E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalardaki ‘gürültüyle’ nasıl mücadele edilir?---

Piyasalardaki ‘gürültüyle’ nasıl mücadele edilir?

Piyasalardaki ‘gürültüyle’ nasıl mücadele edilir?
20 Kasım 2024 - 12:06 borsaningundemi.com

Küresel borsalar Trump’ın zaferinin ardından her kafadan ayrı bir sesin çıktığı gürültülü bir ortam haline geldi. Ünlü borsa uzmanı Robert Buckland yatırımcı portföylerinde doğru pozisyon almanın zorlaştığını belirtiyor

BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından ABD borsaları %11 yükseldi. Bu süreçte banka hisseleri değer kazanırken alternatif enerji hisseleri ise düşüşe geçti. Bir dönem Citigroup’un küresel hisse senedi stratejilerine başkanlık eden, Investa ve Engine AI’ın Kıdemli Danışmanı Robert Buckland bu hamlelerden bazılarının kazanacağını bazılarınınsa kaybedeceğini belirtiyor. Kimin haklı olduğunu ise zaman gösterecek.

Buckland bu süreçte birlikte çalıştığı en başarılı yatırımların edindiği ortak bir beceriye işaret etti. Zira tüm bu yatırımcılar piyasalardaki karmaşa ortamına portföylerini ayarlamakta oldukça başarılıydı.

Borsa uzmanı Financial Times’taki yazısında başarılı yatırımcıların piyasalardaki çalkantılı dönemlerden çeşitli şekillerde sıyrıldıklarını belirtiyor. Buckland’ın favorilerinden birisi Financial Times’ın son 12 aydaki her nüshasını masasının üzerinde tutan bir emeklilik fonu yatırımcısı. Buckland’ın ismini vermediği bu yatırımcı her gün önce en son gazeteyi okuyup gazete yığınının en üstüne ekler, daha sonra da yığının en altındaki gazeteyi çekip tam bir yıl önceki haberleri okuduktan sonra gazeteyi çöpe atarmış.

Yatırımcının bunu yapma sebebi ise bugün ve bir yıl önce gazetede işlenen ortak bir temayı veya olayı ortaya çıkarmak. Zira gazetenin iki nüshasında da ortak bir konu varsa, bu konu tanımı gereği karmaşa ortamına dair bir haber olamayacaktır. Buckland, yatırımcının daha sonraki süreçte bu konuyu portföylerine nasıl entegre edeceğini düşündüğünü belirtiyor.

Buckland bu stratejideki bariz bir zayıflığa dikkat çekiyor. Zira piyasalardaki büyük bir temaya tutunmak için bir yıllık süre çok yavaş olabilir. Ancak yatırımcı ise bu sürenin devam etmeyen piyasa hareketlerini kovalamak için ödemeye değer bir bedel olduğunu düşünüyor.

Buckland sözü geçen yatırımcının yıllar önce emekli olduğunu belirtiyor. Ancak sık sık piyasalarda ortaya çıkan volatilite artışları sırasında bu yatırımcının nasıl düşüneceğini de merak ettiğini belirtiyor. Şu anda hangi yatırımları görmezden geliyor olurdu? Hangi konuları portföyüne eklerdi. Günümüzün dijital çağında ise bunu kontrol etmek çok daha kolay. Zira artık aynı takibi yapmak için bir yığın gazeteye gerek yok.

Bir yıl önceki haberlerle bugün arasındaki tutarlığı takip eden bir yatırımcı bugün kesinlikle Trump ticaretini kovalamazdı. Ancak bugünün Trump konusu Kasım 2025’te tekrar tartışmaya açılacaktı. Trump ticareti ancak bir yıl sonrasında geçerli kalırsa portföyüne entegre edecekti. Bu da aslında ‘Trump’ın dediklerine değil ne yaptığına bakın’ stratejisi olacaktı.

Buckland’a göre aynı stratejiyi izleyen bir yatırımcı geçen kasım ayında (ChatGPT’nin lansmanından bir yıl sonra) yapay zeka ile ilgili teknoloji hisselerini satın alırdı. Zira yapay zeka temasının manşetlerden kaybolduğuna dair çok az işaret vardı. Bu yüzden de henüz pozisyonlarını azaltmaya meyilli olmayacaktı.

Hisse senedi piyasalarına dair bu ilginç bakış açısı yatırımcı portföyüne gecikmeli bir momentum stratejisi ekliyor. Söz konusu yöntem borsaların kısa vadede karmaşık ve gürültülü olduğu ancak uzun vadede kalıcı temellere dayandığı inancını yansıtıyor.

Buckland piyasa sinyallerini gürültüden ayırabilmek için daha nicel bir yaklaşım kullanan başka bir portföy yöneticisini daha hatırlıyor. Söz konusu yatırımcı son 12 ayın ilk 11’inde pozitif hisse fiyatı momentumu gösteren hisseleri tercih ediyor. Üstelik söz konusu yatırımcı bu stratejiyi henüz kantitatif yatırım popüler bir strateji haline gelmeden çok önce başlamış.

Bu disiplin, yatırımcı portföyünün genellikle iyi bir temel momentuma sahip yüksek ağırlıklı hisse senetlerinden oluştuğu anlamına geliyordu. Ancak bir önceki ayın hisse fiyatı hareketlerini görmezden geliyordu. Yatırımcının argümanı, kısa vadeli fiyatların ya pozisyon ya da haber odaklı olduğuydu. Ona asıl avantaj sağlayacağını düşündüğü alanlar ise daha uzun vadeliydi. Buckland sözü geçen yatırımcının kısa vadeli piyasa hareketlerini “kumarbazlara ve içeriden bilgi sahibi olan yatırımcılara” bıraktığını söylediğini hatırlıyor.

Piyasalardaki yüksek volatiliteyi kovalama konusundaki bu isteksizlik, her iki fon yöneticisi için de getirilerin düşük olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle, her iki yatırımcı da Buckland’ın diğer meslektaşları arasında özellikle popüler değillerdi.

Buckland işlem katlarındaki traderların gürültülere bayıldığını ve bu sayede kısa vadeli öngörülerde bulunan yatırımcıların daha popüler olduğunu belirtiyor. Ancak gerçek yatırımcıların gürültüye değil sinyallere ihtiyacı var. Buckland yatırımcılar şu anda gürültülü Trump işlemlerini kovalarken uzun vadeli sinyallerle piyasa karmaşası arasındaki farkı hatırlamak gerektiğini belirtiyor.

Kansas Fed Başkanı Schmid: Enflasyonla mücadele bitmediKansas Fed Başkanı Schmid: Enflasyonla mücadele bitmedi

 

Amundi'den euro/dolar tahminiAmundi'den euro/dolar tahmini

 

Yüksek frekanslı işlemcilerden kaçınmanın 5 yoluYüksek frekanslı işlemcilerden kaçınmanın 5 yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)