E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalarda yatırımcı iştahı, bir yandan merkez bankalarının “enflasyon geçici” söylemini destekleyen düşüşler, bir yandan da Kovid-19 vakalarını yeniden yukarı çeken Delta varyantına ilişkin endişeler arasında yön bulmaya çalışıyor. Bazı uzmanlar, bu iki farklı yönde etkenin hisse piyasalarında “çembersel hareketler yarattığını” söylüyor. Avrupa’da enflasyon verileri sonrası hisse piyasaları karışık seyrederken, ABD’de de Fed tutanakları öncesi endeksler yön bulmakta zorlandı.
Dolar endeksinin 93 düzeyinin üzerinde tutunması ve ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinde getirinin yükseliş seyrinde olması, Delta risklerinin giderek daha fazla etkili olduğu şeklinde yorumlanıyor. ABD’den gelen olumsuz perakende satış verisi ve Afganistan’daki son gelişmelerin de yatırımcının iştahını kaçırdığına dikkat çekiliyor. Petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir de uzmanlara göre Delta’nın talep görünümünü bozmasından kaynaklanıyor. Dünya merkez bankalarının parasal genişleme programlarını ne zaman sonlandırmaya başlayacağı tartışılırken, küresel piyasalarda işlem hareketleri enflasyon baskıları ve Delta varyantının endişeleri arasında sıkışıp kalmış durumda.
Euro Bölgesi TÜFE, ECB’nin hedefini geçti
Euro Bölgesi’nde dün açıklanan temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi, ABD’dekine benzer şekilde Avrupa Merkez Bankası’nın hedefi olan yüzde 2 hedefini de aşarak yıllık bazda beklentilere paralel yüzde 2,2 arttı. Haziranda Euro Bölgesi yıllık TÜFE yüzde 1,9 düzeyine gelmişti ve tedarik zincirindeki sıkışmalar ve ötelenmiş talebin güçlü seyriyle birlikte, başta enerj ve gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 gerilese de, yıllık bazda yüzde 2,2 artmış oldu.
Çekirdek TÜFE ise beklentilere paralel aylık yüzde 0,4 düşerken, yıllık bazda hazirandaki yüzde 0,9 düzeyinden gerileyerek yüzde 0,7 arttı. Enerji ve Hıda fiyatlarının hariç tutulduğu Harmonize TÜFE de beklentilere paralel geldi ve aylık yüzde 0,3 düşüş, yıllık yüzde 0,9 artış kaydedildi. Temmuz'da euro bölgesindeki yıllık enflasyon artışına en çok etki eden kalemler enerji (+1.34 baz puan), gıda, alkol & tütün (+0.35 baz puan), hizmetler (+0.31 baz puan) ve enerji harici sanayi malları (+0.17 baz puan) oldu.
Kanada’da sert yükseldi, İngiltere’de fren yaptı
Dün açıklanan iki önemli enflasyon verisi daha vardı: İngiltere ve Kanada. Kanada’da temmuz ayı yıllık TÜFE beklentilerin de üzerinde artarak hazirandaki yüzde 3,1 düzeyinden yüzde 3,7’ye yükseldi. Beklenti TÜFE’nin yüzde 3,4 gelmesiydi. Aylık TÜFE’de ise beklenti hazirandaki yüzde 0,3 düzeyinin korunmasıyken, artış yüzde 0,6 oldu.
İngiltere’de ise enflasyonda beklentilerin de üzerinde sert bir düşüş görüldü. Haziranda yüzde 2,5 olarak açıklanan yıllık TÜFE’nin temmuzda yüzde 2,3’e yavaşlaması öngörülürken, bundan daha sert bir yavaşlama ile TÜFE yüzde 2’ye geriledi. İngiltere Merkez Bankası geçen ay gelecek üç yıl boyunca para politikasının sıkılaşmasını beklediğini söylemişti.
ABD’de önceki gün açıklanan ve tedarik sıkışmalarına bağlı sürpriz şekilde düşen perakende satış verisi sonrası dolar endeksi bugün de 93 düzeyinin üzerinde tutunurken, Avrupa’da FTSE ve CAC enflasyon verileri sonrası TSİ 17:05 itibariyle sırasıyla yüzde 0,47 ve yüzde 0,81 düşüş kaydetti. ABD’de ise piyasalar Fed tutanakları öncesi karışık seyirle açıldı ve aynı saatlerde tüm endeksler açılışa göre eksideydi. 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise tutanaklar öncesi hafif yükselişle yüzde 1,272 düzeyindeydi.(Hilal Sarı/Dünya)
Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri
Gündem yoğun, kurlar yükselişte
Küresel piyasalarda Fed sonrası negatif seyir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:17)