E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
KÜRESEL PİYASALARDA ÖNE ÇIKANLAR
Küresel piyasalarda veri ve gelişmelerin etkisiyle volatilitenin yükseldiği bir haftayı geride bırakıyoruz. İç piyasalar haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın attığı döviz likidite adımları ile başladı. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı Ekim ayı enflasyon rakamları takip edildi. TÜFE aylık bazda yüzde 1,62 olan beklentilerin altında yüzde 1.44 olarak açıklandı. Yıllık bazda ise, yüzde 7,40 olan beklentilerin altında yüzde 7,16 olarak gerçekleşti. Önceki ay yükseliş kaydeden çekirdek enflasyonda (I endeksi) bu ay hızlı bir düşüş kaydedildi. Bu gelişmeler sonrası TL varlıklarındaki değer kazanımı kurda gevşeme hareketine neden oldu. Ancak gelecek hafta yapılacak ABD seçimleri öncesi, Demokratların adayı Hillary Clinton’a FBI tarafından e-mail skandalına ilişkin soruşturmanın başlatılacağı haberi sonrası Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın yapılan son anketlerde farkı kapatması TL varlıklarındaki yükselişin sınırlı kalmasına neden oldu. Öte yandan, Amerika Merkez Bankası (FED)’in Kasım ayı toplantısı takip edildi. Yılın yedinci toplantısında piyasa beklentilerine paralel faizlerde bir değişikliğe gitmeyen FED, ABD başkanlık seçimleri öncesi net mesajlar vermekten kaçınsa da Aralık ayında faiz artırımı için açık kapı bıraktı. Ayrıca bugün açıklanan tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin altında kalsa da ücret artışı ve işsizlik oranındaki olumlu görünüm yılın son toplantısında faiz arıtımı yapılacağı ihtimalinin korunmasını ve doların güçlü kalmasını sağladı. Haftanın son işlem gününde iç tarafta yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmelerin de etkisiyle dolar kuru haftalık bazda yüzde 1,40 değer kazandı. Öte yandan, İngiltere tarafında Brexit’e dair gelişmeler piyasalardaki hareketliliği artırdı. İngiliz mahkemesinin ülkenin AB’den ayrılma kararını uygulamaya geçirebilmesi için parlamentodan onay alması gerektiğine karar vermesi sterlin varlıklarını destekledi. Sterlin dolara karşı haftalık bazda yüzde 2,65 değer kazanırken TL karşısındaki kazancını ise yüzde 4,75 seviyesine taşıdı. Küresel piyasalarda yaşanan belirsizlik ve düşen petrol fiyatlarının etkisiyle borsa endekslerinde de satışlar hakimdi. Alman DAX endeksi haftalık bazda yüzde 4’ün üzerinde, İngiliz FTSE100 endeksi yüzde 4,50 oranında değer kaybetti. BİST-100 endeksi ise dış piyasalardaki negatif görünümün yanında iç tarafta yaşanan politik baskının etkisiyle günlük bazda yüzde 3,13 değer kaybı yaşadı. Petrol fiyatlarında arz sorunun devam etmesiyle sert değer kayıpları görülürken altında güvenli liman talebiyle haftalık değer kazancı yüzde 2 seviyesini aştı. Bugün iç tarafta kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye not değerlendirmesi ve gelecek hafta ABD’de yapılacak seçimler küresel piyasaların odağında olacak.
USDTRY ANALİZİ
Yurtiçinde bu hafta gözler enflasyon rakamlarımdaydı. Enflasyon oranı beklentilerden daha fazla düşerek yıllık bazda % 7,16 oldu. Çekirdek enflasyon oranında da gerilemeler devam etti. Enflasyon oranındaki düşüş merkez bankasına sadeleştirme için zemin hazırlasa da yurtiçinde yaşanan gelişmeler ve FED ’in mesajları sonrası Dolar TL yeniden rekor gerçekleştirdi. FED, Aralık ayında olası bir faiz artışına açık kapı bıraksa da net mesajlar vermedi. Aynı zamanda istihdam piyasasında ve büyüme rakamlarında olumlu görüntünün sürdüğünü ifade etti. Merakla beklenen tarım dışı istihdam rakamları ise beklentilerin altında kalsa da ücretlerin % 0,4 artış göstermesi sonrası doların değer kazanım süreci devam etti. Önümüzdeki hafta yurtiçinden sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak. ABD’de ise başkanlık seçimleri ön plana çıkıyor. Cumhuriyet parti adayı Trump’ın anketlerde öne çıkması sonrası seçimler piyasalarda oynaklığı yükseltebilir. Teknik görüntüye baktığımızda ise USDTRY paritesinin yukarı yönlü trendinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Psikolojik seviye olan 3.1500 – 3.1550 direnç bölgesini aşan USDTRY paritesi için 3.1250 – 3.1440 önemli destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerindeki hareketlerde 3.1680 – 3.1780 bölgesi gündeme gelebilir. 3.1440 seviyesinin aşağısında kapanış gerçekleşmemesi halinde yükselişlerin devamını görebiliriz.
EURTRY ANALİZİ
Geri bıraktığımız haftada yurtiçi piyasa TUİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını takip etti. Beklentilerin altında olumlu olarak açıklanan enflasyon rakamları sonrasında TCMB’nin enflasyondaki gerilmeyle birlikte faiz indirimlerine devam edebileceği beklentisi oluşabilir. Hafta boyunca Euro Bölgesinden olumlu veriler takip edilirken, bugün açıklanan Euro bölgesi PMI rakamları beklentileri karşılamadı. Aynı zamanda haftanın son işlem gününde yurtiçinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda artan politik riskler ile Euro/TL kuru rekor tazeleyerek, 3,52 seviyesini gördü. Bu akşam ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye kredi notu değerlendirmesi takip edilecek. Teknik görünüme baktığımızda, 3.52 seviyesi yakınında fiyatlanan kur bu bölgede kalıcı olursa, yeni rekor seviyeler gündeme gelebilir. Aksi takdirde satışlar hız kazanır ise 3.4760-3.4520 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD ANALİZİ
Bu hafta piyasalar İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararına odaklanmıştı fakat yine İngiltere tarafında farklı gelişmelere tanık olduk. Hafta başında BoE Başkanı Carney’nin istifa etmesi için kampanyalar olduğunu sonraki gün ise Carney’nin görev süresinin 1 yıl uzatıldığı haberleri geldi. Tam BoE toplantısı öncesi ise İngiliz mahkemesi, meclis oylaması olmadan İngiltere’nin AB’den çıkamayacağını açıklaması ile Sterlin dolar karşısında yüzde 1’in üzerinde değer kazandı. Gelelim BoE toplantısına. BoE faiz oranını yüzde 0,25 olarak, varlık alım programını da 435 milyar Sterlin olarak sabit bıraktı. BoE 2017 yılı için enflasyon beklentisini yüzde 2’den yüzde 2,7’ye revize etti. Enflasyon oranının yukarı yönde revize edilmesi gelecek dönem faiz indirimlerine ara verebileceği anlamına gelebilir. Toplantı sonrası Carney’nin konuşması takip edildi. BoE toplantısı sonrası ise GBPUSD son 1 ayın zirvesini gördü. Hafta boyunca ABD genel seçimi öncesinde Clinton hakkında çıkan haberler takip edildi. Kasım ayı FED toplantısında aralık ayında faiz artırımı olabileceğine dair yeni mesajlar görülse de, kritik seçim öncesi Trump’ın başa geçme endişeleri ile Dolar küresel çapta değer kaybını sürdürdü. Bugün açıklanan ABD tarım dışı istihdam beklentileri karşılamazken, ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı beklentiyi karşıladı. Dolarda sınırlı değer kazanımı görülse de GBPUSD paritesi kritik 1,2460 seviyesi üzerinde kalıcılığını korudu. Önümüzdeki hafta 8 Kasım’da gerçekleşecek olan ABD başkanlık seçimleri, İngiltere tarafında ise imalat ve sanayi üretimi verileri ön planda olacak. Teknik görünümde ise yükseliş kanalı içerisinde hareket eden paritede alımların hız kazanması durumunda 1.2535 seviyesi aşılırsa, yükseliş eğilimi devam edebilir ve 1.2665 direnci izlenebilir. Geri çekilme durumunda ise 1.2450 desteği kırılırsa, satışlar 1.2330 desteğine doğru hızlanabilir.
XAUUSD ANALİZİ
Geride bıraktığımız haftaya Clinton hakkında çıkan olumsuz haberle zayıf başlayan Dolar ile ons altın kritik bir seviye olan 1300’ü aştı. Perşembe günü İngiliz hükümeti Brexit ile ilgili açıklamada bulundu. İngiltere’nin AB’den ayrılmak için meclis oylamasına ihtiyaç duyması haberi ile küresel piyasalarda Brexit endişesi azalarak, ABD seçimi öncesi güvenli liman olarak talep gören altında geri çekilmeler de görüldü. Fakat çarşamba akşamı gerçekleşen Kasım ayı FED toplantısında, aralık ayında olabilecek faiz artırımı için yeni işaretler olmasına ve bugün ABD tarafında açıklanan ortalama saatlik ücretlerin yükselişine rağmen, ons altın 1300 seviyesi üzerinde kalıcılığını korumaya devam etti. Teknik olarak kısa vadeli yükseliş kanalı içerisinde hareket eden ons altında 1307 seviyesi aşılamadı ve buradan kar satışları takip edildi. Geri çekilmelerin hız kazanması durumunda 1295-1287 destek seviyeleri karşımıza çıkabilir. Yükselişlerin devamında 1307 seviyesi aşılır ise 1313-1319 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.
GRAM ALTIN
ONS altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ve TL’nin değer kaybı sonrası Gram altın fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Rekor seviyelere yaklaşan gram altın fiyatları için 132.680 direnci ön plana çıkıyor. Bu seviyenin aşılması halinde yükselişlerde 133.000 – 133.600 direnç bölgesi gündeme gelebilir. Önemli destek olarak ise 128.500 izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde yükseliş isteğinin devam etmesini bekleyebiliriz.
HAM PETROL ANALİZİ
Ham petrolünde hafta boyunca OPEC’in kararı ve stoklar verisi ön plana çıktı. OPEC ülkelerinin üretimi kısma konusunda anlaşmaya varamaması sonrası ham petrolünde geri çekilmeler hız kazandı. Aynı zamanda API stokları ve EIA stokları beklentilerin üzerinde açıklandı. EIA stokları 14 milyon varil artış göstermesi sonrası petrol kayıplarını genişletti. Stokların etkisi sürmeye devam ederken, önümüzdeki hafta OPEC ülkelerinin yapacağı açıklamalar ve yine stoklar takip edilecek. OPEC’in 30 Kasım günü gerçekleştireceği toplantı ön plana çıkıyor. Bugün ise ABD’den açıklanacak olan sondaj kule rakamları izlenilecek. Teknik görüntüye baktığımızda ise ham petrolü geri çekilmeleri sonrası kritik destek olan 44.20 seviyesini test etti. Bu bölgeyi daha öncesinden birkaç kez yükselen ham petrolü benzer senaryoyu tekrarlaması halinde 45.20 – 46.40 direnç bölgesi ön plana çıkabilir. 44.20 desteğinin kırılması halinde 43.60 – 42.90 bölgesi gündeme gelebilir.
BRENT PETROL ANALİZİ
Stoklarda yaşanan yükseliş ve OPEC’in etkisiyle düşen trendin etkisi altında olan Brent petrolü kritik destek olan 45.50 seviyesini aşağı yönlü geçti. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi sonrası geri çekilmelerini hızlandıran Brent petrolü kritik destek olan 44.50 seviyesine yaklaşıyor. Bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler 44.00 – 43.60 bölgesine doğru sürebilir. 44.50 bölgesinden tepki alımları yaşanması halinde yükselişlerde 45.50 – 46.40 direnç bölgesi olarak ön plana çıkabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu kadar hareketlilik , bu kadar düşüş olurmu ya sanki ikinci darbeyi yaşadık.Fiatlar yerlerde sürünüyor.Tek iyi haber kredi derecelendirme kuruluşu notumuzu yükseltmiş sadaka niyetine verdiler galiba.Pazartesi bunun suyu hürmetine tepki gelir belki.Yuh diyorum başkada bir şey demiyorum.ytd.
İKİSİDE LİDER SIFATI TAŞIMIYOR ÇÜNKÜ KURGULARI İSLAM DÜŞMANLIGI.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:20)