E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'de Perakende Satışlar Beklentileri Aştı
ABD'den açıklanan perakende satış rakamları Ekim ayında yüzde 0,6 olan beklentinin üzerinde yüzde 0,8 artış gerçekleştirdi. Çekirdek perakende satış rakamları ise yine beklenti olan yüzde 0,5'in üzerinde yüzde 0,8 olarak açıklandı. Öte yandan Ekim ayı perakende denetimi yüzde 0,8 ile yüzde 0,3'lük beklentiyi aşarken, yine aynı saatte açıklanan New York Empire State İmlat endeksi 1,50'ye yükseldi. Trump etkisiyle değer kazanan dolarda, ABD verilerinin iyi gelmeye devam etmesi durumunda bu yükselişin kalıcı olduğunu görebiliriz. Ancak yine de yeni başkanın söylemleri dolardaki hareketliliği artırabilecek en önemli gelişme olarak öne çıkıyor.
Ağustosta İşsizlik Yüzde 11.3'e Yükseldi
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, işsizlik oranı bir önceki aya göre 1.2 puan artarak Ağustos ayında yüzde 11.3'e yükseldi. Rakam bazında ise Türkiye genelinde işsiz sayısı Temmuza göre 435 bin kişi artarak 3 milyon 493 bin kişiye ulaştı. İş gücü Ağustos 2015'e göre 759 bin kişi artarak 30 milyon 967 bin kişiye, iş gücüne katılım oranı ise 0.5 puan artarak yüzde 52.6'ya yükseldi. Sektörel bazda baktığımızda ise tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 1.2 puan, sanayi sektörü payının 0.3 puan, inşaat sektörü payının ise 0.1 puan azaldığını görüyoruz. Hizmet sektörünün payı ise geçen yılın aynı ayına göre 1.6 puan artış gösterdi.
Bütçe Dengesi Ekim'de 104 Milyon TL Açık Verdi
Maliye Bakanlığı bu yılın Ekim ve Ocak-Ekim dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bakanlığın hesaplamalarına göre bütçe gelirleri Ekimde 43.4 milyar lira, bütçe giderleri ise 43.5 milyar oldu. Böylece merkezi yönetim bütçesi Ekimde 104 milyon lira açık verdi. Ocak-Ekim döneminde ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 artarak 447.9 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 13.8 artarak 460 milyar liraya yükseldi. Belirtilen dönem itibariyle merkezi yönetim bütçesi 12.1 milyar lira açık vermiş oldu.
Açıklanan rakamı değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın ilk 10 ayındaki bütçe açığı yıl sonu için öngörülen 34.6 TL'lik açığın yüzde 35'ine denk geldiğini ve bütçe gerçekleşmelerinin yıl sonu tahminleri ile uyumlu olduğunu bildirdi.
USDTRY
Kur dün yaşanan yükselişin ardından bugün biraz daha sakinleşmiş görünüyor. Veri akışı açısından baktığımızda sabah saatlerinde yurtiçinden açıklanan işsizlik rakamlarını takip ettik. Yüzde 11,1 olan beklentinin üzerinde yüzde 11,3 olarak açıklanan işsizlik oranı son 19 ayın zirvesine çıkmış oldu. Diğer taraftan açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi; cari açıkla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını ve kurdaki yükselişin endişeye sebep olmaması gerektiğini söylerken, kurda müdahaleyi gerektirecek bir şey olmadığının altını çizdi. Teknik olarak ise kurda zaman zaman gevşeme hareketli görsek de genel trendin yükselişi gösterdiğini söyleyebiliriz. Özellikle 3,2350'nin altında kalıcı fiyatlamalar görmediğimiz sürece yukarı yönlü hareketlilik devam edebilir. Ara desteek olarak ise 3,2630 seviyesi takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 3,2980 ve 3,3040 dirençleri takip edilmeli. Özellikle 3,3040'ın aşılması yükselişi hızlandırabilir.
EURUSD
Bugün açıklanan GDP verisi Euro Bölgesinde ekonominin beklentilere paralel olarak 3. çeyrekte %0.3 büyürken yıllık bazda %1.6 büyüdüğünü gösteriyor. Euro Bölgesinde büyüme verisi kötü performans göstermezken Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ekonominin 3. Çeyrekte Euro Bölgesinden daha düşük bir hızda büyüdüğü görülüyor. Avrupa'da ekonominin genel görünümünü yansıtan ZEW endeksi ise beklentilerin üstünde 5 yılın zirvesini yapmasına karşın Trump sonrası güvenin azaldığına ve belirsizliklerin arttığına işaret edilmiş. ABD tarafında ise Ekim ayında perakende satışlar beklentilerin üzerinde yüzde 0.8 artış gösterdi. Otomobil sektörünün dahil edilmediği çekirdek perakende satışlar da Ekim ayında yüzde 0.8 ile beklentileri aştı. Karışık gelen Avrupa verileriyle 1.0800 seviyesini gören kur gevşeyerek yeniiden 1.0770 seviyesinde dengelendi. Kurda satış baskısının yeniden hacmini arttırması durumunda 1.0750 - 1.0710 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Kurda hareket yukarı yönlü momentum kazanırsa 1.0800 seviyesinin üstünde 1.0850 direnci gündeme gelebilir.
GBPUSD
İngiltere'de açıklanan enflasyon verileri şaşırttı. Yükselen enflasyon beklentilerine karşın tüketici fiyatları yıllık bazda %0.9, Ekim ayında ise %0.1 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek TÜFE verisi de yüzde 1.2 ile beklentilerin altında kaldı. Ancak girdi fiyatlarındaki sert yükselişe bakıldığında enflasyonun henüz tüketici fiyatlarına yansımadığı görülüyor. Enflasyon verisi sonrası açıklamalarda bulunan Carney sterlindeki düşüşün tüketici fiyatlarına yansımasını beklediklerini ve 2017'de yüzde 2'lik hedefin aşılacağına inandıklarını belirtti. Carney firmaların Brexit ile ilgili planlarını hayata geçirmek için erken olduğunu Lizbon Anlaşmasının 50. Maddesiniin tetiklenmediğini ve henüz süreçle ilgili çok az şey bilindiğini savundu. Kurda teknik olarak ise 1.2390 -1.2350 -1.2300 seviyeleridestek olarak takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.2450 -1.2500 -1.2550 seviyeleri görülebilir.
ALTIN
Değerli metal dün yaşanan düşüşün ardından 1211 seviyesine kadar geri çekilmişti. Haziran ayından bu yana en düşük seviye olan 1211'den gelen tepki alımlarıyla sarı metal bugün alıcılı bir seyir izliyor. Bu yükselişin altında yatan nedenlere baktığımızda ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksindeki gevşemenin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle dün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,30'un üzerine çıkarak yılbaşından bu yana en yüksek seviyesini görmesi önemliydi. Teknik olarak baktığımızda değerli metalde tepki alımlarının devam etmesi durumunda 1230 direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli, bu seviyenin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görebilirsek bir sonraki hedef fiyat 1240 dolar olabilir. Geri çekilmelerde ise 1219 ilk destek olurken, bu seviyenin aşılması tekrar 1211 destek seviyesinin test edilmesine neden olabilir.
BRENT PETROL
Ekim ayının başında 50 doların üzerine çıkan petrol fiyatları, dört haftalık satış hareketinin ardından tekrardan toparlanmaya başladı. Hem OPEC'e yönelik beklentilerin zayıflaması hem de ABD'nin yeni başkanı Trump'ın üretimi artırma odaklı bir enerji politikası izleyeceği beklentisi, petrol fiyatlarının 40 dolar sınırına kadar gerilemesine yol açmıştı. Dün ise OPEC'e yakın bir kaynak, OPEC üyelerinin üretimi azaltma ve fiyatlara istikrar kazandırmaya yönelik bir anlaşma sağlamak için son bir diplomatik adım atacağını açıkladı. Haber ile birlikte petrol fiyatlarında bir miktar yükseliş yaşansa da, beklentilerin halen zayıf olduğunu söylemeliyiz. Viyana'daki OPEC toplantısına 15 günden az bir süre kaldı. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde ülkeler, üretim kotasına yönelik detaylı bir taslak sunamadı. Toplantı tarihine kadar görüşmelerin devam etmesini bekliyoruz. Yapılacaak açıklamalara göre de anlaşmaya yönelik beklentiler değişim gösterebilir. Teknik olarak ise 45 doların üzerinde kalınması Brent petrol için son derece önemli. Bu seviyenin altı satış bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bugünkü yukarı yönlü fiyatlamanın devam edebilmesi için ise 46 doların aşılması gerekiyor. Hareketin devamında 46.50-47.00-47.30 gündeme gelebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:16)