E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası (TCMB) 2018 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini TL'deki değer kaybı ve gıda
fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı 5 puan artırarak yüzde 13.4'e yükseltirken, Başkan Murat Çetinkaya enflasyon tahminlerden belirgin sapma olması halinde "tereddüt etmeden" ek sıkılaştırma yapılacağı sözü verdi.
Analistler TCMB'nin belirgin bir yukarı revizyon ile daha gerçekçi bir yılsonu enflasyon tahmin yaptığını ve uzun süredir ayrışan piyasa beklentilerine yakınlaştırdığını belirtirken TCMB'nin maliye politikalarına duyulan eşgüdüm ihtiyacına da dikkat çektiğini söylediler.
TCMB, yılın üçüncü enflasyon raporunda bu yıl ve gelecek yıl sonuna yönelik enflasyon tahminlerini Nisan raporuna göre sırasıyla 5 ve 2.8 puan yukarı güncelledi. Buna göre enflasyon 2018 yılı sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 12.5 ile yüzde 14.3 aralığında orta noktası yüzde 13.4 olarak tahmin edildi. Nisan raporunda yıl sonunda yüzde 7.2 ile yüzde 9.6 aralığında orta noktası yüzde 8.4 olarak tahmin
edilmişti.
Yılın üçüncü enflasyon raporunda 2020 yılı sonu için de tahmin yer aldı. Daha önceki raporlarda içinde bulunulan yıl ve bir sonraki için tahmin yer alıyordu. Buna göre enflasyon 2020 yılı sonunda yüzde 4.8 ile yüzde 8.6 aralığında orta noktası yüzde 6.7 olarak tahmin edildi.
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 2018 yılsonuna dair 5 puanlık yukarı güncellemenin 2.3 puanının petrol fiyatları ve döviz kuru kaynaklı gelişmelere bağlı olarak TL cinsinden ithalat fiyatları
varsayımının yukarı çekilmesinden kaynaklandığını belirtirken, bu güncellemede akaryakıt dışı enerji fiyatları üzerindeki petrol ve kur kaynaklı maliyet unsurlarının etkilerinin de dâhil edildiğini söyledi.
Raporda gıda fiyatları tahmini 2018 için bir önceki rapordaki yüzde 7'den yüzde 13'e, 2019 için yüzde 7'den yüzde 10'a güncellendi.
Öte yandan petrol fiyatları tahmini 2018 için bir önceki rapordaki 68 dolardan 73 dolara, 2019 için 65 dolardan 73 dolara revize edildi.
ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan, "TCMB enflasyon tahminlerini yükselterek piyasa beklentisi ile aradaki farkı daralttı. Çetinkaya da temkinli tonunu sürdürdü. TCMB'nin dezenflasyon sürecinde maliye politikasına daha fazla önem atfettiği düşünüldüğünde, seçimler öncesinde hayal kırıklığı yaratan bir dizi paketin ardından yeni OVP (muhtemelen Ağustos sonu/Eylül başı çıkacak) piyasalar için önemli olacak" dedi. Reuters anketinde güncel yıl sonu enflasyon tahminlerinin
medyanı, yüzde 14'e yükselmiş durumda.
Çetinkaya gazetecilerin enflasyon tahminlerinin Piyasa gerçekleşmelerine önceki raporlara kıyasla neden daha yakın olduğuna ve bu trendin önümüzdeki dönemde devam edip etmeyeceğine yönelik sorusuna, "Bu raporda piyasa tahminlerine biraz daha yakınsadı tahminlerimiz. Raporda yaptığımız
değişikliklerden birisi riskler bölümü. Bu bölüm dikkatli incelenirse önümüzdeki dönemde de enflasyon raporunun olası bileşenlerinden birisi olacak. Tüm olası risk faktörlerini hangi kanallardan para politikası kararlarını ve enflasyon görünümünü etkileyebileceğini ve bu anlamda ne tarz tepkiler vereceğimizi burada paylaşıyoruz" yanıtını verdi.
TEREDDÜT ETMEDEN EK SIKILAŞTIRMA
Çetinkaya gazetecilerin soruları üzerine son PPK notunda da belirtildiği üzere gerekirse ek sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceklerini de söyledi.
Çetinkaya, "hangi sebeple olursa olsun sizle paylaştığımız enflasyon tahmin patikasından belirgin ve kalıcı bir sapma olacağı kanısı kurulda oluşursa gerekli adımlar atılır, bunun karşılığı ilave bir parasal sıkılaştırmaysa bu gerçekleştirilir" dedi ve ekledi:
"Zaten son kararımızda orta vadeli duruşumuza dair söylemimizi daha net bir hale getirdik. Uzunca bir süre para politikası sıkı duruşun korunacağını ifade ettik. Bu ilave sıkılaştırma gerekiyorsa ilave sıkılaştırmayı da kurul tereddüt etmeden gerçekleştirir."
MALİYE PARA POLİTİKASI EŞGÜDÜM İHTİYACI
Çetinkaya toplantıda konuşmasında ve soru cevap bölümünde para politikasına maliye politikasından gelecek desteğe de önemli atıfta bulundu.
"Maliye politikası eşgüdümü önümüzdeki dezenflasyon sürecinin önemli bileşenlerinden birisi. Burada eşgüdümü ve gelecek katkıyı takip ediyor olacağız" diyen Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:
"Biz öncelikle maliye politikası-para politikası eşgüdümünün makro dengeleri sağlayıcı, ılımlı dengelenmeyi destek verici bir politika koordinasyonu olarak görüyoruz. Kısa vadede ne olabilir, kısa vadede harcama ve teşviklerin optimize edilmesi olabilir. Bunun elbette bütçeye yansımaları olacaktır."
Çetinkaya yönetilen ve yönlendirilen fiyatlarla ilgili enflasyon gelişmelerinde fiyat istikrarını dikkate alan adımların zaten bir süredir atılmakta olduğunu da belirterek, "Bunların bütçe parametreleri dikkate alınarak enflasyon parametreleriyle uyumlu şekillenmesini bekliyoruz. Bu yönde bir
iradenin de olduğunu görüyoruz. Tabii kritik nokta orta-uzun vadede bizim açımızdan vergi kompozisyonunun enflasyon oynaklığını azaltacak şekilde şekillenmesi. Kamu harcamalarında
etkinliğin artırılması ve bu anlamda eşgüdümün kalıcı hale gelmesi. Burada yeni OVP'nin olumlu olacağını düşünüyoruz" dedi. Gazetecilerin TCMB'nin son kararına ve burada bağımsız bir
karar alıp almadığına ilişkin endişelere yönelik sorusuna yönelik ise Çetinkaya şöyle yanıt verdi:
"PPK, para politikasına ilişkin kararları tamamen enflasyon görünümünü dikkate alarak belirler. TCMB'ye yasayla verilmiş net bir hedef ve araç bağımsızlığı var. TCMB sosyal refaha katkıda
bulunmak üzere fiyat istikrarının sağlanması amacı yönünde gereken adımları, gereken zamanda, kendi değerlendirmeleri çerçevesinde atar ve atmaya devam edecek."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BEN GELİRİME GÖRE HARCAMA YAPARIM. LÜXTEN KAÇINIRIM. TOPLU TAŞIT ARACI KULLANIRIM. İZMİR EŞREF PAŞA HALK PAZARINDAN MASRAFIMI GÖRÜRÜM. EN UCUZ PAZAR. SİGARA YOK İÇKİ YOK EV KİRAM YOK. YANİ YORGANA GÖRE AYAĞIMI UZATIRIM. ONUN İÇİN ENFİLASYON BANA TEYET GEÇER. 2004 TE ALDIĞIM PANTOLONA GİYİYORUM. 2010 DA ALDIĞIM AYAKKABIYI GİYİYORUM. SAKALIMI KANDİM KAZIRIM AYAKKABIMI KENDİM BOYARIM. ULUSA SESLENİŞ İBRET VESİKASI. 8 ÇOCUKLU FAKİR BİR AİLEDE. BÜYÜRSEN İSTER İSTEMEZ TUTUMLU OLURSUN. TAKIM ELBİSEYİ 30 YAŞIDA EVLENİNCE GÖRDÜM.
Bana ne ?
MERKEZİN TAHMİNLERİNE 10 PUAN EKLEYİN 14 DİYORSA 24 CİVARI GERÇEKLEŞİR
Tamamiyle aynı fikirdeyim...TR de en büyük yalancı M.B. ve TÜİK tir...
Sayın Başkan,ülkeye tasarrufu önerin bu gidiş hayra alamet değil.Herkes diyor ki''Benim bu harcamam sekiz yüz milyarlık bütçe içinde ne ki'',ama işte bu küçük harcamalar yekun tutuyor.Nereye kadar borç dileneceğiz,tasarrufta siz örnek olamaz mısınız?
İsrafta sınır yok,neden beş yıldızlı otelde toplantı yapıyorsunuz,sizin toplantı salonunuz yok mu?Bakanın biri de üç gün üst üste Hilton'da ziyafet vermişti,ne mesajı vermeye çalışıyorsunuz?Ülkemiz fakir bunu bilmeyen mi var?
5 geliyor 5 yaralel yaralel dolar dolar lalalay
Bence ekonomi şaha kalkacaktır. Önümüzdeki günlerde bunu yaşayarak göreceğiz...
kiracılr yandı, 1000 tl kiralar seneye 1150 olacak
150 tl ile yanıyorsan köyüne dön
enflasyonla mücadelede başarısız olduklarını kabul etmişler. resmen fiyasko, %14 enflasyon sadece afrika ülkelerinde var arjantin hariç...
Yalnız Arjantinide ifade kullanımında Afrikaya aldın ya helal olsun yeni bir ülke sınırı çizdin helal sana :o)
VATAN DAŞ LÜX İTHAL MAL KULLANIYOR. MB SI NEYAPSIN?. BÖYLE BAŞA BÖYLE TRAŞ. HERKESİN ALTINDA ÖZEL ARAÇ. HERKESİN ELİNDE 4 5 BİN TL LİK TELEFON. YESYENİ MOBİLYALARA ATIP BORÇLA YENİLEMEK. SAY SAYABİLDİGİN KADAR. GÜLÜNÜ SEVEN DİKENİNİ KATLANIR HEMŞERİM.
Daha çık babam çık gerçekleri yazın iki kalem iki satırda hile yaparak yabancı yatırımcıyı kandıramıcağınızı anlayın artık enflasyon % 30 larda memlekette
TCMB başkanı yeni hedeflere kendi inanıyor mu ki, biz inanalım.
SANA İNANDIRMAK MECBURİYETİN DE DEĞİL. SEN KENDİ GELİRİNİ GİDERİNİ AYARLA YETER.
Sanki 2019 senesinde gökten para yağacak enflasyon her branşta 10 kademe düşüyor. Şaka gibiyiz bu dolar 5 TL görür
Ekonomi mantık ve matematiğin toplamıdır. Buna inanmayanlar emirle ekonomi yapmaya kalkmak bu ülkeye atılan en büyük kazıktır. Faiz enflasyonun çocuğudur babası değil. Sen sözlerime inanma zaman öğretir.
Eğer öyle düşünüyorsan ,sayın Cumhurbaşkanımızla ters düşüyorsunuz.O,babası diyor.
bir cacık olmaz dolar dolmaya devam eder.
2018 TÜFE %14 DEĞİL %25 CİVARINDA OLUR 2019 YILI İÇİNSE %9,3 TAHMİNDE BULUNULDU 2019 YILI TÜFE %30 DAN AŞAĞI GERÇEKLEŞMEZ Merkez bankasının tahminleri memurlarla/emeklilerinin toplu sözleşmelerini etkilemektedir
BENCE AYIP ETMİŞ DÜŞÜRMESİ GEREKTİ HEP AYNI NAKARAT BUNLARDAN HICBIRSEY OLMAZ KORKMA YUREKLI OL ALIRLARSA ALSINLAR GÖREVDEN BÖYLE YAŞAMAKTANSA
Dolar 4.20 kırdığında bir puan faiz arttırmazsan adama böyle 5 puan faiz arttırtırlar. Sonra da doları 5 TL yaparlar. Enflasyonu da kudurtursun, faizleri de kudurtursun, ekonominin de canına okursun. Sosyoloji mezunları ekonomiden anlamalı biraz :)
cumhurbaşkanına danışman olsan, ekonomi kurtulur :-*
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:02)