Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan Veri Dürbünü raporunda piyasaların beklediği önemli veriler, açıklanma saatleri ve piyasalara etkileri değerlendirildi.
Raporda şu görüşler yer aldı:
''
Türkiye
TSİ 14:30 TCMB Para Politikası Kurulu Faiz kararı konusunda bolca yazıp çizdik. Daha fazla bu konuda kimsenin vaktini almak istemeyiz. Bugün öğleden sonra gelen veriler (kapasite kullanımı) ekonominin döngüsel yavaşlama içerisinde seyrettiğini ve çıktı açığının artabileceğini söylemekte. Politika faizi yerine faiz koridorunun üst bandında yapılacak hamlenin reel ekonomiye daha fazla aktarım gerçekleştirebileceği görüşündeyiz. Politika Faizi'nde 25, Koridorun Üst Bandı'nda 75 baz puan indirim öngörüyoruz.
FED/ECB konuşmacıları Normalde bültenin alt kısmında yer verdiğimiz merkez bankacılarını bugün üst sıralara taşımaktayız. Çünkü FED Başkanı Yellen'ın Senato'da söyleyecekleri faiz arttırımının haziran ayında mı daha sonra mı gerçekleşeceğini belirleyebilir. Yellen'ın konuşmasının küresel risk algısını dikte etmesini bekliyoruz.
TSİ 17:00 Humphrey-Hawkins Fed Başkanı Jannet Yellen ABD Senatosu'nda Ekonomi Komisyonu (Humphrey-Hawkins diye adlandırılmakta) önünde konuşma yapacak ve senatörlerin sorularını cevaplayacak.
ABD'de öncelik verdiğimiz veri dayanıklı mal siparişleri. Çünkü; büyümenin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için yatırımların artması gerekiyor. Bu da kapasite kullanımına bağlı. Atıl kapasiteden sık sık bahsetmekteyiz. Atıl kapasite, hammadde fiyatlarındaki geçici etkiler bir yana üreticilerin satış fiyatlarını artırabilmelerini engellemekte. Zaten ücretlerde kayda değer bir artış olmaması istihdam piyasasındaki iyileşmenin daha çok yapısal bazı faktörlerden kaynaklandığına işaret etmekte. İnsan kaynaklarının verimsiz kullanımı da isthdam tarafındaki atıl kapasiteye işaret etmekte. Bu ortamda ekonomide enflasyonist baskılar kolay kolay belirlemeyebilir. Yellen'dan "daha uzun süre daha düşük" yaklaşımımızla örtüşen ifadeler duymamız mümkün. Ancak veriye bağlı esneklik vurgu yapması ve renk vermemesi nedeniyle piyasa Dolar tarafında işini şansa bırakmayacaktır. Dolar konusunda güçlü seyrin sürmesini bekliyoruz.
FED'in Philadelphia Şubesi tarafından takip edilen reel kesim anketindeki bulgular fiyat geçirgenliğinin tedarik zincirine göre şekillendiği yaklaşımıyla örtüşmekte. Geçirgenlik teorisine göre girdi fiyatlarındaki artışın tedarik zincirinde son kullanıcıya ulaşana kadar her kademede absorbe edilmekte. Philadelphia FED anketinde de girdi maliyetlerindeki artışın tarihsel açıdan çıktı fiyatları artışından yüksek seyrettiği gözle görülebiliyor. Son dönemde hammadde fiyatlarındaki düşüşle birlikte çıktı fiyatları da düşmekte. Bunun anlamı üreticiler girdi maliyetlerindeki düşüşü pozitif marja çevirememekteler. Mevcut kurulu kapasite ekonomide beliren talebi fazlasıyla karşılayabilmekte.
Philadelphia FED Reel Kesim Anketi: Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi TSİ:16:00'da kurumun Frankfurt'daki idare merkezinde bir konuşma gerçekleştirecek. ECB tarafında bu hafta asıl gelişme Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki Çarşamba günü konuşması.
Macaristan TSİ 15:00 Para Politikası Kurulu Yarın her ne kadar bizim faiz kararımızın gündemde bir adım ön planda olduğunu düşünsek de Macaristan Merkez Bankası'nın faiz kararına da odaklanacağız.
2012 Ağustos ayından bu yana politika faizini kademeli olarak indiren ülkenin faizi %2,1 seviyesinde.
Her ne kadar 2012 yılından bu yana indiriyor desek de banka temmuz ayından bu yana yeni bir hamle gerçekleştirmedi. Mart ayında indirim döngüsünün yeniden kaldığı yerden devam etmeye başlamasından önce bu toplantıda da faizlerini sabit tutmasını bekliyoruz.
Nedenlerine kısaca bakarsak;
Büyümesi son çeyrekte %3,4 ile çoğu Avrupa ülkesini özendirecek büyüklükte. Dolayısıyla bu tarafta şimdilik bir sorun görmüyoruz. Hatta Avro Bölgesi'nin toparlanmasıyla birlikte 3. çeyrekten itibaren daha güçlü bir büyüme trendi görmemiz şaşırtıcı olmaz.
İsviçre'nin Avro kur çıpası uygulamasına son vermesi ardından Frank'ın değerlendiğini görmüştük. Bu durum ise hanehalkı borcunun daha çok İsviçre Frangı üzerinden olmasından dolayı Macaristan gibi ülkeleri olumsuz etkilemişti. Dolayısıyla hanehalkının üstündeki halihazırdaki riskleri baz aldığımızda Merkez Bankası'nın faiz indirerek para birimini daha fazla değer kaybına uğratarak tüketicilerin alım gücünü daha da azaltmak istemeyeceğini düşünüyoruz.
Bu düşüncelerimize karşın ülkenin deflasyonda seyri (yıllık TÜFE değişimi %-1,4) %3 oranındaki orta vadeli enflasyon hedefinin bir hayli altında yer almasını faiz indirimi için bir işaret görsek de ECB'nin aldığı kararların ülkenin politika adımları için şimdilik bir hava yastığı sağladığını söyleyebiliriz.
Son olarak Macaristan'ın yakın geçmişte siyasi anlamda makas değiştirdiğini görmekteyiz. Sosyalist dönemden Rusya'nın eski ortağı olan Macaristan'ın özellikle ticaret, doğalgaz ve nükleer enerji açısından ilişkilerini geliştirdikleri görülüyor. Her ne kadar ekonomisi açısından Macaristan için bu durum pozitif olsa da AB'nin Rusya'ya karşı tavrı ortada, ilişkiler geliştikçe Rusya'daki gelişmelerden etkilenen ülkelerin arasına katılabilir.
Güney Afrika TSİ 11:30 GSYİH, 4. çeyrek (beklenti: %1,0 çeyreklik artış önceki: %1,4 çeyreklik artış)
Hammadde ihracatçısı Güney Afrika son dönemde hammadde fiyatlarındaki gerilemeye paralel büyüme performansında sıkıntı yaşıyor. Ülkedeki yüksek işsizlik en büyük sorun olmaya devam ederken, işsizliği ve gelir adaletsizliğini azaltacak yapısal reformlar halen gerçekleştirilebilmiş değil. Ülkede büyüme performansını olumsuz etkileyecek son gelişme ise enerji krizi oldu. Yılbaşından beri ülkede elektrik kesintileri yaşanmakta ve bu sorunun en az 3 ila 4 ay daha devam etmesi beklenmekte. Enerji üretimindeki yetersizlikten kaynaklanan soruna çare olarak nükleer enerji santralleri kurma planları yapılsa da söz konusu santrallerin faaliyete girmesi için 10 yıldan fazla bir süre gerekmekte. Ekonomideki bu yavaşlamaya rağmen merkez bankasından birçok gelişmekte olan ülke merkez bankasının yılbaşından beri yaptığı gibi henüz gevşemeci bir adım gelmedi. Bunun en önemli sebebi ise enflasyonun düşüş trendine girmesine rağmen, çekirdek enflasyonun halen yüksek seviyelerde olması. Ülkenin para birimi Rand değer kaybettikçe (uluslararası rekabet gücünü koruyabilmek için) enflasyon görünümü olumsuz etkilenmekte. 2014 yılı büyümesinin %1 oranında gerçekleşmesi beklenirken, birçok kurum ülkede devam eden enerji krizi dolayısıyla 2015 ve 2016 büyüme tahminlerinde şimdiden aşağı yönlü değişikliğe gitti.
Güney Afrika da Brezilya ve Rusya gibi Gelişmekte Olan Ülkeler grubunda bir diğer istisna!
Diğer TSİ 9:00'da Almanya 4. çeyrek GSYH verileri açıklanacak. Beklenti geçen çeyrekte elde edilen %0.7 oranının korunması yönünde.
TSİ 12:00'de Avro Bölgesi'nde, ocak ayı TÜFE verileri nihai değerlerini alacaklar.''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.