E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finansal piyasalar şimdi oldukça sıkıcı. Ancak bu kötü bir haber değil. Yatırımcılar ise piyasalardaki sakinliğin rahatlamasını yaşıyor. 2020’nin mart ayında korona virüs pandemisi piyasaları vurduğunda, finans alanının dışındaki insanların odak noktasında kendilerini ve ailelerini güvende tutmak vardı ve hisse değerlemelerini umursamıyorlardı.
Ancak İngiltere Merkez Bankası’nın yakın zamanda hatırlattığı gibi, volatilitenin gerçek dünya üzerinde de etkisi var: “Finansal piyasalar ekonomideki değişimleri yansıtıyor. Ancak bazen bunları derinleştiriyor da.” Başka bir deyişle piyasalar kötü olan koşulların daha da kötüleşmesine neden olabilir. Aynı zamanda kredi alan ve sermaye sağlamaya çalışanların finansman maliyetlerini de yükseltebilir.
Bu fikri örnekle açıklamak için İngiltere Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl bahar aylarında piyasaların küresel karantinaların şokunu sindirmek durumunda kaldığı döneme işaret ediyor. Bu dönemde şaşırtıcı olmayan bir şekilde riskli varlıkların fiyatları düşüşe geçti. Yatırım alanında ve fon yönetiminde bazı yapısal ve teknik konular bu çöküşü hızla güçlendirdi.
Türev piyasası katılımcıları da, mart 2020’de giderek büyüyen taleple birlikte çok daha yüksek miktarlarda teminat göstermek zorunda kaldı. Bunun sonucunda daha fazla satış tetiklenmiş oldu. Tüm bunlarla birlikte birçok fon likiditasyona mecbur kaldı. Özellikle de kurumsal tahvillere odaklanan fonlarda, çıkış talepleri yükseldi.
Bu taleplere hızlı bir şekilde karşılık vermek fonlar için oldukça zor oldu, zira bu fonların ellerinde bulundurdukları varlıkların satışı kolay değildi. Zirve noktasında mart ayında kurumsal tahvil fonlarından çıkışlar %5’e ulaştı. Bu rakam ise küresel finansal krizden bu yana görülen en yüksek çıkış talebi oldu. Bu fonlar için tek çıkış yolu hızla tahvil satışı yapmaktı.
Financial Times’ın haberine göre hedge fonların, iyi dönemlerde oldukça yüksek getiri sağlayan kaldıraçlı işlemleri, piyasalar düşüşe geçtiğinde hızlı bir şekilde büyük hasara neden oldu. Aynı zamanda birçok farklı varlık sınıfında işlem imkanı tanıyan bankaların da stres miktarı yükseldi. Tüm bunlar İngiltere Merkez Bankası’nın yayınladığı yazıya göre “derinlemesine inceleme” gerektiriyor.
Bunun nedeni ise gelecekte gerçek hayata etki etme potansiyeli olan benzer olumsuzlukların yaşanmasına engel olunmak istenmesi. Bu olumsuzluklar yükselirken, merkez bankalarının sert müdahaleleri çöküşü durdurmaya yetti. Mart 2020 piyasalarda büyük bir stresin örneği oldu. Yine de şimdilerde o dönemde görülen seviyelerde volatilitenin görülmüyor olması güven verici.
Bu durum ise finansman maliyetlerini çarpıcı bir şekilde düşük tutuyor ve küresel ekonomiye pandemi şokundan toparlanmak için gerekli nefes alma alanını sağlıyor. Absolute Strategy Research’e göre ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 son haftalarda oldukça dar bir alanda işlem görüyor. Endeks haziran ayında yalnızca iki kez bir işlem günü içinde %1’in üzerinde yükseliş ve düşüş gösterdi.
Bu günlerde bile ilerleyen günlerde, görülen düşüşün ardından aynı miktarda yükseliş yaşandı. Yeni yükselişler de neredeyse her gün görülüyor ancak bunlar küçük miktarlarda ortaya çıkıyor. Para birimlerinde de piyasalar benzer bir sakinlikte. Deutsche Bank Makro Stratejisti Alan Ruskin, “euronun dolar karşısında en dar yıllık alanını kaydetmesi hala mümkün” dedi. Euro yen karşısında da benzer bir performans izleyebilir.
Avusturalya Doları ve yen gibi daha hareketli piyasalarda bile sıra dışı bir sakinlik hakim. Üstelik henüz geleneksel yaz durgunluğu devreye girmedi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre tipik olarak tahmin edilemez hareketleriyle bilinen kripto paralarda bile durgun görülüyor. Yılın ilk dönemlerinde Bitcoin’in fiyatında görülen dramatik düşüşün ardından, fiyatlar 33 bin dolar seviyesinde istikrar kazandı.
Kripto para savuncularından bazıları, 2017 yılındaki kripto patlamasının ardından görülen duraklama dönemine benzer bir ‘kripto kışının’ geldiğini söylüyor. Elbette bu durum Elon Musk’ın atacağı bir tweet’le değişebilir. Ancak daha köklü varlık sınıfları açısından ciddi bir enflasyon şoku ya da Delta varyantının yayılımı gelecek aylarda görünümde az miktarda değişime neden olabilir.
JPMorgan Asset Management’ın Avrupa Baş Piyasa Stratejisti Karen Ward bu durumun nedeninin yatırımcıların merkez bankalarının şokları baskılayacağına yönelik inancı olduğunu söyledi. Ward, enflasyonun seyrinin ve ne kadar kalıcı olduğunun tam olarak anlaşılabilmesi için aylar geçmesi gerektiğini ifade etti. Piyasalardaki sakinliğin yıl sonuna kadar sürebileceğini ifade eden Ward, bu dönemde hisse satışı yapmanın doğru olmayacağını açıkladı.
Altında alıcılar baskın konumda
Kritik haziran enflasyonu açıklandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:05)