E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir değer yatırımcısı olan ve aynı zamanda Warren Buffett’ın akıl hocası olarak bilinen efsane yatırımcı Benjamin Graham piyasanın kısa vadede bir oy makinesi gibi davrandığını ancak uzun vadede bir tartıya dönüştüğünü söylüyor. 1976 yılında 82 yaşında hayatını kaybeden efsane yatırımcının düşünceleri bugünkü piyasalara dahi ışık tutacak nitelikte. Zira Bloomberg yazarı Jonathan Levin’in yazısına göre son altı ay boyunca Amerikan borsaları gerçekten de oy makinası gibiydi. Levin’e göre şirketlerin gerçek ağırlığı ise şimdi ortaya çıkacak.
Ekim ayı sonundaki dip noktasından bu yana S&P 500 Endeksi %23 oranında yükseldi. Hisse senetlerinin değerleri genişledi ve vadeli fiyat kazanç oranları ekim ayındaki 17,3 kat seviyesinden 20,1 kata kadar yükseldi. Tahviller daha rekabetçi getiriler sunsa bile, yatırımcıların yapay zeka teknolojilerine dair uzun vadeli beklentileri ve tüketici ekonomisinin çarpıcı derecede güçlü kalması sayesinde şirket bilançoları genişledi.
Yatırımcılar güçlü nakit akışları sayesinde genişleyen hisse senetlerine yatırım yapmaya istekli olduğunu kanıtladı. Tüm bu gelişmeler hisse senetleri için pozitif olsa da Bloomberg yazarı hisse senetlerindeki yükselişin sonsuza kadar devam edemeyeceğini ve ilk çeyrek bilanço sezonunun daha önemli hale geldiğini belirtiyor.
Bilanço sezonları yakın vadede enflasyon ve faiz oranlarıyla ilgili tüm olumsuzluklara karşı yatırımcıların en büyük umuduydu. Amerikan ekonomisinde enflasyon verileri son üç aydır beklentilerin üzerinde geliyor. ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri enflasyondaki yükseliş nedeniyle faiz indirimi planlarını ertelemek zorunda kaldı. Bu da yatırımcı duyarlılığı için Levin’e göre bir “ölü nokta” yaratıyor.
Boğa piyasasının son döneminde yatırımcıların faiz indirimlerinin çok yaklaştığına dair inançları borsalardaki yükselişi desteklemişti. Ancak bu inanç son dönemde acımasız bir biçimde test edildi. Levin’e göre yatırımcılar inançlarını kaybetmeye devam ederse enflasyon korkusu nihayetinde gerçek olmasa bile piyasalar hoş olmayan bir kısa vadeli düzeltme dönemiyle karşı karşıya kalabilir.
Bank of America’nın küresel fon yöneticileri anketine göre yatırımcıların nakit seviyeleri bu ay Ocak 2022’den bu yana en sert yükselişini gösterdi. Levin’e göre bu piyasaların gergin ve savunmasız olabileceğine dair yatırımcı beklentilerini gösteriyor. Bu tabloyu ise sadece bilançolardaki iyimserlik hafifletebilir.
Önümüzdeki birkaç ayda borsalardaki tablonun ekonomi orta vadeli durumu için de etkili olabilir. Çalışan ücretlerindeki artışın yavaşlamaya başlaması ve tasarruf rakamlarının azalmasıyla birlikte borsalar ABD ekonomisindeki tüketimin sürdürülebilmesi için adım attı ve geçen ay hane halkı net servetine 10 trilyon dolardan fazla katkıda bulundu.
Yatırımlar emeklilik planları gibi kısıtlı hesaplarda kilitli olsun ya da olmasın bu servet hane halkı bilançolarında görülüyor ve tüketici duyarlığını olumlu yönde destekliyor. Ancak tıpkı boğa piyasası sırasında tüketicinin desteklenmesi gibi borsaların düşmesi halinde ekonominin de gerilemesine ve daha sert bir kısır döngünün oluşmasına yol açabilir.
Levin’e göre şirketlerin bilanço sezonunda ekonomideki güçten yararlandıklarını göstermesi gerekiyor. ChatGPT ile başlayan yapay zeka teknolojileri etrafında oluşan iyimserliğin bir balondan daha fazlası olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Firmaların 2021 ve 2022’de yaptığı gibi fiyat artırma alışkanlıklarına geri dönmeden kârlılıklarını artırmaya devam edebileceklerini göstermesi gerekiyor.
Elbette tüm bilanço beklentileri eşit değil. Yapay zeka yatırımcılarının sevgilisi Nvidia ve Microsoft’un paylaşacağı bilançolar için harika bilançolar beklenirken diğer S&P 500 şirketleri için ‘iyi’ seviyedeki bilançolar iyi yeterli olabilir. Ancak Levin’e göre FED’in faiz indirimlerini ertelemesiyle birlikte borsalarda oluşan belirsizliğin dengelenmesi için temel katalizörün başka bir yerden gelmesi gerekiyor.
Bloomberg verilerine göre mevcut durumda beklentiler enerji sektörü hariç S&P 500 şirketlerinin geçen yılın aynı dönemine göre %5 bilanço artışı kaydedeceğini gösteriyor. Uzaktan bakıldığında bu rakam çok da yüksek değil. Ancak teknoloji, iletişim hizmetleri ve isteğe bağlı tüketici hisseleri için oldukça güçlü bir çeyrek beklentisi var. Bu arada malzeme, sağlık ve sanayi hisseleri muhtemelen geride kalacak.
Levin feci bilançolarla patlamaya hazır bir balonun etrafında olduğumuzu düşünmüyor. Zira hisse değerleri 2021’in sonlarında olduğu kadar yüksek değil ve endeks kompozisyonundaki değişiklikler yüksek F/K oranlarının haklı çıkmasına yardımcı oluyor. Borsa yazarı yine de piyasaların kendine dair farklı bir anlatısı olduğuna dikkat çekiyor. Atlanta FED’in GDPNow göstergesine göre ABD ekonomisinin %2,9 civarında büyümesi bekleniyor. Bu bilançolara ve şirket beklentilerine yansıması olacaktır. Ancak Levin ne olursa olsun bilanço sezonundaki risklerin normalden fazla olduğu konusunda uyarıyor.
JPMorgan: Hisse senetleri için aşağı yönlü riskleri arttı
Dev bankalar S&P 500 şirketlerinin kâr tahminlerinde bölündü
Muhteşem Yedili eskisi kadar ‘muhteşem’ değil
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:15)