E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalardaki sert dalgalanmanın sebebi ne---

Piyasalardaki sert dalgalanmanın sebebi ne

Piyasalardaki sert dalgalanmanın sebebi ne
23 Ekim 2018 - 08:39 borsaningundemi.com

Küresel tahvil piyasaları ve hisse senedi borsalarında ciddi dalgalanmalar yaşandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.26’ya kadar çıktı

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, küresel piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye'ye etkilerini yazdı.

İşte Yıldırım'ın o yazısı:

Önce küresel tahvil piyasalarında sonra da hisse senedi borsalarında ekim ayında ciddi dalgalanmalar yaşandı. Bu nedenle ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3.26’ya kadar çıktı. ABD hisse senetlerinde yüzde 5.7’ye varan düşüşler, gelişmiş borsalarda yüzde 3.8’de kaldı. Gelişmekte olan borsaların kaybı ise yüzde 7.6’yı buldu.

ABD 10 yıllıkları yanında Libor faizleri de tırmanışta. 3 aylık dolar Libor faizi ekim ayında 7 baz puan artışla yüzde 2.47’ye çıkarken, bir yıl vadeli dolar Liboru 2.91’den 3.00056’ya yükseldi. Böylece yıllık Libor faizi küresel kriz sonrasında ilk kez yüzde 3’ü aştı.

Türkiye piyasaları toparlanmakta olduğundan borsalardaki düşüşten pek etkilenmedi. Bu yönüyle pozitif ayrıştı. Faiz oralarında ise enflasyon yükselmesi sonucu ancak sınırlı bir gevşeme olabildi.

Ancak küresel çaptaki piyasa gelişmelerinin eninde sonunda ülkemiz ekonomisi üzerindeki etkisini göstermesi beklenir. Her ne kadar dışarıda artan faizler şimdilik piyasa faizlerini sıçratmamış olsa da, yapılan son hazine borçlanmasının yüzde 7.5 faizle gerçekleştiğini hatırlamakta fayda var.

Bankaların sendikasyon borçlarını yenilemeleri de ancak yükselen faiz maliyetleri üzerinden oluyor.

Hazine borçlanmasına borçlanıyor, bankalar da dış borçlarını çeviriyor, bu da iyi bir gelişme ama yükselen faiz oranlarından.

Çünkü her ne kadar eylül sonrasında Türkiye riski azalmaya başlasa da, dünyada faiz oranları yükseliyor ve bol para giderek azalıyor.

 KÖTÜLEŞMEYE İYİ AYRI NEDEN

Ekim ayında küresel piyasalardaki kötüleşmeye iki neden gösteriliyor. Biri ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarında hızlanacağı, diğeri de ekonomilerin durgunluğa hatta resesyona gireceği beklentisi.

Normalde resesyon beklentisine yol açan da Eylül sonundaki FED toplantısı çerçevesinde yayımlanan ekonomik tahminler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı23 Ekim 2018 13:42

    Deniz bitti dünyada. Çin de ivme kesti ayrıca. Tüm dünyada insanlara insanlık maaşı verilmesi lazım ayda 100 dolar. Şirketler dağıtılan parayı almak için iş yapabilir.

  • faruk bulut23 Ekim 2018 13:34

    AKPARTİYE DESTEK ZAMANI BENCE YOKSA BİZİ YİCEKLER.

  • Mehmet ince23 Ekim 2018 22:21

    Tüm birikimlerimiz bir ayda %45 eridi daha ne desteği papaz papaz dediler,adam elini kolunu sallaya sallaya çekip gitti. Söylenenler yalan Söylenenler doğru. Destek meslek yok.Beceremedimi gideceksin.

  • sait23 Ekim 2018 21:36

    Yediler

  • Dogi23 Ekim 2018 15:52

    16 senedir destek verdik, ne oldu?

  • doğru23 Ekim 2018 12:47

    bir ülkede bilim, teknoloji yoksa o ülkenin ekonomisi düzelmez,düzelsede kağıt üzerinde olur,en ufak bir türbülansda krize girer,bu ülkede herkes siyasetle uğraşıyor çünkü rant var,nobel ödüllü dr. aziz sancar türk gençlerine siyasetten uzak durun bilimle uğraşın dedi ,bizim kurtuluşumuz bilimde...

  • gizliarsiv23 Ekim 2018 11:56

    şimdi piyasalara ciddi zarar veren bahçeli milli mi oluyor Başkandan al randevunı anlat dersini ecevit de aynı haltı yedi

  • Lala23 Ekim 2018 08:49

    Yükselen faize rağmen bizim hazine borçlanma devam ediyor.