E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştıracağına yönelik aylardır süren endişelerin ardından piyasalar yüksek faiz oranlarını kabullendi. Ancak gerçek tehlike, enflasyonun daha sıkı bir istihdam piyasası hedeflerini de düşürmesi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yıl faiz oranlarında üç kez artışa gideceğini açıklamasından yalnızca bir gün sonra, hem İngiltere hem de Euro Bölgesi’nde borsalarda yeni rekorlar kaydedildi.
Perşembe günü ise İngiltere Merkez Bankası (BoE), FED’in adımlarını izleyerek faiz oranında artışa giderken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) rekor seviyede düşük faiz oranlarına devam etme kararı aldı.
Wall Street Journal’ın haberine göre hisse piyasalarındaki iyimserlik, yatırımcıların bu politikaları ekonomilerin ihtiyaçlarına yanıt verir nitelikte bulduğunu gösteriyor olabilir. Ne de olsa büyüme göstermeye devam eden bir ekonomi, faiz artışlarıyla başa çıkabilir. Korona virüsün Omikron varyantına ilişkin gelişmeler olumsuz seyrettiği takdirde ise yetkililerin politika konusunda tavır değiştireceği düşünülüyor.
ECB Başkanı Christine Lagarde, “mevcut koşullar altında, 2022 yılında faiz oranlarını yükseltme ihtimalimiz düşük görünüyor” dedi ve Euro Bölgesi’nin yükselen enflasyonuna dikkat çekti. Enerji kıtlığı nedeniyle, bölgede enflasyon kasım ayında %4,9 seviyesine yükseldi. Bu durum ise ECB’yi diğer iki büyük merkez bankasından farklı bir konuma getiriyor.
FED ve BoE’ın gelecek yıl para politikalarında agresif bir sıkılaştırmaya gitmesi bekleniyor. Lagarde, “bu ekonomiler döngünün iki farklı aşamasında” diyerek, ABD’de uygulanan büyük miktardaki teşviklere ve Euro Bölgesi’ndeki düşük maaş büyümesine dikkat çekti. Ancak yatırımcılar, yükselen enflasyonun merkez bankalarını daha önceye kıyasla tam istihdam hedefinden uzaklaştırıyor olma ihtimalini görmezden geliyor. BoE bunun örneklerinden bir tanesi.
Geçtiğimiz ay BoE Başkanı Andrew Bailey, İngiltere’de ücretsiz izin programının işsizlikte artışa neden olup olmadığını gösterecek bir raporun faiz oranı kararı üzerinde etkili olacağını söyledi. Rakamlar geldiğinde, istihdamda düşük miktarda gerileme görüldü ve bunun ardından perşembe günkü hamle geldi. CreditSights Avrupa Kredi Stratejisti Tomas Hirst, iki ay önce ücretsiz izne çıkarılan milyonların, tam zamanlı iş bulup bulmadığını gösteren rakamların geçerli olduğunu söylemenin zor olduğunu belirtti. Aynı zamanda satın alma müdürleriyle yapılan anketler de İngiltere ekonomisinin şimdiden Omikron etkisi altında olduğunu gösteriyor.
Bunun sonucunda BoE tarafından daha temkinli bir yaklaşım bekleyen yatırımcılar, bir kez daha hazırlıksız yakalandı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre benzer bir şekilde ABD’nin istihdam piyasasının da politika yapıcıların istihdamın korona virüs öncesi seviyelerde olduğunu unutmasına neden olma tehlikesi mevcut.
Aynı durum İngiltere ve Euro Bölgesi’nde de görülüyor.
Bazı ekonomistler, bu ekonomilerin şimdiden tam istihdam seviyesine ulaştığı görüşünü savunurken, pandeminin bazı insanların istihdam piyasasına dönmeme kararı almasına neden olan değişimleri de beraberinde getirdiği düşünülüyor. Ancak bu görüş, 2008 finansal krizinin ardından gündeme getirilen fikirlerle korkutucu bir benzerlik de taşıyor. 2008 krizinin ardından, bu nedenle istihdam piyasasında yavaş ve zayıf bir toparlanmayla karşı karşıya kalındı.
Merkez bankaları ise güncelledikleri politikalarıyla bu sonuçla mücadele etme sözü verdi. Bugün pandemi öncesi istihdam seviyelerine ulaşılabilme ihtimali yüksek görünüyor. Ancak merkez bankaları bu hedefe ulaşılmadan ve yeni korona virüs varyantlarının yarattığı belirsizlikler çözüme ulaşmadan önce para politikalarını sıkılaştırmaya başladı. Faiz oranlarındaki artışların bugün piyasalarda fiyatlanması, yüksek miktarda endişe verici değil. Ancak tıpkı düşük enflasyonun tam istihdam hedefi için çıtayı yükselttiği gibi, yüksek enflasyon da bu çıtayı düşürmeye devam edebilir.
Dolar sert yükselişini devam ettiriyor
Kripto ve ABD borsalarında Fed depremi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Piyasa ve vatandaş merkez bankasına ve hükümete güveni sıfırladı...Zam yağmuru FIRTINA döndü...Güven BİTDİ ise ülkede istikrar BİTDİ ise OLAY büyür
Atagy yüzyılın sümsük leri dolandırıcıları hersey uçtu bu çakıldı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:03)