E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların FED beklentileri için kritik gün cuma---

Piyasaların FED beklentileri için kritik gün cuma

Piyasaların FED beklentileri için kritik gün cuma
29 Mayıs 2024 - 11:29 borsagundem.com

FED yönetiminin favori enflasyon göstergesi olan PCE rakamları cuma günü açıklanacak. Uzmanlara göre rakamların beklentilerle uyuşması FED’in faiz kararları için dönüm noktası olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu alt edebilmek için bir yıla yakın bir süredir politika faizlerini 23 yılın zirvesinde sabit tutuyor. Yüksek faiz oranları doların seyrinden küresel borsaların gidişatına kadar ekonominin birçok alanda kritik bir önem taşıyor.

Investopedia’nın haberine göre cuma günü açıklanacak bireysel tüketim harcamaları (PCE) göstergesi FED’in enflasyonla mücadelesinde doğru yolda olduğunu gösterebilir. Ancak faiz indirimleri beklemek kısa vadede mümkün gözükmüyor.

Dow Jones Newswires ve The Wall Street Journal tarafından yapılan bir tahmin anketine göre, Amerikan Ekonomik Analiz Bürosu'nun PCE göstergesi ile ölçülen tüketici fiyatları, nisan ayında muhtemelen aylık bazda %0,3 artacak ve yıllık bazda ise %2,7'lik bir artış görülecek. Tahminlerin tutması halinde her iki rakam da mart ayı PCE raporu ile aynı olacak.

FED’in favori enflasyon göstergesindeki verilerin beklentileri karşılaması enflasyonun yeniden hızlandığına dair yılın ilk çeyreğindeki korkuların bir kısmını bastırabilir.

Daha da önemlisi, volatilitesi yüksek gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu "çekirdek" enflasyonun %0,2 artacağı tahmin ediliyor. Bir önceki PCE raporunda ise çekirdek PCE %0,3 seviyesindeydi. Bu yavaşlama önemli, zira FED yetkililerinin en fazla dikkat ettiği gösterge çekirdek PCE oranları. FED yönetimi söz konusu göstergeyi geniş çaplı enflasyon eğilimlerini izlemek için kullanıyor. Dolayısıyla ABD Merkez Bankası’nın para politikasını ve faiz oranlarını belirlerken kullandığı ölçüt tüm ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip ediliyor.

Enflasyonda düşüş bekleniyor

FED yönetimi geçen yılın temmuz ayından bu yana enflasyonu kontrol altına alabilmek için politika faiz oranlarını 2001’den bu yana olan en yüksek seviyesinde tutuyor. ABD Merkez Bankası yetkilileri faiz oranlarını düşürmeden önce yıllık fiyat artışlarının %2’ye dönmekte olduğuna dair ikna edici işaretler bekliyor.

Yılın başından bu yana gelen beklentilerin üzerindeki enflasyon rakamları ise ekonomi çevreleri üzerinde adeta soğuk duş etkisi yarattı. İlk faiz indiriminin yaz aylarında gelmesini bekleyen tahminciler şimdiyse 2024’ün sonuna kadar faiz indirimi yapılıp yapılmayacağına odaklandı. Örneğin, FED üyesi Christopher Waller geçen hafta yaptığı açıklamada merkez bankası yönetiminin faiz indirimlerini desteklemesi için “birkaç aylık iyi enflasyon verisi” izlemek zorunda olduğunu söyledi.

FED yetkilileri enflasyonu yüksek faiz oranlarıyla kontrol etme ihtiyacını, bu yüksek faiz oranlarının ekonomiye verdiği zararı dengelemeye çalışıyor. Zira yüksek faiz oranları ekonomiyi aşırı yavaşlatma ve bir resesyon başlatma risklerini de beraberinde getiriyor.

Deutsche Bank ekonomistleri bir araştırma notunda, beklentilere uygun bir PCE raporunun FED’i aralık ayındaki toplantısından itibaren faiz oranlarını düşürme rotasına sokacağı belirtiliyor.

Deutsche Bank'ın Kıdemli ABD Ekonomisti Brett Ryan ve ekibi "Daha erken bir faiz indirimi mümkün olsa da, bu ihtimal bir dizi daha pozitif enflasyon baskısı ve işgücü piyasasında veya büyüme verilerinde bir miktar yumuşama gerektiriyor" açıklamasında bulundu.

Piyasaların faiz indirimi beklentisi

Piyasaların geneli ise faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda Deutsche Bank’tan daha iyimser. CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar kasım ayına kdar bir faiz indirimi gerçekleşmesi senaryosuna %55 ihtimal veriyor.

PCE raporu aynı zamanda tüketici harcamaları ve geliri hakkında da bilgiler verecek. Söz konusu veriler ABD hane halkının finansal sağlığı konusunda barometre görevi görüp FED’in faiz kararını ciddi bir biçimde etkileyebilir. Tahminciler, gelirin nisan ayında mart ayına göre %0,3 artmasını, bir önceki aya göre %0,5'ten yavaşlamasını bekliyor. Harcamalarınsa mart ayındaki %0,8'lik artıştan %0,4’e düşmesi öngörülüyor.

Nvidia hisseleri yükselmeye devam ediyor!

 

Gözler Fed'in açıklayacağı Bej Kitap raporunda

 

Fed’in faiz indirimine gitme olasılığı giderek azalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)