E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda yarının veri gündemi---

Piyasalarda yarının veri gündemi

Piyasalarda yarının veri gündemi
09 Nisan 2015 - 17:34 borsaningundemi.com

Yurt içi piyasalar yarın açıklanacak olan ödemeler dengesi verilerini takip edecek

Türkiye
TSİ 11:30 Ödemeler Dengesi, Şubat (AA Finans beklentisi: USD 2,7 myr açık önceki: USD 2,0 myr açık)

Enerji fiyatlarındaki gerileme ve iç talepteki zayıflamaya bağlı olarak azalan ithalat nedeniyle cari açığımız gerilemeye devam ediyor. Geçen yılın başında 64 milyar Dolar seviyesinde bulunan cari açık bu yılın başında 43 milyar Doların altına inmiş durumda. Özellikle ithalattaki gerilemeye bağlı olarak kümülatif dış ticaret açığı bir önceki yıla göre %17 gerilemiş bulunuyor. Petrol fiyatlarındaki sert geri çekilmeye rağmen Şubat ayına kadar kümülatif enerji ithalatında kurdaki yükselişten dolayı kayda değer bir gerileme görememiştik. Ancak Şubat ayı dış ticaret verilerini incelediğimizde Şubat ayında kümülatif enerji ithalatında %12'lik bir azalma dikkat çekmekte. Cari açıktaki gerilemenin yılın geri kalanında da devam etmesini beklemekte birlikte iç tüketimde yaşanması beklenen canlanmayla birlikte ithalattaki artış sonucu cari açıktaki iyileşmenin yavaşlaması muhtemel. Özellikle otomotiv piyasasının seneye hızlı başlaması nedeniyle bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın da belirttiği gibi Mart ayında geçici bir bozulma gözlemleyebiliriz.

Çin
TSİ 04:30 TÜFE, Mart (beklenti: %1,3 yıllık artış önceki: %1,2 yıllık artış)

Yarın dikkatler Çin Merkez Bankası için oldukça önemli olan enflasyon verisinde olacak. Çin'de enflasyon Şubat ayında %0,8 seviyesinden %1,4'e yükselmişti. Çin Yeni Yılının etkisiyle artan gıda fiyatlarının desteğiyle enflasyon yükselmişti. Nitekim gıda enflasyonu da %1,1'den %2,4'e çıktı. Bloomberg'in Mart ayına ilişkin gıda enflasyonu tahmini ise %2,25 seviyesinde. Dolayısıyla gıda kaynaklı etkinin devamını görüyoruz ve manşet enflasyonun da %1 seviyesinin üzerinde kalması muhtemel gözüküyor. Ancak enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskı sona ermiş değil. Çünkü gerileyen hammadde fiyatları enflasyonu aşağı yönlü baskılamakta. Bir de ülkenin büyüme modelindeki değişim ile birlikte oluşan arz fazlasıyla son 3 yıldır negatif bölgede bulunan ÜFE verisini de göz önüne alınca TÜFE'de aşağı yönlü riskler sona ermemiş gibi gözüküyor. Bu arada 2015 için ülkenin TÜFE'deki hedefi %3 seviyesinde.

Ek olarak geçtiğimiz günlerde Çin Merkez Bankası para politikası kurulu üyesi Qian Yingyi tüketici fiyatlarındaki artışın %1 düzeyinin altına düşmesi halinde Merkez Bankası'nın faizleri veya zorunlu karşılıkları tekrar düşürebileceğini söylemişti. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın deflasyon baskısının artıp artmadığını görmek için Mart ve Nisan ayı enflasyon verilerine odaklanacağı aşikar.

Tabii politika değişikliğinde tek unsur enflasyondaki seyir değil. Ülkenin imalat ve hizmet PMI verileri de sektörlerde zayıflığa işaret ediyor. Konut piyasasında ise durgunluk gündemde. Nitekim Merkez Bankası'nın ekonomik büyümeyi tehlikeye sokan ve deflasyonist baskıları artıran emlak fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için konut piyasasını destekleyici bir dizi önlem alması bu riskleri doğruluyor. Bunların hepsini birlikte değerlendirdiğimizde Çin Merkez Bankası'nın gevşeyici adımlarına devam etmesi olası gözüküyor.

Meksika
TSİ 16:00 Sınai Üretim, Şubat (beklenti: %0,4 aylık artış önceki: %0,4 aylık gerileme)

Meksika'da iç tüketim beklenmedik bir şekilde canlandı. Önceki gün açıklanan tüketici güven endeksi 93,1 seviyesine güç kazandı ve perakende satışlardaki artışı teyit etmekte. Bugün açıklanan TÜFE verisi de artış kaydederek tüketicilerin canlılığını yansıtmakta.

ABD'de yılın ilk çeyreğinde hava koşulları nedeniyle ivme kaybeden iktisadi faaliyet ülkenin sanayisine kısmen olumsuz etki etse iç tüketimdeki artış Meksika ekonomisini şimdilik ayakta tutmakta. Meksika Pezosu da 11 Mart günü ulaştığı 15,67 seviyesinden güç kazanarak 15'in altına çekilmiş durumda. İç tüketimdeki görünüm sanayi tarafında da belirirse Meksika Pezosu 15'in altında güç kazanabilir. Zira Meksika Merkez Bankası Banxico politika faizini FED ile senkronize etme çabasında. Böyle bir durumda sene sonuna doğru faiz artırımları Meksika'da da karşılık bulabilir ve politika faizi %3'ün üzerine çıkarılabilir. 15 psikolojik seviyesinin ciddi anlamda test edileceği ilk tarih ise önümüzdeki Salı günü ABD'de açıklanacak Perakende Satış verileri. Eğer Mart ayında ABD tüketici harcamalarını arttırdıysa Dolar güçlenmesi Pezo'nun 15 seviyesinin üzerine değer kaybetmesine neden olabilir.

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)