E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaları neler bekliyor---

Piyasaları neler bekliyor

Piyasaları neler bekliyor
07 Eylül 2013 - 09:28 borsagundem.com

Fed endişeleri ve Suriye’ye yapılması planlanan askeri harekat piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor

Hafta başında İngiltere’nin ABD’yi  yalnız bırakması ve ABD’nin Kongre’den onay almak istediğini  belirtmesi harekatın gerçekleşmesi riskini biraz ertelemişti. Ancak ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde bu yöndeki tasarının onaylanması ve gelecek hafta tasarının Kongre’ye gelecek olması harekatın yapılması olasılığını artırdı.
Öte yandan, ABD’den gelen ekonomik veriler yakından izleniyor ve 17-18 Eylül Fed toplantılarında Fed’in tahvil alım programını azaltmasına ilişkin endişeler artıyor. Buna karşılık, son gelen ABD tarım dışı istihdam verilerinin  beklentilerden daha düşük çıkması ile ABD Merkez Bankası'nın kararını ertelemesine yol açabilecek önemli bir değişken olarak görülüyor. Bu çerçevede son gelişmeler, gelişmekte olan piyasaları ve bu ülke para birimlerini olumsuz etkiliyor.
Suriye ile sınır komşusu olması ve Suriye’ye yapılacak harekatta zarar görebilecek ülkelerden olması sebebiyle Türkiye piyasaları bu durumdan en fazla etkilenen ülkeler arasında başı çekiyor.
Bu arada, BRICS ülkeleri döviz müdahalelerinde kullanılmak üzere 100 milyar dolarlık bir döviz fon kurulması konusunda anlaştılar. Bunun yanı sıra aynı ülkeler, yine kendi aralarında 50 milyar dolar sermayeli bir kalkınma bankası kuracaklar. IMF’in eski başekonomisti ve yeni Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, sert değer kaybına uğrayan ülke parası Rupi’yi desteklemek için geniş kapsamlı önlemler açıkladı. Geçen hafta Brezilya hem faiz artırmış hem de bir önlemler paketi açıklamıştı. Bu nedenle bu hafta Brezilya ve Hindistan para birimlerindeki değer kaybının durduğunu ya da azaldığı gözlemleniyor. 
EMTİA VE ENERJİDE ARTIŞ BEKLENTİSİ
AB ülkelerinde toparlanma belirtileri ortaya çıkarken, ECB Başkanı Draghi ekonomik büyüme konusunda fazla umutlu konuşmadı. Bu nedenle euronun dolar karşısında değer kaybına uğradığı görülüyor. Japon yeni de dolar karşısında 100 sınırına doğru geriledi. Çin’den gelen ekonomik veriler ise olumluydu. Bu hafta tüm bu gelişmelerin ışığında, petrol ve altın fiyatları hafif değer kaybına uğradı. Ancak son gelen olumsuz ABD istihdam verisi fiyatlarda hafif kıpırdanmaya yol açtı. Altının ons fiyatı 1.360 dolar seviyelerine kadar geriledikten sonra, tekrar 1.390 dolar seviyesine doğru hareketlendi. 
Suriye’ye yapılacak olası bir müdahalenin emtia ve enerji  fiyatlarında hızlı artışlara yol açabileceği yorumları yapılıyor. Euro/dolar paritesi 1.3150 civarında seyrederken  dolar/yen paritesi 99.05 dolaylarında. ABD ham petrolü Brent varili 115 dolar, ABD hafif ham petrolünün varili ise 110 dolar civarında seyrediyor.
MERKEZ NEDEN BU KADAR TEPKİSİZ?
Türkiye'de hafta başında açıklanan Ağustos enflasyon verileri her ne kadar enflasyonda bir gerilemeye işaret etse de artan döviz kurları ve enerji fiyatlarının enflasyonun gelecek aylarda hızlanacağı yorumlarının yapılmasına neden oluyor.
Haftanın gündem maddesi ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçen hafta verdiği demeçte Merkez Bankası’nın bu hafta TL’yi desteklemek için “sürpriz önlemler” açıklayacağını belirtmesi, buna karşılık Merkez Bankası’nın pek bir şey açıklamamasıydı. Banka “ihtiyaç durumunda” döviz zorunlu karşılık ve ROM’larda indirim yoluyla piyasadaki döviz likiditesinde rahatlama sağlayabileceğini açıkladı. Bu açıklama piyasa tarafından oldukça yetersiz bir açıklama olarak yorumlandı. Bankanın geçen hafta Başçı’nın verdiği 1.92’lik dolar/TL düzeyi konusunda ise yorum yapmadığı görüldü. 
Merkez Bankası 9 Eylül’de piyasaya satacağı döviz miktarını defalarca değiştirdi. Merkez Bankası’nın bu tavrı ve TL’nin rekor derecede değer kaybetmesi karşısında neden bu kadar tepkisiz davrandığı piyasada çeşitli spekülasyonların dolaşmasına neden oldu. Faiz silahını kullanmak istemeyen bankanın bundan sonra ne yapacağı ise merakla bekleniyor.
DOLARIN YENİ HEDEFİ 2.10...
Gelecek hafta, Temmuz ayı sanayi üretimi ve cari açık ile ikinci  çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Ekonomistler ikinci çeyrekte ekonomide yüzde 3-3.5  arasında büyüme tahmini yapıyor.
Yine önümüzdeki hafta Suriye’ye yapılabilecek hava harekatı konusunda önemli bir hafta olacak. ABD Kongresi’nin bu yöndeki tasarıyı 9 Eylül haftasında yüksek olasılıkla onaylaması bekleniyor. Bu takdirde harekatın hafta sonuna kadar yapılması mümkün görünüyor. Bu da küresel ve yurtiçi piyasalar için oldukça olumsuz bir gelişme olacak. Petrol ve altın fiyatlarında sert yükselişlerin yaşanmasına neden olacak.
Yurtiçinde ise harekatın süre ve kapsamı, Türkiye’nin harekata katılımının derecesi, Suriye’nin verebileceği reaksiyona bağlı olarak piyasalarda kısa süreli de olsa sarsıntı yaşanabilir. Bu olasılık göz önüne alındığında dolar/TL paritesinde 2.10 seviyelerinin görülebileceği tahmin ediliyor. 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinin ise tekrar iki haneli rakamlara çıkması olasılığı artıyor. Diğer taraftan 17-18 Eylül tarihinde yapılacak Fed toplantısı yaklaştıkça piyasalardaki gerginlik de artıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)