E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian ekonominin ve piyasaların geçtiğimiz hafta önemli dönüm noktasından geçtiğini belirtiyor. Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian küresel ekonominin ciddi bir ‘uyanış’ yaşandığını yazdı.
El-Erian Financial Times’taki yazısında merkez bankalarının enflasyonla mücadele konusundaki olumlu açıklamalarının yerini sıkı para politikası önlemlerine bıraktığını söyledi. Bu gelişmenin piyasalardaki ilk ‘uyanışa' neden olduğunu belirten borsa uzmanı ikinci uyanışınsa merkez bankalarının politika değişiminde geç kalmasından kaynaklandığını belirtti. El-Erian bu uyanışın, “politikayı belirleyenler, hane halkları, şirketler ve piyasa için oluşan zorluklardan saklanmanın mümkün olmadığının kabulü” anlamını taşıdığını söyledi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (FED) politika faizlerini 75 baz puan yükselterek 1994 yılından bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirdi. Söz konusu artış FED’in daha önceki 50 baz puan tahminiyle ve FED Başkanı Jerome Powell’ın birkaç hafta önceki açıklamalarıyla çelişti. Powell Mayıs ayı ABD enflasyon rakamları ortaya çıkmadan önce yaptığı açıklamasında 75 baz puanlık bir artışın masada olmadığını söylemişti.
El-Erian, dünyanın en büyük merkez bankasının dahi bir süreliğine direnmesine rağmen, enflasyona karşı daha zorlayıcı önlemler almaktan başka çaresi kalmadığını belirtiyor. Ünlü ekonomist bu önlemlerin piyasalarda etkilerinin hissedileceğini de sözlerine ekledi.
Sıkı para politikasına geçiş sadece ABD’de görülmedi. İsviçre Merkez Bankası (SCB) da geçtiğimiz hafta faiz oranlarını 50 baz puan artırarak sürpriz bir şekilde Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) ayrıldı. El-Erian bu gelişmenin tartışmalı bir konuya da işaret ettiğini belirtiyor: “SNB, frankın değer kazanmasına karşı koymaya uzun zamandır alışkın bir merkez bankasıdır. Ancak Japonya ve İngiltere'de olanlara tanık olduktan sonra, SNB de enflasyon savaşında zafer kazanmayı daha da zorlaştıracak bir para birimi amortismanını önlemek isteyen artan sayıda merkez bankaları arasına katıldı.”
El-Erian tüm bu gelişmelerin FED’in sıkı para politikasının ikinci unsuru olan 9 trilyon dolarlık bilançosunu azaltma programının başladığı haftaya denk geldiğine de dikkat çekti.
Ünlü ekonomist konuyla ilgili yorumlarında, “Yıllarca süren devasa likidite enjeksiyonlarından ve bastırılmış politika faizlerinden sonra, dünya çapında finansal koşulların genel bir sıkılaşmasının pençesinde olduğu inkar edilemez. Bu, yakın zamanda ortalamalara geri dönüşü sağlayacak güçleri serbest bırakıldığı döngüsel bir fenomen değil” ifadelerine yer verdi.
El-Erian bu yeni mali rejimde, kontrolden çıkan enflasyonun merkez bankalarının önünde bir engel haline geldiğini, geçim kaynaklarını tehdit ettiğini, eşitsizliği kötüleştirdiğini ve finansal istikrarı baltaladığını söyledi.
Ekonomist bu keskin değişimin ikincil hasar ve istenmeyen sonuçlar doğurma riskini artırdığına da dikkat çekti. El-Erian geçen hafta artan resesyon korkularından da bunun bir kanıtı olduğunu belirtiyor.
El-Erian piyasalardaki “uyanışın” küresel ekonominin karşı karşıya olduğu risklerin “önemli bir parçası” olduğunu ve bu sürecin ‘durdurulmaması’ gerektiğini söyledi. Eğer asıl amaç FED’in geçen yıl enflasyon konusunda yürüttüğü “tarihi politika hatasını sınırlamaksa” ünlü ekonomiste göre yapılması gereken çok daha fazla şey var:
“Politika güvenilirliğini yeniden kazanmaya devam etmek için FED’in ECB örneğini izlemesi ve enflasyon tahminlerini neden bu kadar uzun süredir yanlış yaptığını ve tahmin yeteneklerini nasıl geliştirdiğini açıklaması gerekiyor. Amaçlanan ve çok ihtiyaç duyulan dürüst danışman rolünü yerine getirmek için FED’in, ekonominin geleceğinde nelerin olduğu konusunda açık ve net olmak için İngiltere Merkez Bankası'nı takip etmesi gerekiyor. Her ikisinde de başarısız olmaya devam etseler de eski FED yetkilileri de dahil olmak üzere birçok ekonomistin geçen hafta merkez bankasının revize edilmiş ekonomik tahminlerinin gerçekçi olmadığından şikayet etmekte gecikmemesi şaşırtıcı değil.”
El-Erian merkez bankalarının kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşması; resesyon, toplumsal eşitsizlik ve finansal istikrarsızlık gibi sorunlardan kurtulması için para politikalarında kararlı bir şekilde adım atması gerektiğini belirtiyor. Ancak El-Erian’a göre bu kararlı adımların atılmaması enflasyon, büyüme ve volatilite gibi birçok küresel ekonomik sorunun ortaya çıkmasına yol açtı. Ünlü ekonomist merkez bankalarının ekonomideki genel hasarı sınırlamak ve toplumdaki savunmasız kesimleri korumak için tek yolun bu olduğunu yazdı.
Fed'in adımları sonrası Bitcoin 20 bin doların altına sarktı
JPMorgan’ın resesyon tahmini yüzde 85
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye parasal genişleme matbaada basım yapıyor... tahzilatını azaltsada matbadan basıp basıt işini gücünü devlet gördürülüyor... heryerde TL, yaşanan farklı programlarda yabancı parasını alıp Tc de TL ye geçmiyor.. bollaşan Tl ne yapıyor? usd, altın ve bazı ev gibi varlıklara kaçıyor... bu durumda değersizleşen karşılıksız basılan tl alım gücünü yitiriyor... ülkece asansördeyiz hooppp usd*euro/tanzanya parası/easd parası/savaşan ukrayna parası/rusya parası/bular parası karşısında ülkece değersizleşiyor TL miz... bu TL serbes bırakılınca yabancı paralara kaçacak, bu sefer dolar dahada fırlayacak... bunu engellemek için sen TL de kal, ben sana TL matbadan abzar faiz veririmdiyip ekstra külfede giriyoruz... programımız ışık saçan bu... Bu sahnede yabancı ülkeye gelmiyor reel/sanal parası girmiyor... Dıaşrdan borç alıp bu programda swap borçları yakıyoruz. yer yer kasadan para usd sattık program destekledik... üretim yok, tarım yok, sanayi yok,
Baktılar Türkiye bu krizde Şahlanıyor. dünyanın birincisi oluyor büyüme yaparak. :D f35 leri vermeyen hainler kıskanıyor ve kabul edemiyor. Diz çöcekeceksin ey ABD :D kıskan çatla patla...
TCBM hariç demeyi unutmuş :)
% 5 enflasyonu görünce ortalığı yıkıyor batılı. Bizde son 20 yılda 1 kere bile 8 in altını görmedi, şimdi de%70e çıktı. Tek kelime ile amatör küme takimiyiz. Almanlar kovaladı yerli milli ekonomi politikanizi
Son elli yilda daha dogru
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:52)