekilde ABD ekonomisini desteklemesi para politikasındaki aksiyonları hızlandıracaktır ifadesini kullandı.
Bugün ise, ABD verilerini takip etmeye devam ediyor olacağız. Verilerde iyileşme görülmesi gün içerisinde Dolar'ı güçlü tutmaya devam edebilir. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararını takip edeceğimiz gün de EURUSD paritesi ön plana çıkacaktır. MB'nin bu dönem son aldığı genişlemeci kararları izlemeye devam edeceğini ve ek herhangi bir önlem almayacağını düşünüyoruz. Olumlu bir hava yakalanırsa parite yukarı isteğini devam ettirmek isteyebilir.
EURUSD
Geride kalan güne hem ABD hem Avrupa cephesinden enflasyon verileri ile başlangıç yaptık. Her iki cephe verisi de beklentilere yakın seyrederken, küresel piyasaların gözü akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Yellen'a çevrildi. Yellen Fed'in hedeflerine yakın olduğunu yinelerken bir sonraki faiz artırımı için tarih veremeyeceğini belirtti. Doların küresel piyasalardaki değerini de yakından takip edildiğini dile getiren Yellen yılda birkaç kez faiz artırmanın mümkün olabileceği görüşünde. Paritede ise bu gelişmeler 1.07 seviyelerinne doğru yükselişine devam eden fiyatlamanın yeniden yönünü aşağıya çevirmesine neden oldu. Akşam saatlerinde 1.0650'nin de altına gevşeyen hareketlilikte 1.0600 desteği takibimizde olacak. Hareketin devamında ise 1.0550 seviyesi gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.0700 seviyesini önemle izlemeye devam ediyoruz.
USDTRY
Merkez Bankası döviz swaplarını kullanarak dün yeni bir hamleye başladı. TCMB gecelik olarak bugün USD satıp, yarın USD geri alacak. Ya da bunu haftalık yapacak. Bu işlemi sürekli uzatacak. Uygulamada %10 teminat ile dolar alınabilecek. Merkez Bankası izlediği bu politika ile aslında dövize müdahale değil, TL faize müdahale etmiş olacak. Faiz eğrisinin yatay hale gelmesiyle de döviz almanın maliyeti artacak. Piyasanın döviz ihtiyacı Merkez Bankası tarafından karşılanacak ve Merkez Bankası geri almak için piyasaya dolar verecek. Kurda yapılan müdahalelerin kuru bu seviyelerde tuttuğunu ancak TL'ye değer kazandırmadığını görüyoruz. Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftta yapacağı toplantıda daha radikal önlemler açıklamasını bekliyoruz. Eğer faiz artışı veya sözlü yönlendirmelerde gerekli adımlar atılmazsa kurdaki yükseliş yeniden ivme kazanabilir. Kısa vadede 3.70-3.75 bölgesi önemli destek. Yukarıda ise 3.82-3.8550 bölgesi önemli. Merkez Bankası'nın kararına göre kurdaki görünüm netleşecektir.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde ABD tarafında açıklanan enflasyon verileri hem manşet hem çekirdek enflasyonda yukarı yönlü tırmanışın devam ettiğini gösteriyor. Manşet enflasyondaki yükseliş kısmen yüksek enerji fiyatlarına bağlı olsa da çekirdek tüketici fiyatlarında da iyileşmenin yavaş olsa da devam ettiği görülüyor. Kurda ise May'in konuşmasıyla başlayan yükseliş hareket 1.23 bölgesinde dengelenmişe benziyor. Haftanın kalanında ise piyasanın odağında Trump'ın Başkanlık koltuğuna oturmasıyla Dolar olacak. Genişlemeci maliye politikaları beklentisini alan piyasalarda Trump rallisi şimdilik durulmuşa benziyor. Dolardaki tırmanışın devam edebilmesi için yyatırımcılar artık biraz daha detay görmek istiyorlar. Trump'ın hızlı bir şekilde aksiyon alması halinde dolardaki tırmanışın devam ettiğini görebiliriz. Kurda teknik olarak ise yukarı yönlü harekette 1.2360-1.2410 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2235-1.2200-1,2130 seviyeleri gündeme gelebilir.
BRENT PETROL
Petrol piyasalarında oldukça sert ve spekülatif fiyatlamalar takip ediyoruz. Haber akışına bağlı olarak yaşanan yükseliş veya düşüşler, sonrasında tam tersi fiyatlamaları beraberinde getiriyor. Dün OPEC'in Aylık Petrol Piyasası Raporu takip edildi. Raporun Aralık ayına ait olması sebebiyle anlaşma sonrası yaşanan kesinti miktarlarına bu dönem raporunda ulaşamadık. Raporda, birliğin petrol üretiminin Aralık ayında 221 bin varil azalarak 33.85 milyon varile gerilediği açıklandı. Bugün ise ABD tarafında ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta 4 milyon varil artan stokların bu hafta 342 bin varil azalması bekleniyor. Teknik olarak ise 54 dolar seviyesinin Brentt petrole destek olduğunu görüyoruz. Gelen tepki alımlarının kalıcı olabilmesi için 55 dolar seviyesinin aşılması gerekiyor. Hareketlilik buranın üzerine taşınırsa 55.30 ve 55.75 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 54 dolar desteği kırılırsa 53.60 ve 53.30 seviyelerine kadar düşüş görülebilir.
ALTIN
Geride bıraktığımız günde dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket ile birlikte değerli metalin yedi günlük yükselişine ara verdiğini gördük. Özellikle hard Brexit endişelerinin yerini, daha yumuşak bir geçiş sürecinin yaşanacağı algısına bırakması altın fiyatlarında geri çekilmeye neden olurken, diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yönünü yukarıya çevirmesi ve olumlu ABD enflasyon verisi altın fiyatlarını baskılayan önemli gelişmelerdi. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararı ve ABD'den açıklanacak olan inşaat izinleriyle Philadelphia Fed İmalat Endeksi verileri değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise dünn yaşanan geri çekilmeye rağmen altın fiyatlarının yükseliş trendi içerisindeki hareketinin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle 1217 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda, sarı metalde yükseliş hız kazanarak 1230 dolar direncini test edebilir. Geri çekilmelerde ise 1200 ve 1188 dolar destek seviyeleri önemli olacaktır.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:12)