E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar önemli bir haftaya giriş yapıyor. ABD Başkanı Donald Trump bu hafta koltuğuna oturacak. Bu nedenle hareketli bir haftaya hazır olmakta fayda var. Diğer yandan TL'de geçtiğimiz hafta zayıf bir seyir hakim olurken, bu zayıflığı gidermeye çalışan bir TCMB izledik. Merkez Bankası atmış olduğu hamlelerle birlikte, üstü kapalı bir faiz artırımı yaparken, bankaları fonlama imkanını bir miktar sıkılaştırdı. Borçlanma limitini haftanın kapanışında 11 Milyar TL'ye kadar düşüren MB, bankaları haftalık repo ihalesini üst üste açmayarak, yüzde 10'luk geç likitide penceresine yönlendirmeye çalıştı. Bu sayede ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ilk tepkide yüzde 8.30'dan, 8.34'e yükseltirken TL'de bu durumda pozitif etkilendi ve kurun ateşi hafif de olsa söndü. Gün içerisinde ise, Türkiye'den açıklanacak bütçe dengesi ve işsizlik oranı TL üzerinde etkili olacaktır. ABD tarafında Martin Luther King Jr. günü nedeniyle piyasalar kapalı olacaktır.
Yeni haftaya ise ABD Başkanlığını 20 Ocakta devralacak Donald Trump'ın yapmış olduğu açıklamalar ile başladık. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden olan The Times'a açıklamalarda bulunan Trump, birlikten ayrılma kararını başarılı bulduğunu belirtirken, kendisinin göreve gelmesinin ardından karşılıklı olarak serbest ticaret anlaşmasının sağlanabileceği ile ilgili sinyaller verdi. Bu gelişmenin etkisi ile sterlin haftaya sert kayıp ile başladı.
Haftanın geneline baktığımızda ise, ABD'den gelecek enflasyon rakamları ve FED başkanı Yellen'ın yapacağı açıklamalar önemli olacak. Diğer yandan 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak Trump, Dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinin fiyatlaması üzerinde mutlak etkili olacaktır. İngiltere'de Başbakan May'in açıklamaları ve enflasyon gibi veriler Sterlin'in performansını etkileyecek. Theresa May'in Brexit sürecinin ciddiyetini yeniden vurgulamasını bekliyoruz. Trump'ın ise, koltuğa oturması ile geçtiğimiz hafta hayal kırıklığı yaratan açıklamalarından daha sert ifadelerde bulunması mümkün olabilir.
EURUSD
Geride kalan haftayı ABD cephesinden açıklanan veriler ile kapattık. Üretici fiyat endeksinde beklentiyi karşılayan ABD ekonomisi perakende satışlarda sınıfta kaldı. Yeni haftada ise ABD cephesinden Fed üyelerinin açıklamaları ve enflasyon rakamları önemli olacak. Aynı zamanda Avrupa'dan da TÜFE verisini takip edeceğimiz haftada enflasyon kanadındaki değişimler fiyatlamaları etkileyebilir. Avrupa Merkez Bankasının Perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısından herhangi bir hamle beklenmiyor. Fakat gerçekleştirilecek basın toplantısı önümüzdeki dönem beklentilerini şekillendirebilir. Paritede toparlanma hareketinin sürdüğüne şahit oluyoruz. 1.06'nın üzerinde kalmaya devam edersek yükseliş ivmesi korunabilir. Önemli direncimiz ise 1.0700 seviyesinde yer almakta. Eğer paritede baskı artar ve gerileme gündeme gelirse 1.0550 ve 1.0500 seviyelerine düşüş yaşanabilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz haftayı zayıf dolara rağmen satıcılı kapatan kurda bu hafta da gündem olddukça yoğun. Salı günü İngiltere Başbakanı May'in müzakereler öncesinde ilk defa ayrıntılı olarak Brexit planları ile ilgili konuşacak. Bunun yani sıra AB'den resmi olarak çıkışı başlatacak olan 50. maddenin parlamentoda oylanması ile ilgili mahkeme kararının da açıklanması bekleniyor. Bugün ise İngiltere MB Başkanı Carney'nin konuşması dışında takvimde önemli veri bulunmuyor ancak haftanın tek sakin gününün bugün olduğunu söyleyebiliriz. Trump'ın başkanlık görevini devralması, Çin tarafından gelecek büyüme rakamları ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararı gibi küresel anlamda önemli gelişmelerin yanı sıra hem ABD hem İngiltere tarafında açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon verileri de kurda etkili olacaktır. Teknik olarak ise kurda satış baskısının devam etmesi halinde 1.1995-1,1950-1,1900 önemli destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Toparlanmalarda ise 1.2050-1.2100-1.2130 dirençleri takip edilebilir.
USDTRY
Kurda merkezin etkisi görülmeye devam ediliyor. Merkez son olarak Bankallar arası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerinde düzenlemeye gitti. Geçtiğimiz günlerde 22 milyar olarak belirlenen limit bu kez 11 milyara çekildi. 16 Ocak itibariyle yürürlüğe geçecek olan uygulama TL'deki toparlanmaya destek olabilir. Yurtiçinde ise anayasa değişikliği oylamaları 18 maddenin de kabul edilmesiyle sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yapmış olduğu açıklamalar ile dikkat çekti. Döviz spekülasyonlarına dikkat çeken Erdoğan yeni anayasanın ekonomik aktiviteyi canlandıracağını belirtti. Kurda görülen sert düşüşün ardından fiyatlama 3.70 seviyelerine doğru gevşeme niyetinde. Bu seviyenin altında kalırsak düşüş hareketi bir nebze daha yoluna devam edebilir. Takip edeceğimiz önemli destek ise 3.6750. Eğer yeni haftaya 3.70'in üzerinde devam edecek olursak 3.7800 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacak. Burası da aşılırsa 3.8000 ve 3.8250 dirençleri takibimizde olacak.
ALTIN
Değerli metal haftanın son işlem gününde de alıcılı seyrini sürdürerek üst üste beş gün boyunca yükselişini devam ettirmiş oldu. Geride bıraktığımız günde ABD'den açıklanan perakende satışlar verisinin beklentileri karşılayamaması altına destek olurken, bugün Martin Luther King günü nedeniyle ABD'de piyasanın kapalı olması değerli metalde volatilitenin düşük kalmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise değerli metalde yukarı yönlü hareketin devamında 1206 dolar direnç seviyesinin aşılması durumunda, 1220 dolar direncinin test edildiğini görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise takip edilmesi gereken ilk destek seviyesi 1187 Dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin altında ise 1177 dolar desteği önemli olacaktır.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktı. Fiyatlamaların daha çok OPEC ve OPEC dışı 11 ülkenin vardığı anlaşmaya yönelik beklenti ile şekillendiğini görüyoruz. Hafta başında ülkelerin verdikleri taahhüde bağlı kalmayacağı yönündeki beklenti ile petrol fiyatları gerileme kaydederken, hafta içerisinde yapılan toplantı sonrası fiyatlar yükselişe geçti. Abu Dabi'de yapılan toplantı sonrası Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt ve Katar gibi OPEC ülkeleri üretimlerini belirlenen kotalara çektiğini duyurdu. Ardından Rusya enerji bakanın, ülkesinin petrol üretimini azaltmaya başladığını açıklaması ile fiyatlar yükselişe geçti. Yeni haftada anlaşmaya yönelik açıklamalar ve gelişmeler ile fiyatlardaki hareketlilik tekrar yükselebilir. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin hızını artırabilmesi için 56.00-56.30 aralığının aşılması gerekiyor. Buranın üzerinde 56.50-57.00-57.25 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 55.30 desteği kırılırsa 55.00-54.70-54.40 seviyeleri gündeme gelebilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:06)